«Ταξίδι» στα Αντικύθηρα

Τα αρχαιολογικά ευρήματα από το ναυάγιο παρουσιάστηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από το ναυάγιο των Αντικυθήρων αλλά και ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει καρέ καρέ την υποθαλάσσια έρευνα στην περιοχή του ιστορικού ναυαγίου παρουσιάστηκαν στην ειδική εκδήλωση για τα αποτελέσματα της αποστολής «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο κτίριο του Ιδρύματος Λασκαρίδου στον Πειραιά.
r3qw4t6e 8Ενα κομμάτι ξύλο από το σκαρί του ρωμαϊκού πλοίου, που βυθίστηκε στην ταραγμένη θάλασσα των Αντικυθήρων γύρω στο 60 π.Χ., μια κεραμική λάγυνος σε άριστη κατάσταση, που αποτελούσε μέρος του φορτίου του πλοίου, και η χάλκινη λόγχη που πιθανότατα ήταν τμήμα ενός μεγάλου χάλκινου ή μαρμάρινου αγάλματος ήταν τρία από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της τελευταίας έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά χθες και μαγνήτισαν τα βλέμματα του κοινού, το οποίο κατέκλυσε την αίθουσα του Ιδρύματος Λασκαρίδου.
r3qw4t6e 7Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν μόνο η παρουσίαση των ευρημάτων αλλά και η σφαιρική ενημέρωση του κόσμου γύρω από το σημαντικότερο ναυάγιο της αρχαιότητας. Ομιλητές ήταν η προϊστάμενη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρ Αγγελική Σίμωσι και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ερευνών, δρ Θεοτόκης Θεοδούλου και δρ Μπρένταν Φόλεϊ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία και στις δυσκολίες που παρουσιάζει η έρευνα σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, όπου κείτεται το συγκεκριμένο αρχαίο πλοίο, αλλά και στις νέες προοπτικές που δίνει σήμερα η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
r3qw4t6e 6Στο συναρπαστικό βίντεο που προβλήθηκε παρουσιάστηκαν τα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα που δημιούργησαν πρώτη φορά έναν ψηφιακό τρισδιάστατο χάρτη του ναυαγίου, καθώς και οι υπερσύγχρονες αναπνευστικές συσκευές (rebreathers) που χρησιμοποίησαν οι δύτες. Οπως ανακοινώθηκε μάλιστα, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας θα χρησιμοποιηθεί και στην εργαστηριακή εξέταση των ευρημάτων. Για παράδειγμα, θα επιχειρηθεί ανάλυση DNA που θα αποκαλύψει τη σύσταση του κρασιού και των τροφίμων που βρίσκονταν αποθηκευμένα μέσα στους αμφορείς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο.
r3qw4t6e 5
 

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ