Υπέρταση : Δεν φταίνε μόνο τα… αλμυρά!

Πώς αυξάνεται η πίεση από τη συσσώρευση νατρίου στους μυς!

Το αλάτι έχει ενοχοποιηθεί για την υπέρταση, φαίνεται όμως ότι δεν φταίει μόνο η ποσότητα που καταναλώνει κανείς μέσω της διατροφής. Κι αυτό γιατί νέα μελέτη που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ δείχνει ότι για την υπέρταση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και το αλάτι που συσσωρεύεται με φυσικό τρόπο στο δέρμα και τους μυς!

Στη μελέτη συμμετέχουν 200 άνθρωποι που παρουσιάζουν ελαφρώς αυξημένη πίεση, ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο ισχύει αυτή η ανατρεπτική θεωρία. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το αλάτι είναι βασικό στοιχείο για τη ζωή και παίζει σημαντικό ρόλο σε αμέτρητες διαδικασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό. Ωστόσο, όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά, προκαλεί κατακράτηση υγρών που συχνά οδηγεί στην υπέρταση, επειδή τα επιπλέον υγρά πιέζουν την καρδιά και τα αγγεία, γεγονός που αυξάνει την πίεση.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από το Πανεπιστήμιο Emory έχουν δείξει ότι στον οργανισμό των ζώων υπάρχει μεγάλη συσσώρευση νατρίου στα κενά που βρίσκονται ανάμεσα στα κύτταρα των μυών και του δέρματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα κενά λειτουργούν σαν «αποθήκες», γεγονός που δεν αποκλείεται να αυξάνει την πίεση. Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν αν αδειάζοντας αυτές τις «αποθήκες» μπορεί να μειωθεί η υπέρταση, καθώς πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας δεν έχει μελετηθεί όσο θα έπρεπε. Η μελέτη θα έχει διάρκεια οκτώ εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων κάποιοι από τους ασθενείς θα παίρνουν ένα χάπι που χορηγείται συνήθως στα περιστατικά καρδιακής προσβολής, ενώ οι υπόλοιποι ψευδοφάρμακο.

Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές αναφέρουν ότι πιστεύουν πως η αφαίρεση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό θα μειώσει την πίεση. Επίσης θα μελετήσουν το ενδεχόμενο το αλάτι να προκαλεί φλεγμονή και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που σχεδόν αποδείχθηκε σε παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Γέιλ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ