Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Βάλσαμο με συνταγή από «βικογιατρό»!

Τα εξαιρετικής ποιότητας (διά πάσαν νόσο) βότανα της Πίνδου μαγνήτισαν και τον «κόκκινο δράκο»

Το «φαρμακείο της φύσης» βρίσκεται στη χαράδρα του Βίκου! Υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα όπου η αγάπη για τη φύση και τα βότανα έχει γίνει επιστήμη και όσοι την ασκούν ονομάζονται «βικογιατροί». Η χαράδρα του Βίκου και γενικότερα το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου για τους κατοίκους των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας δεν αποτελούν απλώς τοπία φυσικού κάλλους, αλλά τη γη που συνδέεται άμεσα με τη ζωή τους, γιατί γεννά τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, απαραίτητα στην καθημερινότητά τους.

Ο Νίκος Κοντοδήμος, ιδιοκτήτης του καφενείου Βικογιατρός, στο χωριό Κουκούλι Ζαγορίου, ασχολείται με τα βότανα περισσότερο από 30 χρόνια. «Τους περασμένους αιώνες χρησιμοποιούσαν τα βότανα στη μαγειρική και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Εμείς συνεχίζουμε αυτήν την παράδοση. Μέσα στο Κουκούλι έχω μετρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τουλάχιστον 25 βότανα, τα οποία είναι χρήσιμα στην καθημερινότητά μας» λέει στο ΑΠΕ ο σύγχρονος βικογιατρός και περιγράφει τις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποια, όπως η αφροξυλάνθη ή σαμπούκο, καταπολεμούν τον βήχα, ένας βολβός θεωρείται ότι γιατρεύει τις πυώδεις αμυγδαλές και το μελισσοβότανο καταπολεμά το… hangover!
t23534ye45 3«Οι γνώσεις που έχω μου μεταφέρθηκαν από τους ηλικιωμένους της οικογένειας και άρχισα να καταγράφω όλα τα ακούσματα. Προσπαθώ να διασταυρώσω πληροφορίες που μου έρχονται και κρατώ εκείνα που μπορούν να βοηθήσουν τους ζωντανούς οργανισμούς» επισημαίνει ο κ. Κοντοδήμος, προσθέτοντας ότι δεν έχουν διασωθεί πολλές συνταγές επειδή μεταφέρονταν προφορικά από γενιά σε γενιά. Ο ερασιτέχνης βικογιατρός έχει παρατηρήσει: «Δεν υπάρχει λόγος καθημερινά και ασταμάτητα να χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο βότανο. Ο χρόνος χρήσης με το αποτέλεσμα είναι τρεις προς ένα. Δηλαδή δέκα ημέρες το χρησιμοποιείς και τρεις το σταματάς».

Στο Κουκούλι λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη και η επίσκεψη στους χώρους του είναι ένα μάθημα Φυσικής Ιστορίας του Ζαγορίου. Εκεί εκτίθενται 1.240 διαφορετικά είδη φυτών και βοτάνων, τα οποία ανήκουν στις 96 από τις 149 οικογένειες φυτών παγκοσμίως, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του δασκάλου και συγγραφέα Κώστα Λαζαρίδη, όπως ο βοτανοσυλλέκτης με τον οποίο μετέφερε τα βότανα ώστε να μην καταστραφούν.
t23534ye45 2Εξάλλου η περιοχή βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της περιφέρειας Ζιλίν στην Κίνα! Εξαμελής αντιπροσωπία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα διερευνητική επίσκεψη στα Ιωάννινα με την προοπτική της συνεργασίας σε τομείς υγείας, πολιτισμού, παιδείας και τουρισμού. Η αρχαία κινεζική ιατρική στηρίζεται σε βότανα και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην περιφέρεια Ζιλίν, στα βορειανατολικά του κράτους. Επομένως δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι επισκέπτες εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, για τα οποία είχαν ήδη ακούσει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...