Ελληνας ακτινολόγος σκοτώνει τον καρκίνο με… ηλεκτροσόκ!

Η νέα, ελαφρά επεμβατική θεραπεία που δεν βλάπτει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό.

Ελαφρά επεμβατική θεραπεία για τον καρκίνο, που ανοίγει μικροσκοπικές τρύπες στους όγκους σκοτώνοντάς τους τελικά χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα υγιή ιστό, μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο όπλο στον πόλεμο ενάντια στην ασθένεια, κι είναι έργο Ελληνα επιστήμονα.

Η τεχνική της μη αναστρέψιμης ηλεκτροπόρωσης (IRE) περιλαμβάνει ουσιαστικά την έκλυση εκατομμυρίων ηλεκτρικών παλμών ανά δευτερόλεπτο, οι οποίοι σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα προστατεύοντας τον διπλανό ιστό. Οπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σοφοκλέους, επεμβατικός ακτινολόγος στο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, η μέθοδος αυτή είναι αρκετά χρήσιμη για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος, του πνεύμονα, του παγκρέατος και άλλων οργάνων παρακείμενων σε αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και άλλες ευαίσθητες δομές. Η θεραπευτική αντιμετώπιση τύπων καρκίνου που βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες περιοχές περιλαμβάνει συνήθως χειρουργείο και την εφαρμογή της μεθόδου της θερμικής νέκρωσης, η οποία αρχικά θερμαίνει και στη συνέχεια παγώνει τον όγκο. Αυτή όμως μπορεί να βλάψει τον υγιή ιστό, αποτελώντας παράλληλα κίνδυνο για τις περιβάλλουσες δομές.

Με την IRE πραγματοποιείται μια μικροσκοπική τομή στο μέγεθος της μύτης ενός μολυβιού για την είσοδο στον οργανισμό του μικροσκοπικού οργάνου που θα στοχεύσει στον όγκο. Μέσω αυτού περνούν ισχυρά ηλεκτρικά πεδία που δημιουργούν μικρές τρύπες στις μεμβράνες των κυτταρικών όγκων. Η διαδικασία αυτή τα σκοτώνει, καθώς διαταράσσει τη μοριακή ισορροπία στο εσωτερικό και το εξωτερικό των κυττάρων.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Σοφοκλέους συμμετείχαν είκοσι πέντε ασθενείς με καρκίνο που είχε κάνει μεταστάσεις σε διάφορα σημεία του σώματός τους και έφεραν όγκους μέσου μεγέθους 2 εκατοστών. Υστερα από τριάντα θεραπευτικές συνεδρίες η μέθοδος IRE αποδείχτηκε αρκετά ασφαλής για περαιτέρω διερεύνηση σε μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές. «Η θεραπεία φαίνεται να είναι αρκετά ωφέλιμη για ανθρώπους με καρκίνο που έχει κάνει μετάσταση και για τους οποίους δεν υπάρχουν καλές θεραπευτικές επιλογές» δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς του στο 38ο επιστημονικό συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Ακτινολογίας στη Νέα Ορλεάνη.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ