Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Μακεδονικός ο τάφος της Αμφίπολης!

Τα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας που ανακάλυψαν παραπέμπουν στην εικόνα που είχαν τον 4ο π.Χ. αιώνα

Το μνημείο στον τύμβο Καστά είναι μακεδονικός τάφος! Οι αρχαιολόγοι έδωσαν την απάντηση στο «καυτό» ερώτημα των τελευταίων ημερών, καθώς ανακάλυψαν κομμάτια από μαρμάρινη πόρτα μέσα στο μνημείο, γεγονός που παραπέμπει στην τυπική μορφή των μακεδονικών τάφων. Τώρα όλοι οι Ελληνες ονειρεύονται να «κρύβει» τον Μέγα Αλέξανδρο!

«Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο. Εχουμε ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα» ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής των ανασκαφών στην Αμφίπολη Κατερίνα Περιστέρη δίνοντας τέλος στη σεναριολογία.

Μάρμαρο Αλυκής

«Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, της τυπικής μορφής των μακεδονικών τάφων: Δηλαδή έχουμε θύρα κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου με εφηλίδες, οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών, όπως είθισται στις ξύλινες πόρτες» πρόσθεσε η αρχαιολόγος περιγράφοντας τις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Σε μια πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας, δηλαδή αυτό που θα αποκαλούσαμε σήμερα μεντεσέ της πόρτας. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη πόρτα, από την οποία βρέθηκαν τρία τμήματα, έχει δύο θυρόφυλλα πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών, και ενδέχεται να έσπασε μετά την κατασκευή της, ίσως λόγω σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή στην αρχαιότητα, είτε εξαιτίας άλλων φυσικών φαινομένων, είτε στη διάρκεια μαχών το 1913 από οβίδες. Κατά την ανασκαφή βρέθηκαν μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά.
12345q345qe 1Οσο προχωρούν οι ανασκαφές οι αρχαιολόγοι είναι όλο και πιο βέβαιοι ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου, στον οποίο ακόμη δεν έχουν πρόσβαση, είναι χαμηλότερο ίσως και κατά δύο μέτρα σε σχέση με τους πρώτους θαλάμους, άρα υπάρχει σκάλα που οδηγεί εκεί! «Φυσιολογικά αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας, η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος» τόνισε η κ. Περιστέρη επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν το μνημείο να συνεχίζεται και σε άλλο επίπεδο.

Οι τυμβωρύχοι

Η επικεφαλής της ανασκαφής απάντησε και στις «κατηγορίες» ότι άρχισε να σκάβει σε ένα εδώ και πολλά χρόνια γνωστό μνημείο. «Μέγα λάθος. Ξεκινήσαμε το 2012 με την ανασκαφή του περιβόλου, ταυτίσαμε το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου και συνεχίσαμε με τον τάφο. Εμφανίζονται να μιλούν άνθρωποι που δούλευαν στην περιοχή σαράντα χρόνια και δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο μνημείο» τόνισε. Η κ. Περιστέρη πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν μπει τυμβωρύχοι, ωστόσο θα ήταν δύσκολο, όπως είπε, να έχουν φτάσει μέσα.

Οσο δεν ολοκληρώνονται οι ανασκαφές φουντώνουν τα σενάρια για την Αμφίπολη. Το έγκυρο «National Geographic» εξετάζει τα πιθανά σενάρια για τον ένοικο του τάφου. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε μια μελέτη του πριν από 73 ολόκληρα χρόνια (!) ανέφερε ότι η Αμφίπολη ήταν πιθανότατα το σημείο όπου ετάφη ο Λαομέδων, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πέτρος Θέμελης: Περιμένουμε και κάτι άλλο μέσα στον τύμβο
12345q345qe 3
Την αισιοδοξία του ότι ο τάφος της Αμφίπολης κρύβει μέσα του σημαντικούς θησαυρούς εξέφρασε ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, το όνομα του οποίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ έχει συμμετάσχει -μεταξύ άλλων- και στις ανασκαφές των ανακτόρων της Βεργίνας. Παραλληλίζοντας την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου του Φιλίππου του Β’, που έφερε στο φως ο Μανώλης Ανδρόνικος, με την ανακάλυψη στον τύμβο Καστά, ο κ. Θέμελης κάνει λόγο για ανακάλυψη που συγκλόνισε, από την οποία αναμένονται πολλά και σπουδαία ευρήματα.

«Η Αμφίπολη με συγκίνησε πολύ. Περιμένουμε περισσότερα πράγματα, όμως κυρίως περιμένουμε το περιεχόμενο, γιατί το αρχιτεκτόνημα το είδαμε και το εκτιμήσαμε – όσο μπορούσαμε. Είναι περίπτωση μοναδική ως προς ορισμένα στοιχεία, τον αριθμό των θαλάμων, το μέγεθος, τα γλυπτά, τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες… Περιμένουμε όμως και κάτι άλλο: αγγεία και σκεύη χρυσά του νεκρού που τάφηκε εκεί» σημείωσε ο κ. Θέμελης, που είναι κάτοχος διδακτορικού στα Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...