Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Λάμπρος Κωνσταντέας: Το μήνυμα του ηθοποιού μετά το «θάνατό» του στους «Παγιδευμένους»

Ο Λάμπρος Κωνσταντέας ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της σειράς «Παγιδευμένοι»...

Μαρία Αλεξάνδρου: «Η κόρη μου με έσωσε από τη βουλιμία»

Χάρη στην κόρη της, που ήρθε στον κόσμο πριν...

«Παγιδευμένοι»: Ο θυμός του Βερβερίδη για τον χαμό του εγγονού του τον...

Πολλές οι εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Παγιδευμένοι».Η...

H Δήμητρα Αλεξανδράκη ξέσπασε σε κλάματα: «Κάνω δημόσια έκκληση…»

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη, παραβρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής...

Ολος ο κόσμος θέλει ένα… κομμάτι από Ελλάδα

Η ανασκαφή της Αμφίπολης «ξύπνησε» το ενδιαφέρον των συλλεκτών που θα κονταροχτυπηθούν για τους θησαυρούς που δημοπρατούνται από τον οίκο Christie’s

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με τις επιβλητικές Καρυάτιδες και τις εντυπωσιακές Σφίγγες στην είσοδό του φαίνεται πως «ξύπνησε» για τα καλά το ενδιαφέρον των συλλεκτών απ’ όλο τον κόσμο, που όχι μόνο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις της ανασκαφής, αλλά πληρώνουν και μια περιουσία προκειμένου να αποκτήσουν αγαλματίδια, αμφορείς και κάθε λογής αντικείμενο των ελληνιστικών και κλασικών χρόνων. Την επιθυμία τους αυτή έρχεται μάλιστα να καλύψει σε μια εντυπωσιακή δημοπρασία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Λονδίνο, ο οίκος Christie’s, ο οποίος βγάζει στο σφυρί σπάνια αντικείμενα από τον πλούτο του ελληνικού θησαυρού.

Το γεγονός ότι ο διάσημος οίκος αποφάσισε να διοργανώσει τώρα τη δημοπρασία αυτή δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού τα «λαγωνικά» του γνωρίζουν πολύ καλά πως το παγκόσμιο ενδιαφέρον των συλλεκτών είναι στραμμένο στην Ελλάδα και την Αμφίπολη, κάτι που σημαίνει πως τα αξιόλογα made in Greece αντικείμενα θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ, με συλλέκτες που θα… τινάξουν την μπάγκα στον αέρα. Ο κατάλογος με τα αντικείμενα που θα βγουν στο σφυρί έχει από τώρα ξετρελάνει συλλέκτες απ’ όλο τον κόσμο, που είναι αποφασισμένοι προκειμένου να εμπλουτίσουν την προσωπική τους συλλογή να ανεβάσουν κατά πολύ τις τιμές έναρξης και εκτίμησης που έχουν ήδη οριστεί από τους εκτιμητές του οίκου. Εκτός από τα ελληνικά αντικείμενα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συλλογές με τα αιγυπτιακά, καθώς και ρωμαϊκά γλυπτά, ενώ όσον αφορά τις προτομές και τους αμφορείς, θα δοθεί μεγάλη μάχη για τη διεκδίκησή τους.

Τα σπουδαιότερα

Στη συλλογή που θα δημοπρατηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στους πολυτελείς χώρους του οίκου Christie’s στο Λονδίνο τις εντυπώσεις θα κλέψει σίγουρα ένα μεγάλο κυκλαδίτικης τέχνης μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα του 2600 με 2500 π.Χ. Μόνο επτά αγάλματα αυτού του τύπου υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ενα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ένα στο μουσείο τέχνης Kimbell των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο στο μουσείο της Νάξου και τρία σε προσωπικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου κομματιού. Το έργο έχει εκτιμηθεί από 110.000 έως 150.000 ευρώ, είναι σίγουρο όμως πως η μάχη που θα δοθεί θα είναι μεγάλη και η τελική τιμή του θα ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση.

Μοναδικός είναι και ο χαλκιδικός μαύρος αμφορέας του 550 με 500 π.Χ που βρέθηκε στην ίδια συλλογή, με τις Σφίγγες και τους πάνθηρες.

Οι αμφορείς

Ο αμφορέας έχει ύψος 28 εκατοστών, ενώ η τιμή του κυμαίνεται από 19.000 ευρώ η αρχική, με εκτίμηση ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 25.000 ευρώ. Ακόμα πιο υψηλή θα είναι η τιμή για έναν αττικό μελανόμορφο αμφορέα του 510 π.Χ. Στη μια πλευρά ο καλλιτέχνης έχει φιλοτεχνήσει τη μορφή του Απόλλωνα κιθαρωδού, της Αρτέμιδας στα αριστερά του και του Ερμή στα δεξιά. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Διόνυσος, ενώ αμπέλια, ελάφια και λωτοί συμπληρώνουν το έργο, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 38.000 ευρώ.

Συλλεκτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια ελληνική μπρούντζινη προτομή της αρχαϊκής περιόδου (τέλη του 7ου – τέλη του 6ου π.Χ αιώνα). Η προτομή έχει μακρύ ελικοειδή λαιμό και κεφάλι αετού. Εχει ύψος 20,5 εκατοστά, ενώ η τιμή του εκτιμάται από 19.000 έως 25.000 ευρώ. Από 63.000 έως 88.000 ευρώ έχει εκτιμηθεί ένας επίσης σπάνιος αττικός αμφορέας που απεικονίζει τον γυμνό Ηρακλή να κρατά ένα αγριογούρουνο, ενώ στο κάτω μέρος και μέσα από ένα πιθάρι εμφανίζεται ο Ευρυσθέας, ο βασιλιάς των Μυκηνών.

Πολλά είναι εξάλλου τα μαρμάρινα αντικείμενα που αποτελούν τη συλλογή, όπως ένα αρσενικό δεξί αντιβράχιο της κλασικής περιόδου, 5ου προς 4ο π.Χ. αιώνα, σε φυσικό μέγεθος. Στο μαρμάρινο κομμάτι διακρίνονται έντονα οι φλέβες και οι αρθρώσεις, ενώ, σύμφωνα με τη στάση, το χέρι είναι ελαφρώς σηκωμένο, με τα δάχτυλα να κάμπτονται προς τα μέσα. Εχει μάκρος 50 εκατοστά, ενώ η τιμή του έχει εκτιμηθεί αρχικά για 26.000 ευρώ, με εκτιμώμενη τελική τα 38.000 ευρώ. Μαρμάρινη είναι και η προτομή ενός εφήβου, που χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια και συγκεκριμένα στον 1ο αιώνα π.Χ. Το κεφάλι έχει ελαφριά κλήση προς τα αριστερά, με το βλέμμα προς τα κάτω. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά, ενώ στα μαλλιά έχουν σκαλιστεί πλούσιες μπούκλες. Το ύψος του είναι 26,7 εκατοστά και η τιμή του υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 44.000 ευρώ.

Μοναδικής αισθητικής είναι και η κυπριακής καταγωγής μαρμάρινη προτομή του 2ου αιώνα π.Χ. Πρόσωπο στρογγυλεμένο, με μάτια αμυγδαλωτά, μαλλιά μπούκλες γύρω από το μέτωπο και τα αυτιά, ενώ το κεφάλι κοσμεί στεφάνι. Το ύψος της προτομής είναι 37 εκατοστά και η τιμή της ξεκινά από 26.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως μπορεί να ξεπεράσει τα 38.000 ευρώ.

Η μοναδική συλλογή του κορυφαίου συλλέκτη-προστάτη των τεχνών
r34t3wfgref 1
Η μοναδική συλλογή που δημοπρατείται την 1η Οκτωβρίου ανήκε σε κορυφαίο και παγκόσμιας φήμης συλλέκτη, ο οποίος ήταν γνωστός για το γούστο του, τη μανία του, καθώς και τα μεγάλα ποσά που διέθετε για να αποκτήσει αντικείμενα με ιστορία και σπουδαία υπογραφή. Ο λόγος για τον Rudolf Schmidt, διάσημο προστάτη των τεχνών, όπως πολλοί τον αποκαλούν, ο οποίος από τα παιδικά του κιόλας χρόνια είχε αναπτύξει μεγάλη αγάπη για κάθε είδους τέχνη, στοιχείο που του είχαν μεταλαμπαδεύσει ο πετυχημένος βιομήχανος πατέρας του Jakob Oskar Schmidt και η μητέρα του Emma Schmidt-Muller. Τόσο εκείνος όσο και η αδελφή του Ερικα μεγάλωσαν σε ένα άκρως καλλιτεχνικό περιβάλλον, καθώς ξάδελφός τους ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος Ferdinand Hodler, ενώ συγγενική σχέση είχαν και με τη Monique Barbier-Mueller που μαζί με τον σύζυγό της Jean Paul Barbier ήταν οι ιδρυτές του διάσημου μουσείου της Γενεύης Barbier-Mueller.

Από νωρίς ο Rudolf Schmidt, αν και είχε σπουδάσει οικονομολόγος, αποφάσισε να ασχοληθεί στη ζωή του με τη συλλογή πραγματοποιώντας για τον σκοπό αυτόν πολλά ταξίδια. Ολα άρχισαν τη δεκαετία του ’30, όταν επισκέφτηκε το Ιράν, όπου απέκτησε τα πρώτα σπάνια κομμάτια της συλλογής του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 θα γνωρίσει τον Elie Borowski, επίσης διάσημο συλλέκτη, ο οποίος θα τον ενθαρρύνει και θα συνεχίσει έτσι το ταξίδι του στον κόσμο των σπάνιων αντικειμένων τέχνης. Σύντομα μάλιστα το ενδιαφέρον του για τη συλλογή θα τον κυριεύσει τόσο που θα αρχίσει να αναζητεί μοναδικά αντικείμενα του ελληνικού και του ρωμαϊκού κόσμου, της αρχαίας Αιγύπτου, όπως και της Αφρικής. Κομμάτια από τη συλλογή του έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί σε πολλά μουσεία του κόσμου.

Θάνος Μακρογαμβράκης 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πάνος Μιχαλόπουλος: Νέα φωτογραφία του ηθοποιού όπως είναι σήμερα στα 74 του

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος έχει γράψει λαμπρή στον κινηματογράφο, το...

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Τα βέλη στον Κασσελάκη και η λατρεία στον αείμνηστο βασιλιά Κωνσταντίνο

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αργύρη Παπαργυρόπουλου μετά...

«Ο παράδεισος των κυριών»: Η Ματούλα έρχεται αντιμέτωπη με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη

Ένα κακό μαντάτο φέρνει μεγάλη ανησυχία στο ζαχαροπλαστείο, στον...

Μπέος κατά Λιάγκα on air: «Με τη σύζυγό σου τη Φαίη είπες δεν θέλω τα παιδιά μου να γίνουν γκέι»

Μεγάλη ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τον...

Γιώργος Λιάγκας: «Με ενοχλεί η βαφή, αυτό το κομοδινί που βάζει στα μαλλιά του ο…»

Ο Γιώργος Λιάγκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Το πρωινό» τη Δευτέρα βλέποντας πλάνα με γνωστό κύριο της τηλεόρασης που βάφει τα μαλλιά του έκανε

Απάτη με ινστιτούτο αισθητικής – Χρησιμοποιούσαν τα ονόματα παρουσιαστριών για την προώθηση προϊόντων

Ο Ασκός του Αιόλου που άνοιξε για πολυδιαφημισμένο ινστιτούτο...

«Θα βρεθείς σε χαντάκι» – Ποιοι απειλούν τον Αργύρη Παπαργυρόπουλου – «Σπάει» τη σιωπή του

Ο άρχοντας της αθηναϊκής νύχτας Αργύρης Παπαργυρόπουλος είναι γεμάτος...