Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της...

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και...

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Βαρύς ο πέλεκυς για τον 21χρονο που το 2021 βίασε τη 18χρονη...

Σε φυλάκιση πέντε ετών καταδικάστηκε προχθές κατά πλειοψηφία από...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

16.000.000 ευρώ έφαγαν οι κουμπάρες

Πάνω από 150 άτομα «τάιζε» το κύκλωμα που έδινε μαϊμού επιδόματα σε κουνιάδους, ξαδέλφια, θείους, μπατζανάκηδες και φίλους.

Τεράστιες διαστάσεις, που προκαλούν το κοινό αίσθημα, λαμβάνει έναν ολόκληρο χρόνο μετά η πολύκροτη απάτη που είχαν στήσει οι «κουμπάρες» στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Αν και τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και αποκαλύφθηκε η θηλυκή συμμορία, οι ελεγκτές υπολόγιζαν τη ζημιά στα έξι εκατομμύρια ευρώ, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε και ολοκληρώθηκε αποκαλύπτεται ότι το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο, αφού υπερβαίνει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως τη δικογραφία των 72 σελίδων, μέσα από τις οποίες περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το άρτια οργανωμένο σχέδιο με το οποίο δρούσε η συμμορία.

Οπως αποκαλύπτεται, στην υπόθεση, εκτός από τους προφυλακισμένους, δηλαδή την αρχηγό Ελένη Μπουραζάνη, τις Χρυσούλα Φέρρα, Χριστίνα Πατεράκη, Μυρσίνη Θωμάκου, Χριστίνα Σουρίδη, καθώς και τους -δύο συζύγους εξ αυτών- Κωνσταντίνο Καραΐσκο και Παναγιώτη-Αλέξανδρο Αιματίδη, έχει σχηματιστεί δικογραφία για περισσότερα από 150 άτομα! Πρόκειται για εκείνους που ήταν αποδέκτες των επιδομάτων-μαϊμού, ενώ γνώριζαν ότι δεν τα δικαιούνταν. Μάλιστα, ήδη ο αρμόδιος ανακριτής διαχώρισε την ογκώδη δικογραφία σε δύο σκέλη. Παραπέμπει όσους έχουν λάβει πάνω από 30.000 ευρώ για κακούργημα και κάτω από 30.000 ευρώ για πλημμέλημα.

Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού, κουνιάδοι, ξαδέλφια, θείοι και όσοι ακόμη είχαν έστω και μια απλή γνωριμία με τις κουμπάρες συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία ως αποδέκτες των 500 περιπτώσεων επιδομάτων του ΙΚΑ, που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πέντε συλληφθείσες υπάλληλοι, που συνυπηρετούσαν επί εικοσαετία, κατείχαν σημαντικές θέσεις στα τμήματα Μητρώου, Παροχών και Οικονομικού και συνυπήρχαν στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ετσι, καταλαμβάνοντας όλα τα σχετικά πόστα ήταν αδύνατο να γίνει αντιληπτή η απάτη.

Στη δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις εκατοντάδων τοκετών από ηλικιωμένες, άγαμες, ακόμη και… αλλοδαπούς. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνται για βαρύτατα κακουργήματα χορηγούσαν επιδόματα μητρότητας σε γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, αλλά και επιδόματα νοσοκομειακής περίθαλψης σε μη ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι μάλιστα ποτέ δεν νοσηλεύτηκαν. Επίσης, επιδόματα ασθενείας σε ανασφάλιστους ή εργαζομένους, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια που εμφανίζονταν ως ασθενείς βρίσκονταν κανονικά -ως εκ θαύματος- στην εργασία τους. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Αρχές, το πεδίο δράσης των κατηγορουμένων είχε τρεις άξονες. Πρώτον, τους ασφαλισμένους συνεργούς τους, οι οποίοι τους απέδιδαν μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, δεύτερον, τα πρόσωπα στα οποία ερήμην τους οι κατηγορούμενοι εξέδιδαν τις επίμαχες παροχές διανέμοντας τα χρήματα μεταξύ τους και τρίτον, τους ασφαλισμένους που πείθονταν από τους κατηγορουμένους να τους δώσουν τα στοιχεία τους για τις παράνομες παροχές, λαμβάνοντας βέβαια και αυτοί με τη σειρά τους ένα μέρος των χρημάτων.

Οι κουμπάρες φρόντιζαν πάντα να ενημερώνουν τους δικαιούχους για το πώς πρέπει να ενεργήσουν αν η Οικονομική Αστυνομία έφτανε στα ίχνη τους. Ενας μάλιστα από τους δικαιούχους αυτούς στο στάδιο της προανάκρισης προσκόμισε γραπτό μήνυμα που είχε αποθηκευμένο στο τηλέφωνό του, με αποστολέα την κατηγορουμένη Ελένη Μπουραζάνη, η οποία έδινε οδηγίες για το πώς θα αντιδρούσε και τι θα έλεγε αν έπεφτε στην «τσιμπίδα» της Οικονομικής Αστυνομίας. «Καλημέρα, σε πήρα χθες, αλλά δεν με πήρες. Εχεις κάτι μαζί μου, εγώ δεν είμαι καλά, με έχουν πάει στο Παγκράτι. Αν σε πάρει κανένας αστυνομικός και σε ρωτήσει αν έχεις πάρει χρήματα από το ΙΚΑ, να πεις “ναι, έχω πάρει”. Θα σε πάρω τηλέφωνο το μεσημέρι» έγραφε το SMS που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο ο ύποπτος δικαιούχος που χωρίς να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις είχε πάρει 186.500 ευρώ!

Κουτί από πάνες με 1.000.000 ευρώ

ως αρχηγός της συμμορίας που κινούσε τα νήματα φέρεται η Ελένη Μπουραζάνη του Ανδρέα, κάτοικος Μοσχάτου. Μάλιστα, την ώρα που εισέβαλαν στο σπίτι της οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας ο σύζυγός της προσπάθησε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο και κρατώντας στα χέρια του ένα κουτί (Pampers) που περιείχε ένα εκατομμύριο ευρώ. Ηγετικό ρόλο ωστόσο είχε και η Χριστίνα Πατεράκη, αδελφή του Γιώργου Πατεράκη (εμπλεκόμενου στην υπόθεση πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία), καθώς και η Χρυσούλα Φέρρα. Τα υπέρογκα ποσά που αποκόμιζαν οι «κουμπάρες» τα επένδυαν σε πολυτελή ακίνητα και πανάκριβα αυτοκίνητα.

Εδιναν χιλιάδες ευρώ σε συγγενείς και φίλες για τοκετούς που δεν έγιναν ποτέ

Οι καταγραφές στη δικογραφία είναι εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, σε μία μόνο περίπτωση οι κουμπάροι της κατηγορούμενης Χριστίνας Πατεράκη εμφανίζονται να έχουν εισπράξει κατά καιρούς από διάφορες παροχές συνολικά 404.000 ευρώ! Κουμπάρα της κατηγορούμενης Χριστίνας Πατεράκη εισέπραξε το ποσό των 116.900 ευρώ για έναν τοκετό που δεν υφίσταται, ενώ σε άλλη περίπτωση ανιψιά της Ελένης Μπουραζάνη εισέπραξε το ποσό των 72.736 ευρώ για τέσσερις τοκετούς, ενώ έχει ένα παιδί. Φίλη των κατηγορουμένων έλαβε το ποσό των 105.741 ευρώ για εικονικούς τοκετούς (είχε μόνο ένα παιδί), ενώ σε εξαδέλφη δόθηκαν 114.548 ευρώ χωρίς να είναι ασφαλισμένη.

Σε άλλη ξαδέλφη χορηγήθηκαν 121.403 ευρώ για επιδόματα ασθενείας και μητρότητας, ενώ ήταν υγιής και άτεκνη, και σε αδελφό 49.551 ευρώ χωρίς παραστατικά. Αλλος συγγενής εισέπραξε το ποσό των 186.567 ευρώ για… πολλαπλούς τοκετούς, ενώ έχει μόνο δύο παιδιά, όπως και η Δ.Π. που πήρε το ποσό των 55.655 ευρώ για πέντε τοκετούς, ενώ είναι άγαμη και άτεκνη. Γνωστή της Πατεράκη, που ήταν πολύτεκνη αλλά δεν… το γνώριζε, πήρε 105.000 ευρώ, ενώ και η κόρη της Ελένης Μπουραζάνη, που είναι άγαμη και άτεκνη, πήρε επίδομα τοκετού 6.000 ευρώ! Σε ανιψιό χορηγήθηκαν 89.260 για έναν τοκετό, ενώ είναι άγαμος. Οι κουμπάρες έδωσαν ακόμη σε γνωστό τους 216.903 ευρώ, αλλά… ξέχασαν να ζητήσουν δικαιολογητικά ή να καταγράψουν τον λόγο που του χορήγησαν το ποσό. Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί η αποκάλυψη ότι τα μέλη της σπείρας που πραγματοποιούσαν «ληστρικές επιθέσεις» στα ταμεία του ΙΚΑ Καλλιθέας συνεχίζουν να πληρώνονται από το Ιδρυμα μέρος του μισθού τους. Οι τρεις κουμπάρες, που ήταν εν ενεργεία την περίοδο της σύλληψής τους, εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, καθώς οι διαδικασίες για την οριστική παύση τους είναι χρονοβόρες. Ετσι συνεχίζουν να πληρώνονται νόμιμα, καθώς είχαν τεθεί σε δυνητική αργία. Για την απάτη σε βάρος του ΙΚΑ είχαν συλληφθεί πέντε υπάλληλοι και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

«Θεώρησα ότι βοηθούσα ανθρώπους χωρίς ανταμοιβή»

Μια εκ των κατηγορουμένων, η Χρυσούλα Φέρρα στην απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες που τις αποδίδονται εν μέρει. Οπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε: «Θα αναλάβω την ευθύνη των πράξεων που μου αναλογούν και γι’ αυτές θα ζητήσω συγγνώμη. Πρόθεσή μου είναι να αποζημιώσω την υπηρεσία μου για την ζημία που έχω προκαλέσει, ακόμη και με εκποίηση περιουσιακών μου στοιχείων. Αναγνωρίζω ότι ευθύνομαι για τα συγγενικά μου πρόσωπα» είπε και πρόσθεσε: «Σε περιπτώσεις που ενήργησα κατά παράβαση των καθηκόντων μου θεώρησα ότι βοηθούσα ανθρώπους χωρίς ανταμοιβή, για να τους εξυπηρετήσω». Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι οι καταθέσεις της είναι πενιχρές και ζήτησε να μην προφυλακιστεί, καθώς είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Οι δικαστικοί λειτουργοί ωστόσο της έδειξαν τον δρόμο για τη φυλακή.

Και διάσημη τραγουδίστρια θύμα της απάτης

Ακόμη και γνωστή τραγουδίστρια, που έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Ελληνες καλλιτέχνες, είχε πέσει θύμα απάτης των λησταρχίνων του ΙΚΑ Καλλιθέας.  Σύμφωνα με την αστυνομία, οι «κουμπάρες» που λυμαίνονταν το ΙΚΑ Καλλιθέας είχαν φτιάξει πλαστά παραστατικά στο όνομα της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας και χρησιμοποιώντας τα στοιχεία εν αγνοία της της άνοιξαν καρτέλα κι εξέδιδαν αποφάσεις για χορήγηση παροχών-μαϊμού. Το θύμα δεν πληροφορήθηκε ποτέ τις ενέργειες αυτές, αντιθέτως οι απατεώνισσες έβαλαν στις τσέπες τους μεγάλα χρηματικά ποσά. Το γεγονός ότι η ίδια η τραγουδίστρια δεν εμπλέκεται στην υπόθεση επιβεβαιώνεται και από τη δικογραφία, αφού το όνομά της δεν εμπεριέχεται στη μακροσκελέστατη λίστα των κατηγορουμένων.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...