Η φυματίωση θα βρίσκεται από το σάλιο

Μέθοδος DNA για έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας

Μια νέα προσέγγιση για τη διάγνωση της φυματίωσης αναπτύσσουν επιστήμονες στη Βρετανία, με τη χρήση μιας εξέτασης η οποία βασίζεται στις αλληλουχίες του DNA που υπάρχουν στο ανθρώπινο σάλιο.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PeerJ», με τη νέα εξέταση θα εντοπίζονται τα βακτήρια που υπάρχουν στο σάλιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν σε εκείνα που ευθύνονται για τη φυματίωση. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα πολύ πιο σύντομα από ό,τι συμβαίνει με τα σημερινά μέσα, οπότε θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος που σήμερα χάνεται, λόγω της μεγάλης αναμονής των εργαστηριακών ελέγχων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητή Mark Pallen, οι εργαστηριακοί έλεγχοι όχι μόνο καθυστερούν για εβδομάδες ή και μήνες, αλλά επίσης συχνά βασίζονται σε μεθόδους που χρονολογούνται από το 1880.

Η νέα εξέταση στηρίζεται σε μια μέθοδο που λέγεται μεταγονιδιωματική και αποτελεί μια επαναστατική προσέγγιση για την κατανόηση των μικροβίων, με σκοπό να δοθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα της Ιατρικής αλλά και άλλων τομέων, όπως η γεωργία. Η εξέταση αυτή αναπτύσσεται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουόργουικ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών στην Γκάμπια, ενώ περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τις αλληλουχίες του DNA και τη βιοπληροφορική. Ετσι βοηθά τους ειδικούς να εντοπίζουν τα βακτήρια και να τα αξιολογούν σε διάστημα το πολύ δύο ημερών, χωρίς να χρειάζεται να τα καλλιεργήσουν για καιρό σε εργαστηριακές συνθήκες.

Στις πρώτες δοκιμές που έκανε η επιστημονική ομάδα σε οκτώ δείγματα σάλιου εντοπίστηκαν σε όλα βακτήρια της φυματίωσης, ενώ σε καθένα από αυτά τα δείγματα τα μικρόβια αναγνωρίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι δουλέψαμε στην Αφρική» είπε η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης Emma Doughty και εξήγησε ότι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερες ανακαλύψεις βελτιώνοντας την εξέταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ