Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Δείπνο αλλαγής στη Ν.Δ.

Σε κεντρικό εστιατόριο με… οικοδέσποινα τη Μαριέττα Γιαννάκου κορυφαία στελέχη μίλησαν για το μέλλον της παράταξης

34e324qterf 1To μενού στο δείπνο που είχαν βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης στο εστιατόριο του πολυχώρου Αθηναΐδα, στον Βοτανικό, είχε λίγο πολύ από όλα… Πρώτο πιάτο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως γεύμα ο Αντώνης Σαμαράς και επιδόρπιο ο Κώστας Καραμανλής.

Το δείπνο διοργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της πρώην ευρωβουλευτή και υπουργού της Ν.Δ. Μαριέττας Γιαννάκου. Ολοι οι συνδαιτυμόνες (απόλαυσαν πλούσιες σαλάτες, εναλλακτικές επιλογές σε ριζότο και κρέας συνοδεία κρασιού) συμφώνησαν πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών αποτελεί βαρίδι για το κόμμα και πρέπει να φύγει από την ηγεσία του.

Στη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν πολλές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα, τα οποία, όπως ειπώθηκε, θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους (ποιοι και πώς θα τον αμφισβητήσουν, ποιος θα είναι υποψήφιος κ.λπ.). Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει επίσης η συμφωνία τους για τον ενωτικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην επόμενη μέρα για την παράταξη ο Κώστας Καραμανλής.

Οκτώ βουλευτές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στο δείπνο προχθές το βράδυ: Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Δημήτρης Σιούφας, καθώς και οι πρώην υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Προκόπης Παυλόπουλος είχαν επίσης προσκληθεί, αλλά δεν προσήλθαν. Το παρών έδωσαν και δύο πρώην βουλευτές, οι Ευάγγελος Αντώναρος και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς και τρεις εκπρόσωποι της νέας γενιάς: ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου.

«Ξένο σώμα» αποτελούν οι βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά και στο πλαίσιο αυτό δεν προσκλήθηκαν οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης, με τον κ. Βαρβιτσιώτη και άλλους να μιλούν για την ανάγκη να στραφεί η Ν.Δ. προς τον χώρο του κέντρου και να ανακτήσει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της.

Τέσσερις ώρες

Το δείπνο άρχισε στις 22.00 και κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. «Να τους ταράξουμε στην εσωκομματική νομιμότητα» είπε ο κ. Στυλιανίδης και πρότεινε έκτακτο συνέδριο. «Δεν μπορούμε να κερδίσουμε εκλογές με τον Σαμαρά αρχηγό» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, που ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία. Επιτακτικά αλλαγή ηγεσίας ζήτησε και ο κ. Ιωαννίδης. Σοκ προκάλεσε η πληροφορία που αποκάλυψε ο κ. Δένδιας, ότι μυστική δημοσκόπηση φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 45% και τη Ν.Δ. στο 15%!

Ενταση προκλήθηκε όταν οι κυρίες Μπακογιάννη και Κεφαλογιάννη άσκησαν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δέχτηκε την πρόταση του κ. Σαμαρά να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Αυτό δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα της κριτικής και της διαφορετικής άποψης» απάντησε εκείνος.

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση ανέδειξε προβληματισμό για τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης και ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης με τους εταίρους και προσφυγής του κ. Τσίπρα στον λαό, είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές που θα φέρουν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τη Ν.Δ.

Τι λέει το καταστατικό για την εκλογή του αρχηγού34e324qterf 2

Η αμφισβήτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλή διαδικασία. Οπως αναφέρει το καταστατικό του κόμματος, μπορεί να γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από την πολιτική επιτροπή είτε από το εθνικό συνέδριο. Η διαδικασία ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο του συνόλου των μελών οποιουδήποτε από τα τρία αυτά όργανα. Η πρόταση γίνεται δεκτή μόνο εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του οργάνου.

Εάν η πρόταση γίνει δεκτή, τότε ξεκινά άμεσα η διαδικασία για εκλογή νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος, όπως έγινε τον Νοέμβριο του 2009 – πρώτη και μοναδική έως τώρα φορά. 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...