Αγκαλιά για… 5.800 χρόνια!

Παραμονές του Αγ. Βελεντίνου η αρχαιολογική σκαπάνη «βρήκε» προϊστορικό ζευγάρι στον Διρό!

Μαζί στη ζωή και στον θάνατο, αφού έτσι αποφάσισαν να κρατήσουν τον έρωτα τους ζωντανό για πάντα. Η αρχαιότερη… αγκαλιά άντρα και γυναίκας φαίνεται πως εντοπίστηκε -παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου- στον Διρό της Μάνης.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον περιβάλλοντα χώρο του σπηλαίου Αλεπότρυπα ήρθε στο φως μια διπλή, αδιατάρακτη ταφή νεαρών ενηλίκων, άντρα και γυναίκας, οι οποίοι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι!

Λίγο πιο δίπλα εντοπίστηκε μια δεύτερη διπλή ταφή άντρα και γυναίκας, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε «εξαιρετικά συνεσταλμένη στάση», έχοντας στο πλευρό τους σπασμένες αιχμές βελών, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν είχαν φυσιολογικό θάνατο. Κατά τους επιστήμονες, οι οποίοι έμειναν έκθαμβοι από το εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, οι ταυτόχρονες διπλές ταφές σε στάση εναγκαλισμού είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί μία από τις αρχαιότερες του κόσμου – αν όχι την αρχαιότερη μέχρι σήμερα. Μάλιστα, όπως προέκυψε από τη χρονολόγηση με άνθρακα 14, τα ευρήματα υπολογίζονται κοντά στο 3800 π.Χ. Χαρακτηριστικό είναι πως οι σκελετοί αυτοί δεν είχαν ταφεί εκεί.

Θέση ταφής

Μεταφέρθηκαν στο σημείο όπου εντοπίστηκαν από την αρχική θέση ταφής τους. Με τις νέες δε χρονολογήσεις και εξειδικευμένες αναλύσεις επιβεβαιώθηκε πως η περιοχή λειτουργούσε ως οικιστικός και ταφικός χώρος. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε ακόμη στο φως μια παιδική ταφή, καθώς και μια αδιατάρακτη ταφή εμβρύου.

Να θυμίσουμε πως και στην Ιταλία πριν από αρκετά χρόνια είχε εντοπιστεί κάτι αντίστοιχο. Μιλάμε φυσικά για τους «εραστές του Valdaro», ένα ζευγάρι 6.000 ετών που βρέθηκε σφιχταγκαλιασμένο στη Μάντοβα, την πόλη όπου εξορίστηκε ο Ρωμαίος όταν έμαθε την είδηση του θανάτου της Ιουλιέτας…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ