Τα… χάπια κόβουν το τσιγάρο

Τι έδειξε έρευνα από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία στις ΗΠΑ

Λέγεται πως για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η γενναία απόφαση να αφήσει στην άκρη διά παντός την κακή συνήθεια.

Τώρα μια νέα έρευνα που χρηματοδοτείται από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία δείχνει πως τα χάπια για τη διακοπή του καπνίσματος όχι μόνο βοηθούν εκείνους που αποφασίζουν να σταματήσουν το τσιγάρο, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση εκείνους που όταν ξεκινούν την αγωγή, δεν είναι απόλυτα βέβαιοι πως θέλουν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

Την έρευνα έκανε ο Γιον Εμπερτ της Κλινικής Μάγιο της Μινεσότα, με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων σε 61 κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που έπαιρναν σκευάσματα βερανικλίνης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη και σε εκείνους που λάμβαναν εικονικά φάρμακα (placebo) και επομένως δεν θα μπορούσαν να ωφεληθούν πραγματικά από την επίδραση της δραστικής ουσίας τους. Οπως αποδείχθηκε, το 1/3 της πρώτης ομάδας κατάφερε να κόψει το κάπνισμα μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ η δεύτερη ομάδα (παρότι οι συμμετέχοντες νόμιζαν πως έπαιρναν αντικαπνιστικά) είχε ποσοστό επιτυχίας μόλις 6%.

Σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με τον δρα Εμπερτ, τα χάπια κατά του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν μεγαλύτερη μερίδα καπνιστών απ’ ό,τι πιστευόταν ως σήμερα. Κι αυτό γιατί ακόμη κι αν δεν σκοπεύει κάποιος να σταματήσει να καπνίζει στο άμεσο μέλλον, τα χάπια τον βοηθούν σημαντικά να ξεπεράσει τον εθισμό του.

Πάντως η έρευνα δεν επεκτάθηκε σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να διαπιστώσουν αν όσοι έκοψαν το κάπνισμα συνέχισαν να μένουν μακριά από το τσιγάρο ή άρχισαν πάλι τη βλαβερή συνήθεια ύστερα από λίγο καιρό.

Εξάλλου ο καθηγητής Γκάρι Τζιοβίνο από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δήλωσε πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες δεν έχουν τύχει εταιρικής χρηματοδότησης. Να σημειωθεί πως η θεραπεία με αντικαπνιστικά χάπια μπορεί να κοστίσει περί τα 200 ευρώ τον μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ