Ναρκωτικά – πορνεία γέμισαν τα βρετανικά κρατικά ταμεία

Από τις δραστηριότητες το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 11 δισ. ευρώ το 2013

Εμπόριο ναρκωτικών και πορνεία έφεραν πολύ χρήμα στα κρατικά ταμεία της Βρετανίας. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, οδήγησαν σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας κατά περίπου 8,5 δισ. λίρες, δηλαδή 10,9 δισ. ευρώ, το 2013. Τα έσοδα από τα ναρκωτικά και την πορνεία αποτελούν περίπου το 0,5% του παραγομένου πλούτου της Βρετανίας. Σε μελέτη για το ζήτημα της πορνείας, που είχε δημοσιοποιηθεί την περασμένη άνοιξη, περιέχονταν εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα αυτή το 2009. Σύμφωνα με τη σχετική εκτίμηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρχαν περίπου 61.000 πόρνες, οι οποίες χρέωναν περί τις 67 λίρες (86 ευρώ) την επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών, η βρετανική στατιστική υπηρεσία προσμετρά τις πωλήσεις κρακ, κοκαΐνης, ηρωίνης, κάνναβης, ecstasy και αμφεταμινών. Αλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο αλκοόλ και προϊόντων καπνού, ήδη συμπεριλαμβάνονταν στις εκτιμήσεις για την οικονομική δραστηριότητα. Στην Ισπανία, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) εκτίμησε ότι οι παράνομες δραστηριότητες είχαν ανέλθει στο 0,85% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010.

Να σημειωθεί ότι η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχε δώσει προθεσμία έως και την 1η Σεπτεμβρίου στα κράτη-μέλη για να συνυπολογίσουν τις παράνομες δραστηριότητες που δημιουργούν σημαντικά έσοδα (λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία) στις εθνικές στατιστικές, θεωρώντας πως πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές που γίνονται ελεύθερα, δηλαδή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Ο κανόνας αυτός προκάλεσε όμως έντονες αντιδράσεις. Ιδίως η Γαλλία αρνείται να προσμετρήσει την πορνεία στο δικό της Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, στάση την οποία τηρεί και η Σουηδία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ