Στο φως μέσω 3D μια χαμένη «Ατλαντίδα»!

Το Ηράκλειον στην Αίγυπτο καταποντίστηκε πριν από 1.200 χρόνια.

Μια «Ατλαντίδα» που βρισκόταν στα παράλια της Αιγύπτου και καταποντίστηκε πριν από 1.200 χρόνια βγήκε και πάλι… στην επιφάνεια, χάρη στη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας. 

Το Ηράκλειον, όπου κυριαρχούσε ο ναός της στέψης της Κλεοπάτρας, ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα στη Μεσόγειο πριν βρεθεί στον πυθμένα του σημερινού κόλπου του Αμπουκίρ. Η πόλη αυτή ανακαλύφθηκε το 2001 και ύστερα από μια δεκαετία ανασκαφών οι ερευνητές μπόρεσαν να συλλέξουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονταν για να καταλήξουν στη δημιουργία ενός χάρτη που απεικονίζει την ζωή στο αρχαίο αυτό εμπορικό κέντρο.

«Τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης έχουν διατηρηθεί πολύ καλά» σχολιάζει ο δρ Ντέιμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Εχουμε μια πλούσια εικόνα για τα πράγματα που συνέβαιναν εκεί, όπως το εμπόριο, αλλά και τη φύση της θαλάσσιας οικονομίας στην τελευταία περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου» καταλήγει.

Οι αρχαιολόγοι, αφού αφαίρεσαν αρκετές στρώσεις άμμου και λάσπης, βρήκαν απομεινάρια από τουλάχιστον εξήντα τέσσερα πλοία, τα οποία είχαν θαφτεί στον βυθό περίπου 8 χιλιόμετρα ανοικτά της αιγυπτιακής ακτής. Εκτός από 700 άγκυρες η αρχαιολογική ομάδα ξέθαψε χρυσά νομίσματα και βαρίδια φτιαγμένα από μπρούντζο και πέτρα, τα οποία χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο για τον υπολογισμό των φόρων. Η διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης απομεινάρια από τον θρυλικό ναό του Αμούν – Γκερέμπ, όπου η Κλεοπάτρα στέφθηκε βασίλισσα της Αιγύπτου. Στην περιοχή του ναού καταγράφηκε σημαντική «συγκομιδή» και σε τεράστια αγάλματα, ύψους 5 μέτρων, τα οποία εντοπίστηκαν 45 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, καθώς και εκατοντάδες μικρότερα αγάλματα θεών των Αιγυπτίων.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα αίτια του καταποντισμού της πόλης, ωστόσο επικρατεί η θεωρία ότι υποχώρησε το σαθρό έδαφος στο οποίο ήταν χτισμένη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ