Ψήφος «αιφνιδιασμού»

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσουν τη Δευτέρα επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής

Τη δική τους «ζαριά» προκειμένου να αλλάξουν το κλίμα θα επιχειρήσουν να ρίξουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Χθες, μετά τη συνάντησή τους αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, στο οποίο ο κ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί να περάσει συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, αλλά και τις δόσεις σε όσους χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία.

Σενάρια

Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν τον Φεβρουάριο του 2015, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια. Βέβαια, το κρίσιμο δεν είναι οι διαδικασίες, αλλά η ουσία: να συγκεντρώσει, δηλαδή, η πρόταση για Πρόεδρο τον αριθμό «180», που θα κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη: «1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015. 2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Το άρθρο 84 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι: «H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση».
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η συζήτηση θα ξεκινήσει αμέσως ή θα πάει για την Τετάρτη. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος χθες στη συνάντησή τους ενημερώθηκαν από τον κ. Χαρδούβελη και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την «ασθένεια» του υπουργού Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ