Δεν πρέπει να λείπουν από κανένα διαιτολόγιο
Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «λιπαρά» σας έρχεται αντανακλαστικά η απάντηση «όχι». Εχει εδραιωθεί πια η ιδέα ότι λιπαρά και υγιεινή διατροφή δεν πάνε μαζί. Κι όμως, τα τόσο… παρεξηγημένα λιπαρά είναι κατηγορία θρεπτικών ουσιών που δεν θα πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή. Ειδικά εννέα από αυτά κάθε άλλο παρά βλάπτουν τον οργανισμό, με πρώτα και καλύτερα τα βασικά λιπαρά οξέα ωμέγα-3.
Πρόληψη της άγνοιας
Εχει αποδειχτεί ότι τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την όξυνση των γνωστικών ικανοτήτων, την πρόληψη της άνοιας και της κατάθλιψης, την τόνωση του καρδιακού συστήματος αλλά και τη βελτίωση της όρασης. Την ίδια στιγμή, πολύτιμο για τη διατήρηση της σιλουέτας έχει αποδειχτεί το πινολεϊκό οξύ, το οποίο -σύμφωνα με κλινικές μελέτες- καταστέλλει την όρεξη και εντείνει το αίσθημα του κορεσμού. Παρόμοια δράση έχει και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους και την αύξηση της ισχνής σωματικής μάζας (κυρίως του μυϊκού ιστού).
Μεγάλα οφέλη για τον οργανισμό έχει και το λινέλαιο, το οποίο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα 3, 6 και 9 προάγει την υγεία της καρδιάς και συμβάλλει στη μείωση των οργανικών φλεγμονών. Στις ίδιες ουσίες είναι πλούσιο και το κανναβέλαιο, το οποίο περιέχει ακόμα αντιοξειδωτικά συστατικά και ουσίες με αντιγηραντική δράση, όπως βιταμίνη Ε.
Από τη διατροφή δεν θα πρέπει να λείπει ούτε το ιχθυέλαιο, το οποίο είναι γνωστό ότι ωφελεί το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα, αλλά ούτε και το κραμβέλαιο, το οποίο χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Τέλος, πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά έχει αποδειχθεί το λάδι σόγιας, ενώ το λάδι καρύδας συστήνεται ειδικά σε περιπτώσεις αδυναμίας, καθώς ενισχύει τα αποθέματα ενέργειας, ενώ έχει αποδειχτεί ευεργετικό και για την υγεία του δέρματος και των δοντιών.
Αφροδίτη Ραυτοπούλου