Σημαντικές αλλαγές στο αντιρατσιστικό

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον υπουργό Χ. Αθανασίου

Βελτιωτικές αλλαγές στα επίμαχα θέματα που αφορούν γενοκτονίες τις οποίες έχει αναγνωρίσει η Βουλή, αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου (φωτό) στο νομοσχέδιο που συζητείται στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εκτός από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος, θα τιμωρούνται πλέον και όσοι επιδοκιμάζουν, ευτελίζουν ή κακόβουλα αρνούνται τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή, όπως των Ποντίων, των Αρμενίων και των Μικρασιατών.
Είχε προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος από 38 βουλευτές της Ν.Δ., με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο υπουργός κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες:
1. Τιμωρείται η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Οπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπαίνει ονομαστικά, γιατί θα πρέπει να μπουν και οι 53 γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή.
2. Τιμωρείται κι όποιος υποκινεί πράξεις ή ενέργειες βίας ή μίσους.
3. Τιμωρούνται και οι πράξεις που γίνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δήλωσε, από την πλευρά της: «Είμαστε αντίθετοι στη δίωξη της άρνησης, ακόμα και αν αφορά το έγκλημα των εγκλημάτων, που είναι το Ολοκαύτωμα, δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την ελευθερία του λόγου και το φρόνημα».
Οπως ανέφερε η κ. Κατριβάνου, είναι θέμα επιστημόνων να καθορίσουν αν είναι γενοκτονία, εθνοκάθαρση κλπ. και το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας».
Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, το Κίνημα υποστηρίζει την τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, χωρίς όμως να θέτει βέτο για τη στήριξη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Μέχρι να δούμε την τελική διατύπωση της διάταξης για τη Γενοκτονία των Ποντίων καταψηφίζουμε συνολικά το νομοσχέδιο, τόνισε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ».

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ