Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τα (νέα) ευρήματα εκπέμπουν sos για άλλους θησαυρούς

Αποχώρησαν πιο «διαβασμένοι» από το ιστορικό ναυάγιο των Αντικυθήρων οι επιστήμονες έχοντας ήδη στα χέρια τους ακριβέστατο ψηφιακό χάρτη

Υψηλές προσδοκίες για τις μελλοντικές ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων δημιουργεί η μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν στο σημείο Ελληνες και ξένοι ειδικοί! Το χάλκινο δόρυ που ανασύρθηκε από το βυθισμένο πλοίο μαρτυρά την ύπαρξη μαρμάρινου ή χάλκινου αγάλματος. Οι επιστήμονες έχουν πλέον στα χέρια τους ακριβέστατο ψηφιακό χάρτη της περιοχής, που θα τους οδηγήσει στη στοχευμένη αναζήτηση νέων αρχαιοτήτων.
Βασικά μέλη της αποστολής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» επισκέφθηκαν χθες τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τον απολογισμό της δουλειάς τους, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες από την υποβρύχια έρευνα στον τόπο του θρυλικού ναυαγίου. Σε μία από αυτές απεικονίζεται το χάλκινο δόρυ που ανασύρθηκε από τον βυθό των Αντικυθήρων. Το δόρυ ανήκει σε κάποιο άγνωστο ως τώρα μαρμάρινο ή χάλκινο άγαλμα, το οποίο θα αναζητηθεί σε επόμενη αποστολή. Το αντικείμενο είναι συμπαγές και φέρει σαυρωτήρα, δηλαδή αιχμή που περιβάλλει το κάτω άκρο του (χρησίμευε για να καρφώνεται το δόρυ στο έδαφος).

Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε ένας χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί. Ο δακτύλιος διατηρεί στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος. Στα ύφαλα του σκάφους ανήκει και το μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο επίσης ανελκύστηκε.
Τέλος, οι δύτες ανέσυραν από τον βυθό τον μολύβδινο στύπο άγκυρας του σκάφους, που είχε εντοπιστεί το 2013, καθώς και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος, μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος (στάμνα). Αντίθετα, διαψεύδεται η πληροφορία που μεταδόθηκε, ότι μεταξύ των ευρημάτων βρίσκεται και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Συστάδες αμφορέων

Από την άλλη, παραμένει το ερώτημα αν υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο στην περιοχή, καθώς σε μικρή απόσταση εντοπίστηκαν τόσο συστάδες αμφορέων όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτηση σκάφους, χωρίς ωστόσο οι επιστήμονες να είναι σε θέση να απαντήσουν αν πρόκειται για το ίδιο σκάφος. Σε ό,τι αφορά το Exosuit, επιβεβαιώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις.
Το σημαντικότερο πάντως «εύρημα» της φετινής αποστολής βρίσκεται αποθηκευμένο στους υπολογιστές των επιστημόνων και δεν είναι άλλο από την ακριβή τοπογραφική θέση του ναυαγίου και το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και της φωτογραφικής απεικόνισης. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τον «μπούσουλα» για τις ανασκαφές οι οποίες θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον.
Στην ενημέρωση του υπουργού Πολιτισμού παραβρέθηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι αρχαιολόγοι της ΕΕΑ, Θεοτόκης Θεοδούλου και Δημήτρης Κουρκουμέλης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Woods Hole, Μπρένταν Φόλεϊ, ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τούρτας και το μέλος της ομάδας Ερευνας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, Γιάννης Μπιτσάκης.

gyugutr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...