Αμφορείς και χρυσό δαχτυλίδι στον βυθό

Στο φως ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της αποστολής

Δικαιώνουν τον τίτλο του «υποθαλάσσιου μουσείου» τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί ως τώρα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων! Ενα χάλκινο δόρυ, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια μεταλλική άγκυρα και αρκετοί αμφορείς είναι μερικά από τα εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα που έρχονται στο φως από την πολυμελή ερευνητική αποστολή και αφήνουν υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

Τα νέα ευρήματα επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, αλλά τελικά η παρουσίαση ματαιώθηκε και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Πολιτισμού μέσα στην εβδομάδα. Αν και επισήμως από το υπουργείο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση, διέρρευσαν ορισμένες πληροφορίες που γεννούν αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της ερευνητικής αποστολής.

Ισως το σημαντικότερο εύρημα είναι το χάλκινο δόρυ, μήκους 2,2 μέτρων, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν συνδέεται με κάποιον από τους γνωστούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν ήδη ανασυρθεί από το ναυάγιο. Συνεπώς το δόρυ φαίνεται ότι ανήκει σε κάποιο άλλο άγαλμα ή σε κάποιο καλλιτεχνικό σύμπλεγμα δύο-τριών αγαλμάτων, που βρίσκεται ακόμη στον βυθό και μένει να ανακαλυφθεί.

Τα αντικείμενα

Τα υπόλοιπα μεταλλικά αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια άγκυρα, κάποια χάλκινα θραύσματα που πιθανότατα αποτελούν τμήμα κλίνης, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι. Εξίσου σημαντική θεωρείται ωστόσο η συστάδα αμφορέων που εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον χώρο του γνωστού ναυαγίου. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι αμφορείς αυτοί προέρχονται από ένα δεύτερο συνοδό πλοίο ή αν αποτελεί τμήμα του κυρίως ναυαγίου.

Το βέβαιο είναι ότι το ρωμαϊκό πλοίο που ναυάγησε πιθανότατα εξαιτίας κάποιας σφοδρής καταιγίδας πριν από 2.000 και πλέον χρόνια θα συνεχίσει να απασχολεί την ενάλια αρχαιολογία για πολύ καιρό ακόμη. Με μήκος 40 μέτρα, το αρχαίο σκαρί είχε μεταφορική ικανότητα εκατοντάδων τόνων και την ημέρα που βυθίστηκε ήταν γεμάτο γλυπτά, κοσμήματα, αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης που προορίζονταν για τη Ρώμη. Εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ως τώρα έχει γίνει η ανέλκυση μόνο του επιφανειακού τμήματος του αρχαιολογικού θησαυρού που εξακολουθεί να κρύβει το ναυάγιο.
23y36yhwyhd 1 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ