Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Δράκαινα και αράχνη σύμμαχοι στο γραφείο

Τα δέκα φυτά που φιλτράρουν τον αέρα και μειώνουν το στρες των εργαζομένων

Μια ολόφυτη γλάστρα ή ακόμα και μια ανθοδέσμη όχι μόνο κάνουν ομορφότερο τον χώρο όπου βρίσκονται, αλλά και βελτιώνουν τη διάθεση εκείνων που τα βλέπουν και ζουν μαζί τους. Οπως μάλιστα κατέληξαν μελετητές της NASA, υπάρχουν δέκα «πράσινοι σύμμαχοι» σε χώρους εργασίας, ικανοί να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και κατά συνέπεια τη διάθεση και αποδοτικότητα των εργαζόμενων σε αυτούς.

3134r234t3f 2Καθαρίζουν απορροφώντας τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια και ρυθμίζουν την υγρασία, καταφέρνοντας έτσι να μειώσουν το στρες όσων εργάζονται σε κλειστούς χώρους. Απομακρύνουν το μονοξείδιο του άνθρακα, την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη που διαχέεται στον αέρα από τα έπιπλα και τα χαλιά, την τοξική ουσία βενζόλιο που μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία και πονοκεφάλους, καθώς και το τριχλωροαιθυλένιο που πιέζει το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας πονοκέφαλο. Κάποια από αυτά μπορούν να φιλτράρουν τα αλλεργιογόνα, ενώ κάποια άλλα διαχέουν στην ατμόσφαιρα αιθέρια έλαια που μειώνουν το στρες και δημιουργούν καλύτερη διάθεση.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Παγκοσμίως γνωστή για τις θεραπευτικές της ικανότητες είναι η αλόη. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απορρόφηση της φορμαλδεΰδης, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για να μεγαλώσει σε κλειστούς χώρους. Την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις επικίνδυνες ουσίες και να δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για εργασία έχει η αγαύη. Προέρχεται από το Μεξικό και μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρείται δε ιδανικό φυτό για το γραφείο, καθώς μεγαλώνει πολύ αργά.

3134r234t3f 3Μοναδική θεωρείται επίσης η ικανότητα της αρέκα να απορροφά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα όταν τοποθετείται δίπλα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράγει επίσης σημαντική ποσότητα οξυγόνου και υδρατμών και φιλτράρει τον αέρα, όπως και το μπαμπού που απορροφά ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο. Μεγαλώνει όμως γρήγορα, γι’ αυτό έχει ανάγκη από χώρο.

Η δράκαινα μαρτζινάτα απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, ενώ ταυτόχρονα η φροντίδα της δεν είναι δύσκολη, καθώς χρειάζεται μικρές ποσότητες νερού. Τη συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων, καθώς και των αλλεργιογόνων περιορίζει η αράχνη. Εχει δε διαπιστωθεί ότι μειώνει το στρες των εργαζομένων.

Η γνωστή σε όλους μας φτέρη απορροφά τη φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο, ενώ για να μεγαλώσει ιδανικά καλό είναι να τοποθετηθεί μακριά από το φως. Ιδιαίτερα απορροφητικό στο μονοξείδιο του άνθρακα και των αιωρούμενων ουσιών είναι το φιλόδεντρο. Το μελισσόχορτο, από την άλλη, έχει την ικανότητα να εκλύει αιθέρια έλαια, προκαλώντας καλή διάθεση σε όσους βρίσκονται κοντά του. Το σπαθίφυλλο, τέλος, προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και απορροφά τις ενώσεις που ελευθερώνουν τα βερνίκια και τα χρώματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...