Ανάσα για 180.000 επιχειρήσεις από τα «κόκκινα» δάνεια

Με τη μορφή τροπολογίας πέρασε χθες από τη Βουλή η σχετική ρύθμιση του απερχόμενου υπ. Ανάπτυξης Ν. Δένδια

Τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου, κατέθεσε χθες στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.
Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περί τις 180.000 επιχειρήσεις με 350.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πάρει δάνεια από την πρώην Αγροτική, οι οποίες συμπεριελήφθησαν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή του 50% του συνόλου των οφειλών (τόκοι και κεφάλαιο) και μέχρι ποσού 500.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Βάσει της τροπολογίας, οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν ποιες εταιρίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και το ποσό της διαγραφής. Αίτηση για ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2016 για οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες στις 30 Ιουνίου 2014.

Δικαίωμα υπαγωγής έχουν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που:
– Κατά τη χρήση που έληξε στις 31/12/2013 είχαν κύκλο εργασιών έως 2.500.000 ευρώ.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 3869/2010 ή έχουν εγκύρως παραιτηθεί από αυτή
– Δεν έχουν παύσει τις εργασίες τους.
– Δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα.
– Δεν έχουν καταδικαστεί (οι φορείς των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες) για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Εντάσσονται δάνεια που την 30ή Ιουνίου 2014 ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών (επίδικη ή ρυθμισμένη).
Οι διαγραφές δεν υπερβαίνουν το ποσό των 500.000 ευρώ. Ισούνται, δε, τουλάχιστον με το 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας κατά του οφειλέτη ή, εφόσον είναι μικρότερο, με το ποσό που απαιτείται έτσι ώστε μετά τη διαγραφή το υπόλοιπο της απαίτησης της τράπεζας κατά του οφειλέτη να μην υπερβαίνει το 75% της καθαρής περιουσιακής θέσης του ιδίου και των συνοφειλετών.

Ο οφειλέτης υποβάλλει βεβαίωση προς την τράπεζα όπου αποτυπώνονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις του, πλήρη στοιχεία για τυχόν έναρξη ομοειδούς επιχείρησης μετά την 1/1/2010 στην οποία συμμετέχει συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγός του. Παράλληλα τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων του που μεταβιβάστηκαν μετά την 1/1/2010.

Με βάση τις ικανότητες
Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη ρύθμιση ή και διαγραφή, σύμφωνα με κριτήρια για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η τράπεζα μπορεί να παράσχει ρύθμιση ή και διαγραφή υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση. Σε περίπτωση διαγραφής πίστωσης που έχει εγγυηθεί μερικώς το Ελληνικό Δημόσιο η σχετική διαγραφή κατανέμεται αναλογικά και στο εγγυημένο ποσοστό.

Οσοι ήδη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση ότι έχουν λάβει επιλέξιμη διαγραφή, μπορούν να υπάγονται σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λαμβάνουν πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων που τους βαρύνουν ίση με 20%.
Αν δεν πληρωθούν αθροιστικά από τον οφειλέτη τρεις δόσεις για ρύθμιση οποιουδήποτε τομέα έχει υπάρξει, στην περίπτωση αυτή αναβιώνουν ακόμα και οι διαγραφείσες οφειλές, οι οποίες γίνονται απαιτητές.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ