Τεστ αίματος για τον χρόνο ανάρρωσης!

Οι διαπιστώσεις από αναλύσεις που έγιναν μετά τις επεμβάσεις

Εξέταση αίματος που θα προβλέπει πόσο γρήγορα θα αναρρώνουν οι ασθενείς έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να δώσει στοιχεία για την ταχύτητα της ανάρρωσης μετά το χειρουργείο – κυρίως, αν πρόκειται για αρθροπλαστική ισχίου.

Κατά τη μελέτη τους οι επιστήμονες ανέλυσαν την πορεία ανάρρωσης 32 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε αντικατάσταση ισχίου. Τους εν λόγω ασθενείς επέλεξαν επειδή δεν παρουσίαζαν κανένα άλλο πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Η ταχύτητα ανάρρωσής τους μετρήθηκε με βάση το πόσο γρήγορα μειώθηκε ο πόνος και η κόπωσή τους. Επίσης, υπολογίστηκε η δραστηριότητα μιας ειδικής ομάδας λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια προκαλούν φλεγμονή, που στη φάση αυτή είναι ευεργετική – αντίθετα, όταν τα επίπεδά της αυξάνονται, η ανάρρωση καθυστερεί.

Οπως διαπιστώθηκε, κάποιοι ασθενείς είχαν αναρρώσει το πολύ σε πέντε με εφτά ημέρες, άλλοι όμως χρειάστηκαν έναν μήνα ή και περισσότερο. Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε εκείνους που δεν ανάρρωσαν γρήγορα αυτά τα αιμοσφαίρια ήταν πολύ δραστήρια την επομένη της επέμβασης, σε αντίθεση με τους υπολοίπους, στους οποίους η δραστηριότητα ήταν μικρή ή μειωμένη. «Οσο πιο δραστήρια είναι αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια τόσο περισσότερο καθυστερεί η ανάρρωση» αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής των ερευνητών, δρ Brice Gaudilliere.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να δοκιμάσουν τη νέα εξέταση και στην περίπτωση άλλων χειρουργικών επεμβάσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί να γίνεται γενικότερα. Αν αποδειχθεί ότι ισχύει κάτι τέτοιο, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια οικονομική εξέταση που θα δείχνει την πορεία του κάθε ασθενούς. Ετσι θα προγραμματίζουν καλύτερα τη θεραπεία που πρέπει να του χορηγήσουν μετεγχειρητικά.
Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ