Εκστρατεία για μείωση ΦΠΑ στα προφυλακτικά

Προφυλακτικά με ΦΠΑ 6,5% -από το 23% που είναι σήμερα- ζητάει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή…

Προφυλακτικά με ΦΠΑ 6,5% -από το 23% που είναι σήμερα- ζητάει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, που ξεκινά εκστρατεία ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση του αιτήματός του. Η εκστρατεία για φθηνότερα προφυλακτικά ξεκινά με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού την ερχόμενη Παρασκευή και έχει κεντρικό μήνυμα: «Τα προφυλακτικά δεν είναι είδος πολυτελείας».

Οπως λέει στην «Espresso» ο εκπρόσωπος του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» Γιώργος Τσιακαλάκης: «Το αίτημα τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινοβουλευτικές ομάδες, ωστόσο δεν προχώρησε. Ενα Ι.Χ. πολυτελείας έχει φόρο 23%. Ενας τόσο υψηλός ΦΠΑ στα προφυλακτικά στέλνει λάθος μήνυμα από πλευράς Πολιτείας προς τους πολίτες για το κράτος πρόνοιας. Προτείνουμε προφυλακτικά σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή, που θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε αυτά και παράλληλα θα στείλει ένα μήνυμα με συμβολισμό, ότι η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει την πρόληψη ως είδος πολυτελείας. Δεν νοείται κράτος πρόνοιας που εξισώνει μέσω των φορολογικών συντελεστών το προφυλακτικό με καταναλωτικά αγαθά πολυτελείας».

Ο ίδιος προσθέτει: «Είμαστε σε επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, αν και τον τελικό λόγο έχει το υπουργείο Οικονομικών». Η Θετική Φωνή καλεί όλους να συμβάλλουν στην προσπάθειά της και να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα του συλλόγου (positivevoice.gr).

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Χρήσης Προφυλακτικού θα γίνει δωρεάν διανομή 120.000 προφυλακτικών και έντυπου ενημερωτικού υλικού σε 20 πόλεις της Ελλάδας και στην Κύπρο, ενώ τα κέντρα πρόληψης για τον HIV Checkpoint θα παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για τον ιό του AIDS.

Ν. Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ