Γαλακτοκομικά «ασπίδα» για τον διαβήτη!

Τα προϊόντα με πλήρη λιπαρά προστατεύουν τον οργανισμό

Μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη έχουν όσοι καταναλώνουν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν τα προϊόντα που καταναλώνονται περισσότερο περιέχουν χαμηλά λιπαρά. Τα προαναφερθέντα είναι τα συμπεράσματα νέας μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λουντ, στη Σουηδία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τη γλυκόζη, αλλά και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προστατεύουν τον οργανισμό από τον διαβήτη τύπου 2, σε αντίθεση με τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η οποία σύμφωνα με τη νέα μελέτη αλλά και με πολλές παλαιότερες, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 26.930 ατόμων ηλικίας από 45 ως 74 ετών, εκ των οποίων το 60% ήταν γυναίκες, ενώ η διάρκειά της έφτασε τα 14 χρόνια. Εκτός από τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση, το κάπνισμα κτλ., ενώ κατά τη διάρκεια της μελέτης προέκυψαν 2.860 κρούσματα διαβήτη τύπου 2.

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χάρη στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 23%, σε αντίθεση με την κατανάλωση τυριού και γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική, καθώς τα κρούσματα διαβήτη αυξάνονται διαρκώς. Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 μόνο στη χώρα τους θα έχουν φτάσει τα 4,6 εκατομμύρια.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που υπάρχει στην υγεία από την κατανάλωση διαφορετικών τύπων λιπαρών, όπως είναι εκείνα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά και εκείνα που περιέχει το κρέας.

Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ