Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Goodbye, my love, goodbye

«Εφυγε» ο διεθνής καλλιτέχνης σε ηλικία 69 ετών έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω ως παρακαταθήκη μουσικές επιτυχίες που κατέκτησαν τον κόσμο. Η έντονη ζωή του και οι… ροκ εμπειρίες του

Διεθνής καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ενας ερμηνευτής, του οποίου η φήμη και η μουσική ακτινοβολία ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με τους Γάλλους να παραληρούν στο όνομά του. Ο Ντέμης Ρούσσος, ο καλλιτέχνης που έκανε μόδα την κελεμπία, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 69 ετών. Το τελευταίο διάστημα έδινε τη δική του μάχη με την επάρατη νόσο -έπασχε από καρκίνο στο στομάχι- και νοσηλευόταν στο «Υγεία». Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12.00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Την είδηση πρώτος μετέδωσε ο στενός φίλος του Νίκος Αλιάγας μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, έχοντας ενημερωθεί από την κόρη του ερμηνευτή, Εμιλι. «Μόλις έμαθα για τον θάνατο του φίλου μου Ντέμη Ρούσσου, το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής στην Αθήνα. Βαθύτατη λύπη για έναν μεγάλο καλλιτέχνη» έγραψε ο διάσημος Ελληνας παρουσιαστής.

erq23rqw4rwrer 12
Γεννημένος στις 15 Ιουνίου του 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Ελληνες γονείς, ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία να μετοικήσει στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αναταραχές στην περιοχή και η οικονομική καταστροφή της οικογενείας του τους έφεραν στην Ελλάδα όπου ο νεαρός Ντέμης έκανε τα πρώτα βήματά του στη μουσική, ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας του Νέλλης Μασλούμ, γνωστής ερμηνεύτριας της εποχής. 

Πειραματισμοί

Οι μουσικοί πειραματισμοί του ξεκινούν στα 17 του. Πρώτα με το συγκρότημα των Idols και στη συνέχεια με την μπάντα των We five. Η γνωριμία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά και με τους Λουκά Σιδερά και Ανάργυρο Κουλούρη υπήρξε καθοριστική, αφού οι τρεις τους θα δημιουργήσουν το 1967 το συγκρότημα Aphrodite’s Child. Μια μπάντα που θα αποτελέσει το όχημα και το εφαλτήριο για τη διεθνή καριέρα του Ντέμη Ρούσσου.

Τον Μάιο του 1968, την εποχή που στο Παρίσι επικρατούσε πολιτικός αναβρασμός, ο Ντέμης Ρούσσος με την υπόλοιπη μουσική παρέα του βρισκόταν κι εκείνος στην πόλη του φωτός. Την περίοδο εκείνη ηχογράφησαν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το «Rain and Tears», ενώ το 1972 οι Aphrodite’s Child κυκλοφόρησαν το τελευταίο άλμπουμ τους, το περίφημο «666», το οποίο πούλησε περίπου 20.000.000 δίσκους ανά την υφήλιο. Επρόκειτο για μια δουλειά για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν ο Γιάννης Τσαρούχης και η Ειρήνη Παπά στα φωνητικά. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Ντέμης Ρούσσος σε συνέντευξή του, το εν λόγω άλμπουμ «έκρυβε» κάποιες… πικάντικες λεπτομέρειες που αφορούσαν την ηχογράφηση ενός κομματιού.

erq23rqw4rwrer 1
Σύμφωνα με εκείνον, για τη δισκογραφική αυτή δουλειά οι συντελεστές της έβαλαν τον σοφέρ του Ντέμη να κάνει σεξ με μια πόρνη, έτσι ώστε να ηχογραφούν τα ουρλιαχτά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως φωνητικά στο άλμπουμ!

Αυτή δεν ήταν η μοναδική τολμηρή πράξη ενός πληθωρικού ερμηνευτή. «Εζησα τη δεκαετία των 60s που ήταν φουλ στα ναρκωτικά και δεν έκανα ποτέ χρήση, δεν τα ακούμπησα, ούτε εγώ, ούτε και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Μία φορά μόνο κάπνισα ένα τσιγάρο χασίς και με πήρε ο ύπνος» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Οσο για τη σεξουαλική ζωή του: «Εχω κάνει πολύ σεξ στη ζωή μου και με επώνυμες και με άγνωστες γυναίκες και το ευχαριστήθηκα» είχε πει.

Είχε ανέβει τρεις φορές τα σκαλιά της εκκλησίας. Υπήρξε παντρεμένος με την Ντομινίκ, με την οποία απέκτησε και τα δύο παιδιά του, την Εμιλι και τον Κύριλλο, με την Πάμελα Αμπινέ (από το 1983 έως το 1993) και τη Μαρί. Μάλιστα, η κόρη του Εμιλι (ηθοποιός και τραγουδίστρια που την περίοδο αυτή ετοιμάζει μια ταινία με θέμα τη ζωή του πατέρα της) ήταν εκείνη που επιβεβαίωσε τον θάνατό του μιλώντας στα γαλλικά μέσα.

Στα highlights της μουσικής καριέρας του υπήρξε και η συμμετοχή του (1979) στο soundtrack της ταινίας «Blade Runner» του καλού του φίλου Βαγγέλη Παπαθανασίου. Βρέθηκε στο ζενίθ της μουσικής καριέρας του τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχία. Το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών του (υπήρχε μια περίοδος που ζύγιζε πάνω από 147 κιλά) το είχε θίξει μέσα από ένα βιβλίο που είχε εκδώσει και περιλάμβανε όλα τα μυστικά της δίαιτας και γυμναστικής που ακολούθησε προκειμένου να απαλλαγεί από το περιττό βάρος.

Τη δεκαετία του ’80 είχε περάσει κατάθλιψη. Ηταν δεινός μάγειρας, ενώ ασχολούνταν πολύ και με τη μεταφυσική. Η τελευταία μουσική εμφάνισή του στην Ελλάδα, την οποία υπεραγαπούσε, αν και τον είχε απογοητεύσει πολλάκις με τη γραφειοκρατία της, έγινε το 2010 σε μια μοναδική sold out συναυλία στο Ηρώδειο, ενώ το 2013 είχε λάβει τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα. «Σήμερα έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο και συνάμα έναν μεγάλο καλλιτέχνη.

»Η Ελλάδα έχασε μια σπουδαία φωνή που πέρασε τα σύνορά της με τη μοναδική του διαδρομή στην τέχνη και στον πολιτισμό. Στο πέρασμα του χρόνου είχαμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, σε όλο τον κόσμο, σε ντουέτα στο στούντιο, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικά σόου» δήλωσε η Βίκυ Λέανδρος. Με μια συγκινητική δήλωση μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του αποχαιρέτησε τον φίλο του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. «Ντέμη, φίλε μου, μόλις έφτασα στο Λονδίνο και έμαθα ότι αποφάσισες να κάνεις το μακρύ ταξίδι. Είμαι σοκαρισμένος γιατί δεν πιστεύω ότι αυτό συνέβη τόσο σύντομα. Κρατώ αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις που μοιραστήκαμε μαζί εκείνες τις πρώτες ημέρες και ελπίζω να είσαι ευτυχισμένος όπου και αν βρίσκεσαι. Goodbye my friend, goodbye».

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν και η Νάνα Μούσχουρη, η οποία σε δηλώσεις της στη γαλλική τηλεόραση έκανε λόγο για «έναν φανταστικό φίλο που ξεχώριζε με τη φωνή του».

Εκανε μόδα την κελεμπία

erq23rqw4rwrer 3
Ηταν ο καλλιτέχνης που κατάφερε να κάνει τη δεκαετία του ’70 την κελεμπία μόδα. Και όμως, πίσω από το παράδοξο αυτό dress code δεν κρυβόταν κάποιος ευφυής ενδυματολόγος που τον παρότρυνε να εμφανιστεί έτσι στις συναυλίες του. 

Οπως είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ντέμης Ρούσσος, αποφάσισε να αγοράσει ένα αεράτο καφτάνι κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην Ιταλία. Λόγω της αφόρητης ζέστης μάλιστα τη φόρεσε και στη συναυλία και το κοινό τρελάθηκε! Χαρακτηριστικό είναι δε πως από τότε οι χρωματιστές κελεμπίες αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας του. Χρόνια αργότερα αποφάσισε να τις πουλήσει όλες δίνοντας τα έσοδα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν είχε κρατήσει ούτε μία από αυτές στις ντουλάπες του. «Από τη στιγμή που τελειώνει κάτι, τελειώνει» είχε δηλώσει ο ίδιος για την περίοδο αυτή της ζωής του, την οποία αν και θυμόταν με νοσταλγία, είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

234t53425635623456
Είχε πέσει θύμα αεροπειρατείας

Ο ΝΤΕΜΗΣ Ρούσσος είχε βιώσει ακόμη και την εμπειρία της αεροπειρατείας. Το 1985, κατά τη διάρκεια της πτήσης 847 από την Αθήνα για τη Ρώμη, ο Ρούσσος μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του Πάμελα και 151 ακόμη επιβάτες έπεσαν θύματα αεροπειρατείας από Λιβανέζους, μέλη της Χεζμπολάχ. Εκείνη την ημέρα μάλιστα ο ερμηνευτής είχε τα γενέθλιά του. Οταν οι τρομοκράτες τον αναγνώρισαν, του έκαναν μια μικρή γιορτή on air, ενώ ο ίδιος τραγούδησε για εκείνους. «Μου φέρθηκαν αρκετά καλά» δήλωσε όταν τελείωσε η περιπέτειά του έπειτα από πέντε ημέρες στη Βηρυτό, ύστερα από διαβουλεύσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον βασιλιά Ασάντ. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό περιστατικό που αφορά τον Ρούσσο ήταν όταν κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συναυλίας του σε ένα κάστρο στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε αεροπλάνα για να διαλύσουν με ειδικό τρόπο τα σύννεφα και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο βροχής!

Περισσότερες φωτογραφίες: 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...