Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στον ναό των Μουσών στην Ακαδημία Πλάτωνος, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ο...

Τον τάφο του Πλάτωνα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στην Αθήνα...

Η Πιερίδη με το νέο αγόρι της

«Ο έρωτας με έρωτα περνάει» λέει ένα λαϊκό διαχρονικό...

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Το FBI άργησε δύο χρόνια!

Οι αμερικανικές αρχές είχαν πληροφορίες για την εξτρεμιστική δράση των Τσετσένων βομβιστών.

688th4g1Με καθυστέρηση δύο ετών και ύστερα από πολύ αίμα αθώων έδρασαν οι αμερικανικές αρχές, παρ’ ότι γνώριζαν τις ύποπτες διασυνδέσεις των αδερφών Τσαρνάεφ. Το FBI βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών που θέλουν τη Ρωσία να είχε ειδοποιήσει από το 2011 ότι ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο μεγάλος αδερφός που σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, είχε διασυνδέσεις με ακραίες μουσουλμανικές ομάδες στη χώρα καταγωγής του, την Τσετσενία. Μάλιστα η υπηρεσία αποκάλυψε ότι είχε επιπλέον πληροφορίες το 2012 πως ο 26χρονος είχε πια ανησυχητική δράση στους κόλπους εξτρεμιστικής ομάδας που συνδεόταν με το τέμενος της Βοστώνης.

Τώρα το Κογκρέσο προαναγγέλλει πλήρη έρευνα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι Αρχές δεν έδρασαν πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη της τρομοκρατικής δράσης των δύο αδερφών. Ακόμα και η μητέρα των δραστών, η Ζουμπεϊντάτ Τσαρνάεβα, παραδέχεται ότι το FBI είχε έρθει σε επαφή μαζί της και την είχε ενημερώσει για τις «κακές παρέες» του μεγαλύτερου γιου της.

Ο 19χρονος Τζόκαρτ, που έπεσε στη χέρια της αστυνομίας το βράδυ της Παρασκευής, νοσηλεύεται σε καταστολή στο νοσοκομείο, αφού ανακαλύφθηκε αιμόφυρτος μέσα σε βάρκα που βρισκόταν καλυμμένη στην αυλή σπιτιού στο Γουοτερτάουν της Βοστώνης. Ο Τζόκαρτ, που έχει τραυματιστεί σοβαρά στον λαιμό, οπότε δεν είναι σε θέση να μιλήσει, εντοπίστηκε από τον 66χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού, που βγήκε στην αυλή για να πάρει λίγο αέρα μετά τη 12ωρη παραμονή στο εσωτερικό, όπως είχαν ζητήσει οι Αρχές.

Ο Ντέιβιντ Χενμπέρι διαπίστωσε ότι το κάλυμμα ήταν κομμένο σε μια πλευρά και πλησιάζοντας είδε ανθρώπινη σιλουέτα. Φοβισμένος, μπήκε στο σπίτι και κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν διαπίστωσαν με χρήση υπέρυθρων ακτίνων ότι υπήρχε πράγματι άνθρωπος στη βάρκα. Ακολούθησε σποραδική ανταλλαγή πυρών και αφού οι αστυνομικοί πέταξαν μια χειροβομβίδα, πλησίασαν και τον συνέλαβαν.

Τέλος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος του ανθρωποκυνηγητού, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας αποκάλυψε ότι ο Τζόκαρτ, στην προσπάθειά του να διαφύγει όταν συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος ο μεγάλος αδερφός του, πέρασε μ’ ένα SUV που έκλεψε πάνω από το σώμα του.


Το προφίλ των αδελφών και η ζωή τους στις ΗΠΑ

Τα δύο αδέρφια ήταν πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες για να έχουν συνεργαστεί σε μια τέτοια αγριότητα. Αυτή η φράση συνοψίζει τις περιγραφές που δίνουν οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί του 26χρονου Ταμερλάν και του 19χρονου Τζόκαρτ. Ο μικρότερος, όπως λένε, ένα πολύ καλό παιδί που ήθελε να γίνει νευροχειρουργός, «πρέπει να επηρεάστηκε από τον μεγαλύτερο αδερφό του ή από κάποια τρομοκρατική οργάνωση για να κάνει κάτι τέτοιο». Εκανε φιλότιμες προσπάθειες να ενταχθεί στον αμερικανικό τρόπο ζωής, κέρδισε υποτροφία, συμμετείχε ακόμα και σε μαθήματα ναυαγοσωστικής.

Αντίθετα, ο 26χρονος Ταμερλάν έδειχνε να αδυνατεί να συνηθίσει τη ζωή στις ΗΠΑ. «Δεν έχω ούτε έναν Αμερικανό φίλο» φέρεται να είχε πει παλιότερα. Ηταν πάντα το παιδί της οικογένειας με την πιο «σκοτεινή» φύση. Είχε πάθος με το μποξ, ενώ τον Ιούλιο του 2009 είχε συλληφθεί  επειδή είχε επιτεθεί στην τότε σύντροφό του. Δημοσιεύματα αναφέρουν ο Ταμερλάν είναι πατέρας μιας κόρης που απέκτησε με Αμερικανίδα, η οποία μυήθηκε στο Ισλάμ.

Μοιραία, όλη η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στη δίκη του Τζόκαρτ. Η εισαγγελία θα αποφασίσει τώρα ποιες κατηγορίες θα απαγγελθούν εναντίον του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καταδίκη σε θάνατο. Εκτιμάται ότι πιθανό ελαφρυντικό που θα επικαλεστούν οι συνήγοροί του θα είναι ο παράγοντας της μικρής του ηλικίας, αλλά και ότι διαδραμάτισε δευτερεύοντα ρόλο στην οργάνωση του τρομοκρατικού χτυπήματος.


688th4g6Στο Λονδίνο έτρεξαν με δάκρυα στα μάτια

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες ο Μαραθώνιος του Λονδίνου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά το αιματοβαμμένο αθλητικό event στη Βοστώνη.

Οι περίπου 36.000 δρομείς που συμμετείχαν σε αυτόν φορώντας μαύρες κορδέλες στο στήθος τήρησαν σιγή 30 δευτερολέπτων στη μνήμη των θυμάτων της Βοστώνης στη γραμμή αφετηρίας στο Μπλάκχιθ του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν -παρά τα δραματικά γεγονότα που είχαν σημειωθεί- η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ ετών.

«Ο μαραθώνιος είναι παγκόσμιο άθλημα. Ενώνει αθλητές και θεατές σε κάθε ήπειρο στην επιδίωξη μιας κοινής πρόκλησης και σε πνεύμα φιλίας και αδελφότητας. Αυτή την εβδομάδα ο παγκόσμιος μαραθώνιος σοκαρίστηκε και θλίφτηκε από τα γεγονότα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης» ακούστηκε να λέει από τα μεγάφωνα ο σχολιαστής του event, Τζοφ Γουάιτμαν, λίγο προτού καλέσει τους παρευρισκομένους να τηρήσουν μισού λεπτού σιγή, κάτι που έγινε σεβαστό από όλους. Το «παρών» έδωσε και ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μίλησε με θαυμασμό για τους δρομείς και τους εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διοργάνωση, σχολιάζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η Βοστώνη το τραγικό συμβάν είναι αξιοθαύμαστος.

Με σύμμαχό τους τον καλό καιρό και με την αστυνομική παρουσία αυξημένη κατά 40% στους δρόμους της πόλης σε σχέση με πέρυσι και τον συνολικό αριθμό αξιωματικών της ασφάλειας να αγγίζει τους 2.000, μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους χωρίς την παραμικρή ανησυχία για την ασφάλειά τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δρομείς δήλωσαν ότι δεν σκέφτηκαν ούτε μία στιγμή να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να κοιτάζουν μπροστά.

Νικητής στην κατηγορία των ανδρών ήταν ο Αιθίοπας Τσεγκέγιε Κεμπέντε, ενώ στις γυναίκες πρώτη τη γραμμή του τερματισμού πέρασε η Κενυάτισσα Πρίσκα Τζεπτού. Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου Μο Φάραχ ωστόσο λίγο έλειψε να χάσει την εκκίνηση, καθώς -όπως παραδέχτηκε- τον πήρε ο ύπνος.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...