Προσβολή των νεκρών του «υψώματος 731»!

Βεβήλωσαν μνημείο στη Βόρεια Ηπειρο/

Ελληνας προσκυνητής που επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες το θρυλικό ύψωμα 731 στη Βόρειο Ηπειρο, το ύψωμα που έκρινε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έμεινε εμβρόντητος όταν είδε ξεθεμελιωμένο και κομματιασμένο το λιτό μνημείο που είχε στηθεί εκεί πριν από κάμποσα χρόνια. Η ιερόσυλη αυτή ενέργεια φέρει την υπογραφή εθνικιστών της Αλβανίας. Αψευδής μάρτυς του ανοσιουργήματος η φωτογραφία που δημοσίευσε το trikalanews.gr

Το εν λόγω «Υψωμα 731» (υψόμετρο 731 μ.) βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας. Ηταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν και η παραμονή του σε ελληνικά χέρια καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών.

Στο ύψωμα 731 πολέμησαν οι άνδρες που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπίζοντάς το. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5° σύνταγμα Τρικάλων να έχει 586 άνδρες νεκρούς και τραυματίες, δηλαδή περίπου τη μισή του δύναμη. Ο απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς ήταν 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Ελληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες.

Οι φίλοι του ιστορικού υψώματος εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας και θα κατασκευαστεί νέο μνημείο, ως δείγμα ελάχιστης προσφοράς μας στους ήρωές μας.

Κ.Ζ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ