Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Urban exploring: θρίλερ σε κτίρια-φαντάσματα!

Οι ομάδες των εξερευνητών πόλεων αναζητούν τις συναρπαστικές στιγμές που κρύβει η διείσδυση σε «απαγορευμένα» μέρη των πόλεων

Βαρεθήκατε την καθημερινότητα; Κουραστήκατε να ζείτε χωρίς εντάσεις; Ζηλεύετε όταν βλέπετε να αναδεικνύονται ήρωες μέσα από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες; Θέλετε να βρεθείτε για λίγο στη θέση τους; Να νιώσετε την αδρεναλίνη σας να χτυπάει κόκκινο; Υπάρχει μια λύση που εξαπλώνεται αργά και συνωμοτικά σε όλο τον κόσμο… Είναι το urban exploring, η «αστική εξερεύνηση» ή, για την ακρίβεια, η έρευνα σε εγκαταλειμμένα παλιά κτίρια. Στην ουσία, κάτι σαν… σπηλαιολογία κτιρίων!
4r3r234r 1Το urban exploring δεν είναι «κυνήγι θησαυρού» και αυτοί που απαρτίζουν τις «ομάδες διείσδυσης» δεν είναι κακοποιοί ή τυχοδιώκτες που αναζητούν πολύτιμα ευρήματα. Το μόνο που ζητούν είναι να συναντήσουν νοερά τα «φαντάσματα» που κρύβονται κάτω από το στρώμα σκόνης που καλύπτει το εσωτερικό κάθε ακατοίκητου ή από χρόνια αχρησιμοποίητου οικήματος! Να νιώσουν τις δονήσεις της ιστορίας του και να την ανασυνθέσουν με τις ενδείξεις που το ίδιο θα τους δώσει!
4r3r234r 8Οσοι μετέχουν σ’ αυτές τις ομάδες, οι creepers («ελαφροπάτητοι»), όπως αυτοαποκαλούνται, δεσμεύονται με όρκους σιωπής και με αυστηρούς κανόνες τους οποίους ακολουθούν πιστά. Οι ομάδες είναι συνήθως ολιγομελείς και απαρτίζονται κυρίως από άτομα με λατρεία στην ιστορία ή την αρχιτεκτονική… Συνήθως τις δημιουργούν άτομα που γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο και είναι σίγουρο ότι θα τηρήσουν όλους τους κανόνες. 

Ο κανόνας

Αν κάποιος έξω από την ομάδα εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει, οι παλιότεροι τον «ξεψαχνίζουν» και δέχονται να τους ακολουθήσει μόνο όταν βεβαιώνονται ότι δεν θα καταστρατηγήσει τις δεσμεύσεις τους.
4r3r234r 2Ο απαράβατος κανόνας των «εξερευνητών πόλεων» είναι να μην μπαίνουν κάπου αν δεν υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση. Αν συναντήσουν κλειδωμένες πόρτες ή φραγμένα παράθυρα, αποχωρούν! Στα κτίρια που διεισδύουν δεν αφήνουν ποτέ ίχνη της παρουσίας τους. Φορούν γάντια για να μην αφήνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φροντίζουν να έχουν μαζί τους ειδικά δοχεία για τη σωματική τους ανάγκη! Στόχος τους είναι να μην ταράξουν την ηρεμία του κτιρίου και, φεύγοντας, να μη θυμίζει κάτι την παρουσία τους. Θα μπορούσαν να ζητήσουν άδεια για μια εξερεύνηση, αλλά τότε η μαγεία του απαγορευμένου θα χανόταν!
4r3r234r 3Γι’ αυτούς, ο μεγαλύτερος θησαυρός είναι η γοητεία που κρύβει το ρίσκο της εξερεύνησης ενός «απαγορευμένου» μέρους… Το ταξίδι στον χρόνο και τα παιχνίδια που κάνει στο μυαλό τους η φαντασία, όταν προσπαθούν να ξαναζωντανέψουν μισογκρεμισμένα δωμάτια και αραχνιασμένους διαδρόμους γεμάτους έντομα και τρωκτικά. Στην προτίμηση των Ευρωπαίων εξερευνητών κατέχουν υψηλή θέση τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και τα τούνελ του μετρό ή τα λαβυρινθώδη δίκτυα των υπονόμων. Οι Αμερικανοί προτιμούν τα έρημα ξενοδοχεία ή πολυκαταστήματα.
4r3r234r 4Ατέλειωτες ώρες συζήτησης και σχολιασμού ακολουθούν κάθε «διείσδυση»! Οι ομάδες συγκεντρώνουν όσα είδαν ή αποτύπωσε ο φακός τους και καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια του εγκαταλειμμένου κτιρίου, δημιουργώντας μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη μελέτη γι’ αυτό. Τα συμπεράσματά τους, μαζί με το φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύονται στις προσωπικές ιστοσελίδες τους και γίνονται προϊόν ανταλλαγής εμπειριών με «συναδέλφους» τους του εξωτερικού.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα το urban exploring είναι αρκετά διαδεδομένο, φαίνεται πως οι οπαδοί του βρίσκονται ένα σκαλί πιο πάνω από τις άλλες χώρες στη… μυστικότητα!

Το site

Ενα και μοναδικό site καταφέραμε να εντοπίσουμε στο internet, που κι αυτό είναι συνδεδεμένο μέσω ενός καναδέζικου! Πάντως ο εξερευνητής που το χειρίζεται κάνει πολύ καλή φωτογραφική -και όχι μόνο- δουλειά… Εχει εξερευνήσει πολλά εγκαταλειμμένα κτίρια, αποτυπώνοντας στον φακό τις λεπτομέρειες από τη φθορά που προκάλεσε ο χρόνος.
4r3r234r 7Ορισμένα από αυτά είναι εντυπωσιακά, όπως ένα ερειπωμένο διώροφο με πρόσθετα κτίσματα και έναν παρατημένο μύλο με επιγραφή κατασκευής του 1876 που βρίσκεται στην Ανθούσα Αττικής ή το παλιό κτίριο του λυκείου «Αθηνά» («Ζηρίδη») στην Κηφισιά που εγκαταλείφθηκε το 2002 και τώρα έχει κατεδαφιστεί. Οι φωτογραφίες είναι τόσο ατμοσφαιρικές, που σε κάνουν να νιώθεις ότι οι παλιοί μαθητές άφησαν τις σκιές τους στους τοίχους και τους μαυροπίνακες!
4r3r234r 5Ο μυστηριώδης εξερευνητής έχει επισκεφτεί ακόμη ένα εντυπωσιακό παλιό εργοστάσιο ασβέστη με υψικάμινο στο Γαλάτσι, μια τεράστια δεξαμενή από την οποία έπαιρνε νερό παλιά η ίδια περιοχή, μια εγκαταλειμμένη υφαντουργία στη Λαμπρινή, ερειπωμένες μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια, που έχουν γίνει γνωστές με ελκυστικά ονόματα όπως «Το εστιατόριο των Χόμπιτ» (από τα κυκλικά παράθυρα και πόρτες που θυμίζουν τις κατοικίες των μικρόσωμων πρωταγωνιστών του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών») ή «Το ροζ σπίτι» (από το έντονο χρώμα στο εσωτερικό του), αλλά και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τα ανήλιαγα υπόγεια του άλλοτε ξενοδοχείου «Ξενία» στην Πάρνηθα.
4r3r234r 6Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από εκτενείς αναφορές για τη δομή των κτιρίων, τη σημερινή κατάστασή τους και την ιστορία τους. Και είναι πραγματικά συναρπαστική η αίσθηση ότι το παρελθόν ζωντανεύει πίσω από αμέτρητους ιστούς αράχνης και κάτω από τόνους μπάζων.

Μόδα από τα ξένα!

Οπως τόσες άλλες μόδες, ήρθε κι αυτή από το εξωτερικό. Στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, την Αγγλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ισπανία, ακόμη και στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία λειτουργούν από χρόνια ομάδες εξερευνητών. Από το 1999 τέτοιες ομάδες υπάρχουν και στην Ελλάδα! Ομως αποφεύγουν τη δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Βλέπετε, στο όνομα της περιπέτειας και της αναζήτησης εικόνων από το παρελθόν διαπράττουν παρανομία: εισβάλλουν απρόσκλητοι σε μέρη που αποτελούν ιδιωτική ή κρατική ιδιοκτησία. Το ότι φεύγοντας το μόνο που παίρνουν μαζί τους είναι ό,τι έχει αποτυπώσει η φωτογραφική τους μηχανή, δεν ακυρώνει την παράβαση!

Τα απαραίτητα σύνεργα ανάμεσα σε χαλάσματα

Η προετοιμασία μιας «διείσδυσης» αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία, ειδικά αν η ανοιχτή είσοδος του κτιρίου κρύβεται ανάμεσα στα θεμέλια, σε κάποιον αγωγό ή σε μεγάλο ύψος! Ορειβατικά άρβυλα και σχοινιά, αδιάβροχα μπουφάν, άριστα εξοπλισμένα κουτιά φαρμακείου, κράνη με φακούς κεφαλής, ακόμη και διόπτρες νυκτός επιστρατεύονται σ’ αυτές τις ασυνήθιστες εκστρατείες που, κατά κανόνα, εκτυλίσσονται τις νυχτερινές ώρες. Οι «εξερευνητές» δεν βάζουν ποτέ σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους. Ωστόσο, όπλα δεν έχουν ποτέ μαζί τους, όσο κι αν ο κίνδυνος του απρόοπτου καραδοκεί. Το πολύ να έχουν έναν λοστό για να διευρύνουν κάποιο άνοιγμα…

Μάνος Τσαγκαράκης 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...