Τα εμφυτεύματα εμποδίζουν τη έγκαιρη διάγνωση καρκίνου

Ερευνες έδειξαν ότι η σιλικόνη κρύβει τους όγκους στο στήθος.

Υγεία και ομορφιά δεν πάνε πάντα μαζί. Μάλιστα όταν η υγεία «θυσιάζεται» στον βωμό της ομορφιάς, τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Ενας τέτοιος κίνδυνος είναι τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην προσθετική στήθους, καθώς διαπιστώνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αφού φαίνεται να εμποδίζουν την έγκαιρη διάγνωσή του.

Καναδοί επιστήμονες επανεξέτασαν δώδεκα παλιότερες έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ, τη βόρεια Ευρώπη και τον Καναδά. Αυτές έδειξαν ότι οι πιθανότητες διάγνωσης του καρκίνου του μαστού ενώ αυτός έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο ήταν αυξημένες κατά 26% σε γυναίκες με εμφυτεύματα σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι αυτά τα εμφυτεύματα αύξαναν κατά 38% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να πανικοβληθούν όσες γυναίκες έχουν βάλει εμφυτεύματα, καθώς ενδέχεται στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου να παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες. Πάντως, η βασική τους θεωρία είναι ότι τα εμφυτεύματα δημιουργούν σκιές στις ακτινογραφίες οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα στους ειδικούς που εξετάζουν τον μαστό για την ύπαρξη  καρκινικών όγκων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καρκίνος που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο να μην είναι ορατός μέχρι να εξαπλωθεί, οπότε όταν τελικά γίνεται διάγνωσή του να είναι δυσκολότερος στην αντιμετώπιση. Επίσης, το τζελ σιλικόνης που περιέχεται στα εμφυτεύματα μπορεί να εμποδίζει την απαιτούμενη συμπίεση του μαστού κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας, μειώνοντας έτσι σημαντικά την ευκρίνεια της εξέτασης.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη ενδεχομένως εξέταση για τις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους είναι η μαγνητική τομογραφία. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε προσθετική στήθους να ενημερώνουν σχετικά τα εξεταστικά κέντρα στα οποία πηγαίνουν για να κάνουν την καθιερωμένη μαστογραφία. Ο λόγος είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι λήψεις του μηχανήματος ρυθμίζονται διαφορετικά ώστε η εικόνα να λαμβάνεται από άλλη γωνία, που είναι πιο αποκαλυπτική όσον αφορά την πραγματική κατάσταση του μαστού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ