Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αira Αdomaityte: Η όμορφη Λιθουανή έφυγε από τον Αγιο Δομίνικο μία εβδομάδα...

Το πιο sexy κορίτσι του φετινού «Survivor» έφτασε στην...

Σας θυμίζουν κάτι οι δύο νεόνυμφοι στις ΗΠΑ;

Με την ευχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις,...

Αλμπέρτα Τσοπανάκη: «Διέκοψαν ομιλία του Μητσοτάκη για να δείξουν τη σειρά μου»!

Η Αλμπέρτα Τσοπανάκη αποτελεί από τους θεμελιωτές της ελληνικής...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 13 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Δείξτε περισσότερη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών σας,...

Καλώς τη φίρμα στο κελί 9

Η πρώτη (δύσκολη) νύχτα του Παπαγεωργόπουλου στη φυλακή, τα τσιγάρα και η… υποδοχή από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Στριμωγμένος ανάμεσα σε εγκληματίες που εκτίουν ποινές για ναρκωτικά και κλοπές, και… καπνίζουν αρειμανίως, πέρασε την πρώτη νύχτα στο κελί στις φυλακές Διαβατών ο «ατσαλάκωτος» πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος. Το δύσκολο βράδυ της Τετάρτης κύλησε αργά, καθώς ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στον δήμο και άλλοτε πανίσχυρος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, συνηθισμένος σε ανέσεις και πολυτέλειες, μοιράστηκε το μουντό, βρόμικο κελί νούμερο εννέα, σχεδιασμένο για τέσσερα άτομα, με εννέα ακόμη συγκρατουμένους του, έναν Αλβανό, Αφγανούς, Νιγηριανούς, αλλά και τον επίσης καταδικασθέντα στενό του συνεργάτη Μιχάλη Λεμούσια.

Εχοντας περάσει από ιατρικές εξετάσεις που κατέγραψαν τη καλή του υγεία, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πέρασε το κατώφλι του κελιού του, στον πρώτο όροφο των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, σοκαρισμένος ακόμη από τις εξελίξεις, αμήχανος. Κάθισε σε μια γωνιά, ακούγοντας πίσω του την πόρτα να κλείνει, με το κεφάλι σκυμμένο και χωρίς όρεξη για κουβέντες, αναλογιζόμενος τη βίλα του στο Πανόραμα και τη χλιδάτη ζωή του. Συντετριμμένος, ξέσπασε σε κλάματα όταν δέχτηκε την επίσκεψη της συζύγου του. «Μου επέτρεψαν να του πάω κάποια πράγματα. Του είπα να προσέχει τον εαυτό του γιατί είμαστε οι δυο μας. Είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε στα σαράντα χρόνια» δήλωσε η Ελένη Παπαγεωργοπούλου μετά την επίσκεψη στο σωφρονιστικό κατάστημα, όταν ο πρώην δήμαρχος είχε αρχίσει ήδη να μετρά ξάγρυπνος -και κλαίγοντας συνεχώς- τις πρώτες από τις ατελείωτες ώρες του στη φυλακή.

Για βραδινό έφαγε μακαρόνια με λίγο τυρί και σάλτσα, ενώ ξόδεψε συνολικά 80 ευρώ, τα μισά για τηλεκάρτες και τα υπόλοιπα για μάρκες, ώστε να μπορεί να ψωνίζει από το κυλικείο της φυλακής. Χθες το πρωί βγήκε στο προαύλιο για να «συνέλθει» από τον καπνό και ζήτησε να δει τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, στον οποίο εξηγώντας πως ενοχλείται ιδιαίτερα από το τσιγάρο, κατέθεσε αίτηση για κελί μη καπνιζόντων, η οποία περιμένει να εξεταστεί από τους υπευθύνους. Οι συγκρατούμενοί του, που τον αποκαλούν διαρκώς με το παρατσούκλι «ατσαλάκωτος», δεν έχασαν ευκαιρία να καυτηριάσουν το γεγονός φωνάζοντάς του «έχουμε μια φίρμα ανάμεσά μας», ξεσπώντας σε γέλια. Το ίδιο αίτημα και για τον ίδιο λόγο κατέθεσε και ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Μιχάλης Λεμούσιας που δεν συγκεντρώνει πάντως την προσοχή των συγκρατουμένων του όπως ο «ατσαλάκωτος».

Τα παρατσούκλια

Πάντα με στητό, σχεδόν «κορδωτό» βάδισμα, άψογο, κομψό ντύσιμο, μαλλί φροντισμένο -κάθε πρωί η πρώτη του στάση ήταν στο κομμωτήριο του Πανοράματος-, φρεσκοξυρισμένος, με αδυναμία στις σικάτες γραβάτες, και με τα ακριβά του παπούτσια πάντα καλογυαλισμένα, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος απέκτησε το παρατσούκλι «ο ατσαλάκωτος» όταν ακόμη ήταν ο παντοδύναμος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από μικρός έχει συνηθίσει να τραβά πάνω του την προσοχή, είτε ως «φτερωτός» αθλητής είτε ως γοητευτικός γιατρός -εξ ου και το παρατσούκλι «ο φτερωτός γιατρός»- είτε ως κομψός πολιτικός είτε ως πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης, της οποίας παρέμεινε δήμαρχος για δώδεκα συναπτά έτη. Δρομέας παγκόσμιας κλάσης μέχρι τα 25 του που τραυματίστηκε, έκανε τα κορίτσια να τρέχουν να τον δουν, ενώ όταν μετά το ατύχημα που του στέρησε τον αθλητισμό αφοσιώθηκε στην Οδοντιατρική, όπου γνώρισε τη σύζυγό του, πάλι το αστραφτερό του χαμόγελο προσέλκυε την προσοχή. Το αξίωμα του δημάρχου τού προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και η παρουσία του ταυτίστηκε με τα κοστούμια «στην τρίχα» και τα κολλαριστά πουκάμισα. Ετσι ακριβώς, με το ατσαλάκωτο κοστούμι και την κομψή καμπαρντίνα του οδηγήθηκε εξάλλου και στη φυλακή…


Ποιος είναι ο… ατακαδόρος πρόεδρος που έριξε τα ισόβια 

Ανθρωπος χαμηλών τόνων, που δεν του αρέσει η δημοσιότητα ή να κλείνεται στο γραφείο του, αλλά προτιμά να κάνει παρέα με τον απλό κόσμο, αντισυμβατικός, ευφυής, ατακαδόρος, αλλά και σκληρός όταν πρέπει με τους συναδέλφους του. Ετσι περιγράφουν τον Γιώργο Αποστολάκη, τον πρόεδρο Εφετών που «έριξε» ισόβια στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά! Ο 58χρονος πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο οποίος καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, έγραψε ιστορία όχι μόνο με την απόφασή του, που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και με τις ατάκες του, που κάθε άλλο παρά… κομμένες και ραμμένες για τις δικαστικές αίθουσες είναι.

Φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «είναι λαμόγιο», «μην κάνετε την πάπια» ή «χάσαμε την μπάλα», αλλά και το αγαπημένο του… «μπάχαλο», λέξη την οποία χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τα οικονομικά του δήμου, σημάδεψαν την ακροαματική διαδικασία και αποτέλεσαν αφορμή για χιουμοριστικά σχόλια, επιφωνήματα έκπληξης, αλλά και συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από τον αντισυμβατικό πρόεδρο Εφετών, ο οποίος δεν… μασάει τα λόγια του!

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι χαρακτηρισμοί του για τους διαδίκους, όπως «ο βασιλιάς των παρκόμετρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θεόδωρο Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης» για τον πρώην ταμία του δήμου, που καταδικάστηκε σε ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξη, ενώ δεν χαρίστηκε ούτε στους συναδέλφους του και τους μάρτυρες που κλήθηκαν να καταθέσουν στη δίκη.

Πέρα και πάνω από κάθε κριτική για την ιδιαίτερη «γλώσσα» που χρησιμοποίει, δεν μπορεί πάντως κανείς να αμφισβητήσει τις ικανότητες του 58χρονου δικαστή. Γεννημένος σε ένα χωριό έξω από τα Φάρσαλα, ο ατακαδόρος πρόεδρος Εφετών έβαλε τη σφραγίδα του όπου κι αν υπηρέτησε, ενώ λόγω της άρτιας νομικής του κατάρτισης αρκετοί συνάδελφοί του τον τοποθετούν στους βασικούς διεκδικητές της θέσης του προέδρου του Αρείου Πάγου.


Φυλακή για 250 άτομα, όπου κρατούνται 600

Η «κοσμοσυρροή» στις φυλακές Διαβατών, όπου κρατείται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, έχει επισημανθεί πολλές φορές στον ελληνικό Τύπο. Το σωφρονιστικό κατάστημα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 250 άτομα, ωστόσο αυτή τη στιγμή στα κελιά του βρίσκονται 600 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων τριάντα γυναίκες. Εκεί υπηρετούν εβδομήντα σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ τις βραδινές βάρδιες στο κατάστημα βρίσκονται μόλις πέντε υπάλληλοι. Είναι η φυλακή όπου στην πτέρυγα των σκληρών εγκληματιών κρατούνται, μεταξύ άλλων, ο βιαστής και δολοφόνος της Ξάνθης Χρήστος Παπάζογλου που είχε προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο με τη φρικιαστική κακοποίηση και δολοφονία της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου στην Ξάνθη τον περασμένο Δεκέμβριο, και ο Ιωάννης Σκαφτούρος, συνεργάτης του Παναγιώτη Βλαστού στο «συνδικάτο του εγκλήματος».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...