Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

Casual Αλέξης και… κόκκινος Αντ. Σαμαράς!

Η γραβάτα που τράβηξε τα φώτα στην Πύλο και η καρέκλα όπου ανέβηκε ο Τσίπρας για να μιλήσει

Από νωρίς το πρωί οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής. Οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν έως την τελευταία στιγμή να θέσουν τα διλήμματα των κομμάτων τους, με τον πρώτο να επιδιώκει προσέγγιση των αναποφάσιστων και τον δεύτερο την αυτοδυναμία. Στην Πύλο ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Στιλιστικές διαφορές

«Σήμερα αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά με δύναμη, ασφάλεια και με σιγουριά ή αν θα πάμε σε περιπέτειες» είπε ο κ. Σαμαράς που προσήλθε στην κάλπη φορώντας κατακόκκινη γραβάτα (ήταν η μοναδική στιλιστική διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα) και κατέληξε λέγοντας «είμαι αισιόδοξος πως κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα νικήσουμε».
g4gg43ghert 4Πιο χαλαρός και χαμογελαστός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, φορώντας γαλάζιο πουκάμισο χωρίς γραβάτα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη. Μάλιστα ανέβηκε σε καρέκλα για να ακουστεί η δήλωσή του και έκανε λόγο για ιστορική μέρα. «Σήμερα αποφασίζουμε αν αύριο θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα για να συνεχίσει το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φορολογίας, απελευθέρωση πλειστηριασμών και συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας ή αν από αύριο η χώρα θα διεκδικήσει με ασφάλεια όσα αξίζει ο ελληνικός λαός» τόνισε.
g4gg43ghert 5«Ο ελληνικός λαός να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο και όχι σε κάτι χειρότερο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά την προσέλευσή του μάλιστα στο εκλογικό τμήμα των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης αποδοκιμάστηκε έντονα. Πάντως ένας ψηφοφόρος φαίνεται πως τον πέρασε για… μητροπολίτη και έσπευσε να του φιλήσει το χέρι την ώρα που ο κ. Βενιζέλος έμπαινε στην αυλή του σχολείου!
g4gg43ghert 6Στην Καλλιθέα ψήφισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και εκτίμησε πως η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, καθώς τα Μνημόνια θα είναι παρόντα». «Σημαδιακή» χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ψηφίζοντας στη Νίσυρο και τόνισε ότι ο λαός αποφασίζει για να ανακτήσει η χώρα την εθνική κυριαρχία.
g4gg43ghert 7Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «καμία εθνικιστική ψήφος δεν θα πάει χαμένη». Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι προφυλακισμένοι βουλευτές ψήφισαν στο εκλογικό κέντρο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ο Νίκος Μίχος δεν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, καθότι όντας σε κατ’ οίκον περιορισμό δεν του δόθηκε άδεια να μεταβεί στην Εύβοια.
g4gg43ghert 11Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε από τα Χανιά το σύνθημα του κόμματός του «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ΚΙΔΗΣΟ και μίλησε από τη Νέα Ερυθραία για δημοψήφισμα με σκοπό να υπάρξουν βαθιές αλλαγές, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού Πράσινη – Δημοκρατική Αριστερά Φώτης Κουβέλης είπε «η ψήφος του ελληνικού λαού είναι εκείνη που θα αποφασίσει για την πορεία της χώρας μας».
g4gg43ghert 10

Ο Γκ.Χαρδούβελης στις Βρυξέλλες για το Eurogroup
g4gg43ghert 3
Ως απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και ουσιαστικά χωρίς να έχει αρμοδιότητα για δεσμευτικές απαντήσεις στα ερωτήματα των ομολόγων του, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα βρεθεί σήμερα στην αμήχανη θέση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες και να ακούσει τις προθέσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Αλλωστε οι εξελίξεις στη χώρα μας αποτελούν το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup, το οποίο δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις, αλλά θα δώσει ένα σαφές στίγμα του πλαισίου μέσα στο οποίο περιμένουν οι εταίροι μας να κινηθεί η νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των αγορών. Το ευρώ υποχώρησε το πρωί της Δευτέρας στις αγορές της Ανατολής με αφορμή τη διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βουτιά»

Στην αγορά της Αυστραλίας το ευρώ διαμορφώθηκε σε 1,1170 δολάρια, σύμφωνα με το Reuters, και έκλεισε στα 1,1115 δολάρια, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Στο Eurogroup εκτιμάται ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, με τις «σκληρές» χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) να πιέζουν υπέρ μιας εξάμηνης -ή ακόμα και μεγαλύτερης- παράτασης. Το αίτημα παράτασης πρέπει να υποβληθεί από την ελληνική πλευρά και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα (12 Φεβρουαρίου) η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει δείγμα γραφής στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Εξάλλου το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επανεξετάσει στις 4 Φεβρουαρίου τη συνέχιση ή μη της χορήγησης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης σήμερα τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014 και οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν: «Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο μέχρι πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών και ποιες μπορεί να είναι οι κινήσεις της ευρωζώνης ώστε να δώσει εύλογο χρόνο στην επόμενη κυβέρνηση να κάνει διάλογο».

«Ερχονται προβλήματα»
g4gg43ghert 8Τη σοφία, τη γνώση και την αποφασιστικότητα που διαθέτει ο ελληνικός λαός πρέπει να επιστρατεύσει σε αυτές τις εκλογές, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο νησάκι των Ιωαννίνων.

Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε οι πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία και ομοθυμία, και να επιλέξουν τους καλύτερους. Εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα δήλωσε: «Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζω ο ελληνικός λαός, ένας λαός που έχει μακρά πείρα, να επιλέξει τους καλύτερους για να τους στείλει στο Κοινοβούλιο. Αλλά επειδή προβλέπω ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα, θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρχει μια ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση».

Και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω -και πάλι το επαναλαμβάνω- ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός, και σοφία έχει, και γνώση έχει, και αποφασιστικότητα έχει». Εισερχόμενος στην αίθουσα πολίτες τού παραχώρησαν τη θέση τους, ωστόσο ευγενικά αρνήθηκε και ψήφισε στη σειρά του.

Η επικοινωνία με τον Γιάννη Δραγασάκη
g4gg43ghert 2
Τηλεφωνική επικοινωνία με το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη, εν όψει του σημερινού Eurogroup, είχε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε για τις θέσεις της Κουμουνδούρου αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

Αρχικά οι δύο άντρες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν στο υπουργείο Οικονομικών και να ανταλλάξουν εκ του σύνεγγυς απόψεις, αλλά το ραντεβού ακυρώθηκε. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το τετ α τετ δεν πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του προς τον κ. Χαρδούβελη για την πρωτοβουλία αυτή δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Πίστωση χρόνου

Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ζητήσει χρόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας όχι για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, αλλά για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: (α) ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα διατίθενται για την αποπληρωμή χρέους, (β) μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, (γ) ελάφρυνση του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης, και (δ) ποσοτική χαλάρωση υπέρ της ανάπτυξης. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, στόχος είναι να ξεκινήσει πάνω σε αυτή τη βάση διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αλλά όχι με τους τεχνοκράτες της τρόικας.

Σε ευθεία αντίθεση με αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε προχθές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «η τρόικα πρέπει να έρθει άμεσα στην Αθήνα και να κλείσει η διαπραγμάτευση». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αρκετά θετική για τα ελληνικά συμφέροντα» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή «καταδεικνύει την ανάγκη να κλείσει πολύ γρήγορα η αξιολόγηση» της τρόικας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...