Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Γιορτή για το portal των Ποντίων

Πλημμύρισε με κόσμο, μουσικές, χορό και αναμνήσεις το θέατρο Παλλάς για την παρουσίαση του portal «pontos-news.gr»

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου στο θέατρο Παλλάς, όπου το βράδυ της Δευτέρας παρουσιάστηκε και επίσημα στο κοινό το νέο διαδικτυακό «σπίτι» των Ποντίων, το pontos-news.gr, που εδώ και λίγες ημέρες έχει ανοίξει την «αγκαλιά» του στον προσφυγικό Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης και της διασποράς. Το πρωτοποριακό portal www.pontos-news.gr, με ποικίλες δράσεις και εφαρμογές επιχειρεί να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων, να τους βοηθήσει να βρουν τις ρίζες τους και να μοιραστούν τις μνήμες τους.
t5r4w45tgeg 3Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Παλλάς, η οποία «πλημμύρισε» από μουσικές και νότες του Πόντου, ξεδιπλώθηκε η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού μέσα από ένα σεργιάνι μνήμης στις «αλησμόνητες πατρίδες», που μπορεί να έχουν «ξεθωριάσει» από τους χάρτες, αλλά παραμένουν ολοζώντανες στις καρδιές εκατομμυρίων Ποντίων ανά τον κόσμο. Παρουσιαστές της προχτεσινής βραδιάς ήταν η ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου και ο -επίσης με ποντιακές ρίζες- ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, οι οποίοι λίγο πριν τις 20.30 έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη της εκδήλωσης.

Μήνυμα Βαρθολομαίου

Το «παρών» στην παρουσίαση του νέου πρωτοποριακού μέσου, που έχει στόχο να γίνει η φωνή όλων των Ποντίων και να συμβάλει στη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, άνθρωποι των γραμμάτων, γνωστά ονόματα από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, δημοσιογράφοι και εκατοντάδες απλοί πολίτες.
t5r4w45tgeg 4Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο οποίος εκφώνησε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο μήνυμά του ο κ. Βαρθολομαίος υποδέχτηκε θερμά την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του pontos-news, αναδεικνύοντας τη σημασία της επίτευξης ενότητας μεταξύ των Ποντίων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Ο νέος διαδικτυακός τόπος, προϊόν του κόπου επιστημόνων και δημοσιογράφων, θα συνεισφέρει με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων στην προσπάθεια για να διατηρηθεί η παράδοση, η γλώσσα και ο πολιτισμός του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης» σημείωνε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Προσφυγιά

Ο αρθρογράφος του portal Σάββας Καλεντερίδης εξήγησε το πώς «γεννήθηκε» αλλά και τι κενό έρχεται να καλύψει το pontos-news.gr, ενώ ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης ανέλυσε την κατάσταση της ενημέρωσης του Ελληνισμού της προσφυγιάς από το 1922 έως σήμερα.
t5r4w45tgeg 11Στο portal ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες για την ιστορία των Ποντίων, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, ενώ θα μπορεί ταυτόχρονα να ενημερώνεται για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μία από τις πιο πρωτοποριακές εφαρμογές του site είναι αυτή με τίτλο «Βρες το χωριό σου». Εκεί ο επισκέπτης γράφει το χωριό του στα ελληνικά και μπορεί να αντλήσει στοιχεία για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών και των παππούδων του.
t5r4w45tgeg 6Ενα από τα δυνατά «χαρτιά» του pontos-new.gr είναι το ψηφιακό λεξικό της ποντιακής γλώσσας, όπου ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει την ερμηνεία ποντιακών λέξεων στα ελληνικά και το αντίστροφο. Τη ρωσόφωνη εκδοχή του portal «τρέχει» ο δημοσιογράφος – ιστορικός Βασίλης Τσενκελίδης, ο οποίος γράφει τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ στα ρωσικά. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραδοσιακές συνταγές και η μουσική (ξεχωριστές ενότητες στο portal), ενώ οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι τους επόμενους μήνες θα κάνει ντεμπούτο στον διαδικτυακό «αέρα» και η αγγλόφωνη εκδοχή.

To «παιδί του λαού», η Ασλανίδου και ο κοσμοναύτης Γιουρτσίχιν

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το κοινό, όταν στη μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί στη σκηνή του θεάτρου προβλήθηκε ένα βίντεο με εξέχουσες προσωπικότητες που ευχήθηκαν «καλή επιτυχία» στο pontos-news.gr. Μεταξύ αυτών ήταν ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο ηθοποιός Νίκος Ξανθόπουλος και ο ζωντανός θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Αντώνης Αντωνιάδης. Τις δικές του ευχές, και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά, μετέφερε και ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.

Μετά τον αποχαιρετισμό των παρουσιαστών ανέλαβε δράση η μουσική. «Ξεναγοί» της μουσικής βραδιάς ήταν οι οι ερμηνευτές Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, η Μελίνα Ασλανίδου, η Σοφία Παπάζογλου και η Πέλα Νικολαΐδου, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό τραγούδια του Πόντου.

Τη σκηνή του θεάτρου, στο φόντο της οποίας υπήρχε ο χάρτης του pontos-news.gr με τις περιοχές όπου μεγαλούργησε για τρεις χιλιετίες ο Ελληνισμός της Ανατολής, «έντυναν» δύο μεγάλες αφίσες με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την παραδοσιακή ποντιακή λύρα.

Παρότι η έναρξη της εκδήλωσης είχε προγραμματιστεί για τις 20.00, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από τις 19.00 στην είσοδο του θεάτρου. Στη αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα, καθώς είχαν γεμίσει ακόμα και οι εξώστες.

Βαθιά συγκινημένος, ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρθηκε στον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού τονίζοντας την προσφορά και τη συμβολή των προσφύγων στην οικονομική και κυρίως την πνευματική ανόρθωση της Ελλάδας.

Η μεγάλη γιορτή συνεχίστηκε στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου με ποντιακά, πολίτικα και μικρασιατικά εδέσματα που προσφέρθηκαν σε όλον τον κόσμο, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Τη δική τους πινελιά στη βραδιά έδωσαν η Πόπη Τσαπανίδου και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, οι οποίοι διασκέδασαν τους παρευρισκομένους με τις έξυπνες ατάκες τους.

Εντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση και όταν προβλήθηκε το βίντεο που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι του pontos-news.gr Παντελής Σαββίδης και Τάσος Κοντογιαννίδης, με εφημερίδες του Ελληνισμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και της Καππαδοκίας, αλλά και εικόνες από τις εν λόγω περιοχές πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Φωτό: Χρήστος Ζήνας 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...