Ανήλικοι άστεγοι στην Πάτρα

Οικογένειες στη… λίστα του δήμου για δωμάτιο! Αυξάνονται οι πολίτες που μένουν στον δρόμο

Δεν έχει συμπληρώσει καν τα δύο του χρόνια, και ήδη βιώνει τη σκληρή πλευρά της ζωής. Ο απίστευτος γολγοθάς για το αγγελούδι από την Πάτρα και τους νεαρούς γονείς του έχει συγκινήσει την τοπική κοινωνία, αν και δεν είναι η μόνη οικογένεια που «χτυπημένη» από την οικονομική κρίση μένει στον δρόμο.

Αυτή τη στιγμή οι άστεγοι της πόλης (ανάμεσά τους ανήλικοι) φτάνουν τους 70, και από αυτούς ο δήμος περιθάλπει τους 25, ενώ οι υπόλοιποι 45 βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Πολλοί είναι οι άστεγοι γονείς με ανήλικα παιδιά, όπως αποκάλυψε στην «Espresso» ο πρόεδρος του κοινωνικού τομέα του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης.e234rw3r4ts 1

«Μία από αυτές έχει ένα αγοράκι που δεν έχει κλείσει τα δύο του χρόνια. Πριν από περίπου δύο μήνες έκαναν έξωση στους γονείς του από το σπίτι όπου έμεναν. Ευτυχώς, προτού αναγκαστούν να μείνουν στα παγκάκια, τους φιλοξενήσαμε σε πανσιόν με την οποία έχουμε κάνει σύμβαση για τους αστέγους. Τελικά τους βρήκαμε ένα σπίτι, ένα μικρό διαμέρισμα που παραχώρησε κάποιος συμπολίτης μας, και τώρα οι τρεις τους έχουν μεταφερθεί εκεί. Οι γονείς δεν έχουν βρει δουλειά ακόμα, αν και ο πατέρας είναι οικοδόμος και κάνει πού και πού κανένα μεροκάματο» είπε ο κ. Τουλγαρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει κι άλλος ανήλικος άστεγος, ηλικίας 13 ετών! Και αυτή η οικογένεια φιλοξενείται στην πανσιόν, ενώ άλλη μία οικογένεια με μικρό παιδί βρέθηκε στον δρόμο. «Είναι όμως κι άλλες περιπτώσεις Πατρινών οι οποίοι είναι εν δυνάμει άστεγοι, δηλαδή βρίσκονται υπό έξωση. Εχουμε καταγράψει 70 πρόσωπα για να τα εντάξουμε στο πρόγραμμα “Στέγαση και Επανένταξη” του υπουργείου Εργασίας, αλλά μας δικαιολόγησαν τελικά μόνο 25. Πρέπει τώρα να δούμε ποιους απ’ όλους θα επιλέξουμε, κι αυτό θα γίνει με βάση τα οικογενειακά κοινωνικά κριτήρια που έχουμε θέσει (ποιες οικογένειες είναι πολυμελείς, ποιες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κλπ.). Βέβαια, το πρόγραμμα είναι διάρκειας ενός έτους. Μετά, δηλαδή, τι θα τους πεις; Βγείτε ξανά στους δρόμους;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του κοινωνικού τομέα του Δήμου Πατρέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επείγουσα. Για τον λόγο αυτό ζητεί από τη νέα κυβέρνηση να ενισχύσει τους τομείς των δομών, των κονδυλίων και του προσωπικού.

Στο μεταξύ, πέρα από το πρόβλημα των αστέγων, αυξάνονται οι οικογένειες που προμηθεύονται τρόφιμα από την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων. Δύο νέες αιτήσεις προστίθενται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα ενώ τις ημέρες των Χριστουγέννων η Τράπεζα Τροφίμων φρόντιζε 1.200 οικογένειες, σήμερα αυτές έχουν αγγίξει τις 1.500!

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ