Ελπίδες για όσους πάσχουν από διαβήτη 1

Πρωτοποριακή επέμβαση με τεχνητό πάγκρεας σε 4χρονο αγόρι

Σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του διαβήτη τύπου 1 από επιστήμονες στην Αυστραλία, οι οποίοι για πρώτη φορά τοποθέτησαν το λεγόμενο τεχνητό πάγκρεας σε τετράχρονο αγοράκι που έπασχε από την ασθένεια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεχνητό πάγκρεας είναι ένα σύστημα «άντλησης» ινσουλίνης που καταργεί την ανάγκη για τον στενό έλεγχο της ασθένειας, άρα και των καθημερινών τρυπημάτων που είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι ασθενείς στο σώμα τους προκειμένου να ελέγξουν την ινσουλίνη.

Οπως αναφέρεται στην επιστημονική ανακοίνωση, το τεχνητό πάγκρεας είναι μια συσκευή που θυμίζει mp3 player και τοποθετείται στο σώμα του ασθενούς με διάφορα μικρά σωληνάκια, τα οποία περνούν μέσα από το δέρμα. Η τεχνολογία αυτή μιμείται τη βιολογική λειτουργία του κανονικού οργάνου, προκειμένου να υπολογίσει με ακρίβεια τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να σταματήσει εγκαίρως τη χορήγηση της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακοπή χορήγησης της ορμόνης γίνεται τριάντα λεπτά προτού συμβεί υπογλυκαιμικό επεισόδιο και έτσι αποφεύγονται οι συνέπειες που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, όπως είναι το κώμα, οι κρίσεις υπογλυκαιμίας αλλά και ο κίνδυνος θανάτου.

Επεισόδιο

Μάλιστα το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα περισσότερα επεισόδια συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε οι ασθενείς δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν ή να αντιληφθούν ότι ίσως να είναι αντιμέτωποι με ένα επεισόδιο που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι επιστήμονες δεν ανακοίνωσαν πότε ακριβώς έγινε η επέμβαση στον μικρό ασθενή, αλλά δήλωσαν ότι ο τετράχρονος είναι πλέον πολύ καλύτερα στην υγεία του και πως όταν κοιμάται είναι ασφαλής. Επίσης, η συσκευή είναι αδιάβροχη και έτσι ο μικρός μπορεί να παίζει ελεύθερα ακόμη και στο νερό.
Η επέμβαση χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Juvenile Diabetes Research Foundation. Μάλιστα η συσκευή κρίθηκε κατάλληλη για χρήση σε ασθενείς έπειτα από κλινικές δοκιμές διάρκειας πέντε ετών σε νοσοκομεία της Αυστραλίας, όπως το Νοσοκομείο Παίδων Πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ