Η θεραπεία του καρκίνου μέσα από υπολογιστές… γιατρούς

Ηλεκτρονικά μοντέλα θα μπορούν να κάνουν πρόγνωση για την ασθένεια.

Η θεραπεία του καρκίνου θα περνάει στο μέλλον από τον υπολογιστή. Τα ηλεκτρονικά μοντέλα φαίνεται ότι σύντομα θα φέρουν επανάσταση στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, καθώς ερευνητές ανακάλυψαν μαθηματικούς τύπους που αποδεικνύονται πιο επιτυχείς στην πρόγνωση του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθεί κάθε ασθενής σ’ ένα σχήμα χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προβλέψουν τη μελλοντική κατάσταση εκατόν είκοσι ενός ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Το μοντέλο ανέλυσε τις πιθανότητες των ασθενών να είναι ζωντανοί μετά από δύο χρόνια και πρόβλεψε ποιοι από αυτούς θα εμφάνιζαν προβλήματα αναπνοής και κατάποσης έπειτα από χημειοθεραπεία ή θεραπεία με ακτινοβολία. Και στους τρεις τομείς πρόγνωσης ο υπολογιστής αποδείχθηκε σημαντικά πιο ακριβής απ’ ό,τι οι οι ογκολόγοι που επέβλεπαν προσωπικά τους ασθενείς.

«Δείξαμε ότι τα υπάρχοντα υπολογιστικά μοντέλα ήδη έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο πρόγνωσης απ’ ό,τι οι γιατροί», επιβεβαιώνει η ερευνήτρια δρ Κάρι Ομπερίγιε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Independent».

Η ομάδα της «φόρτωσε» όλες τις λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς σ’ ένα πρόγραμμα υπολογιστή και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μαθηματική ανάλυση των δεδομένων του καρκίνου είναι πια εξαιρετικά σημαντική. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα για τη συλλογή πολλών στοιχείων, τα οποία εξαιτίας της πληθώρας τους, είναι δύσκολο να τα συνθέσει το μυαλό ενός ανθρώπου. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι καρκινικοί όγκοι διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε απαιτούνται διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τα γονίδια ενός ασθενούς αλλά και τον τύπο ή το στάδιο του καρκίνου. Ολα αυτά ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, πόσο μάλλον γρήγορα από έναν άνθρωπο που έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ασθενείς παράλληλα.

«Κατά τη γνώμη μας, η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να επιτύχει μόνο αν τα μοντέλα πρόγνωσης χρησιμοποιηθούν στην κλινική πρακτική. Ξέρουμε ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πρόγνωση της εξέλιξης της υγείας των ασθενών και τα μοντέλα πρόβλεψης είναι ικανά να τα συνδυάσουν όλα. Από την έρευνά μας φάνηκε ότι είναι απίθανο ένας γιατρός να τα καταφέρει καλύτερα από τα υπολογιστικά μοντέλα», καταλήγει η δρ Ομπερίγιε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ