Αφαίρεση όγκου από τον πνεύμονα γυναίκας με τομή 4 εκατοστών!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και μάλιστα από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου- έγινε πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον πνεύμονα γυναίκας, μέσα από «τρύπα» μόλις τεσσάρων εκατοστών!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και μάλιστα από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου- έγινε πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τον πνεύμονα γυναίκας, μέσα από «τρύπα» μόλις τεσσάρων εκατοστών! Η επέμβαση έγινε στη Θωρακοχειρουργική – Ογκολογική κλινική του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε ασθενή ηλικίας 64 ετών. Οι γιατροί υπέβαλαν τη γυναίκα σε αφαίρεση του δεξιού μέσου λοβού του πνεύμονα, δουλεύοντας μέσω της μικρής τομής (τεσσάρων εκατοστών) στον θώρακά της.

Μάλιστα η ασθενής είχε ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου και χειρουργήθηκε λόγω της ύπαρξης όγκου στον δεξιό πνεύμονα. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την ομάδα των θωρακοχειρουργών του Θεαγενείου, με επικεφαλής τον δρα Νικόλαο Μπαρμπετάκη. Η διάρκειά της ήταν 78 λεπτά και η ασθενής, που είχε ομαλή μετεγχειρητική πορεία, πήρε εξιτήριο την πέμπτη μέρα.

Οπως ανέφερε ο δρ Μπαρμπετάκης, στο παρελθόν οι γιατροί έπρεπε να κάνουν τρεις ή και τέσσερις τομές για να προχωρήσουν στην αφαίρεση ενός όγκου από πνεύμονα. Σύμφωνα με τον γιατρό, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι -μεταξύ άλλων- το μικρό χειρουργικό τραύμα, μήκους μερικών εκατοστών, η μικρή απώλεια αίματος, η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και των μετεγχειρητικών επιπλοκών, η ταχεία ανάρρωση και έξοδος από το νοσοκομείο. Η πρωτοποριακή μέθοδος έχει μικρότερο κόστος νοσηλείας, υπόσχεται ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα για τον ασθενή, ενώ έχει και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
«Η εφαρμογή σύγχρονων και συνάμα πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα χειρουργικών τεχνικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει ελπίδες σε όλους μας» τόνισε η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ευαγγελία Κουρτέλη – Ξουρή.

Ν. Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ