Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Βόμβα από Φαλσιανί για Γιώργο – Μαργαρίτα

Ο πρώην υπάλληλος της HSBC αποκαλύπτει στο βιβλίο του ότι η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού είχε στην τράπεζα λογαριασμό ύψους 500.000.000 ευρώ

Ο Γιώργος και η Μαργαρίτα Παπανδρέου βρίσκονται πίσω από τα μνημόνια και όσα έχουν συμβεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να ισχυρίζεται ο Γαλλοϊταλός πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC Εβρέ Φαλσιανί, το όνομα του οποίου συνδέεται με την ομώνυμη λίστα πελατών ελβετικών τραπεζών, οι οποίοι απέφευγαν τη φορολόγηση των χρημάτων τους.

Οπως υποστηρίζει στο βιβλίο του που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 17 Φεβρουαρίου, η λίστα Λαγκάρντ, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τμήμα της λίστας Φαλσιανί, χρησιμοποιήθηκε ως «δούρειος ίππος», ώστε ο πρώην πρωθυπουργός να δεχτεί μνημόνιο και τρόικα.

Στα αποσπάσματα που προδημοσιεύει η «Corriere della Sera» αναφέρεται το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Οπως γράφει το βιβλίο, η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού είχε λογαριασμό στην HSBC, ύψους 500.000.000 ευρώ. Τη λίστα με τα ονόματα των «ισχυρών πελατών» της τράπεζας είχαν στην κατοχή τους αρκετά κράτη πολύ πριν αυτή έρθει στο φως. Τονίζεται μάλιστα ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης και εκβιασμού προς ηγέτες κρατών, ώστε να επιβληθούν μέτρα λιτότητας. Το βιβλίο, που έχει τον τίτλο «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων», φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας πίεσης τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να έγινε δέκτης εκβιασμού, ώστε να δεχτεί πολιτικές λιτότητας, στο πλαίσιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2011 η καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη διάσωση της Ελλάδας ανατέθηκε στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα και γνωρίζοντας τα ονόματα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Παπανδρέου» γράφει ο Φαλτσιάνι. Σημειώνεται ότι η μεγάλη σύγκρουση Παπανδρέου – Σαρκοζί έγινε στη σύνοδο των Καννών, στα τέλη εκείνης της χρονιάς, ύστερα από την εκδήλωση πρόθεσης του Ελληνα πρωθυπουργού να διεξαγάγει δημοψήφισμα.

Ηταν όπλο για εκβιασμούς

Οπως προστίθεται στο βιβλίο: «Η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο για εκβιασμούς και για να ζητηθούν ανταλλάγματα. Στην Ελλάδα η λίστα εξαφανίστηκε… Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, δεν ξεκίνησε ποτέ καμία επίσημη έρευνα».

Ο πρώην υπάλληλος της τράπεζας ασχολείται και με τον ρόλο που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διαχείριση της λίστας των φοροφυγάδων, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, αυτές οι αποκαλύψεις αναμένεται να βάλουν φωτιά στο σημερινό Eurogroup.

Κάνει λόγο για «αλητείες» ο Παπανδρέου

Αντιδρώντας στους ισχυρισμούς Φαλσιανί, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για «αλητεία», επικαλούμενος πόρισμα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν υπάρχει στη λίστα Λαγκάρντ, ούτε και σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών». Το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου είχε εμπλέξει πάντως ενώπιον της Βουλής και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανασκεύασε, όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Η ίδια έχει στραφεί δικαστικά και εις βάρος εφημερίδων, όπως η «δημοκρατία», που απλώς αναδημοσίευσαν τα σχετικά κοινοβουλευτικά πρακτικά…

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...