Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Η μάχη της Κρήτης» για διαθήκη ομογενούς

Ανω κάτω ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και η ενορία Αμαριανού για μια κληρονομιά

Εντονο πονοκέφαλο και προβληματισμό, παρά χαμόγελα ευτυχίας έφερε στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και την Ενορία Αμαριανού στην Κρήτη η αμύθητη κληρονομιά που άφησε στον τόπο του ένας ομογενής. Ο λόγος για τον Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος πριν από περίπου 40 χρόνια άφησε πίσω του την Κρήτη και πήγε στην Αμερική αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Και εκεί, όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο τη βρήκε, αλλά κατάφερε να γίνει πάμπλουτος. Παρά τα πλούτη του, ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ετσι, πριν από λίγο καιρό, όταν έφυγε από τη ζωή και ανοίχτηκε η διαθήκη του, διαπιστώθηκε ότι άφηνε πάνω από 1.000.000 ευρώ στην ενορία Αμαριανού και στον Δήμο Πεδιάδος.

Οταν τα νέα έφτασαν από την Αμερική, τα χαμόγελα ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπα όλων. Η χαρά δεν κράτησε όμως για πολύ. Και τούτο διότι ο μακαρίτης έκανε κάποιες…διακρίσεις. Οπως έγινε γνωστό, η κληρονομιά που άφησε είναι ύψους 1.000.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ περιλαμβάνει επίσης χωράφια και σπίτια για να τα μοιραστούν Εκκλησία και Δήμος Μινώα Πεδιάδος.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας πηγαίνει στην Εκκλησία και ειδικά στην ενορία Αμαριανού, αφού ο Μανώλης Βασιλάκης άφησε στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος ένα εγκαταλειμμένο σπίτι και περίπου 500 ελιές που διέθετε σε χωράφια στο Αμαριανό. Επίσης, θέτει και συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πατρίς», τα χρήματα και η περιουσία δεν δίνονται άκριτα, αλλά υπάρχει ως όρος να δημιουργηθεί ένα Νομικό Πρόσωπο μέσω του οποίου θα παρέχεται βοήθεια σε όποιον κάτοικο της περιοχής έχει ανάγκη.

Ο Μανώλης Βασιλάκης ζητεί να δημιουργηθεί ένα μουσείο στο Αμαριανό ή κάποιες άλλες κοινωνικές δομές με στόχο την προστασία των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Ωστόσο οι απαιτήσεις του ομογενούς δυσκολεύουν παρά διευκολύνουν τα πράγματα, αφού η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού είναι τέτοια που απαιτεί συγκεκριμένες νομικές ρυθμίσεις προκειμένου να γίνει αξιοποίηση των χρημάτων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο από την Εφορία.

«Ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Μινώα Πεδιάδος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον νομικό εκπρόσωπο της ενορίας Αμαριανού προκειμένου να βρούμε μια λύση για την ίδρυση του Νομικού Προσώπου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια συνάντηση με τον εφημέριο της ενορίας, όπως είχαμε συνάντηση και με τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου. Δεν υποτιμούμε τη δωρεά, απλώς ως δήμος είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία περιορίζονται ακόμα περισσότερο έως ότου βρεθεί η νομική φόρμουλα συνεργασίας με την ενορία».

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος αναφέρει ότι η δημοτική Αρχή είναι πρόθυμη να σεβαστεί την επιθυμία του ομογενούς, ωστόσο διευκρινίζει πως με δεδομένο ότι στην κατοχή του δήμου πέρασαν μόνο το σπίτι και τα χωράφια με τις ελιές, είναι λίγα αυτά που μπορεί να κάνει.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...