Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

O γύρος του κόσμου με φορτιστή τον ήλιο

Ο Μπερτράν Πικάρ θα διανύσει με το Solar Impulse 35.000 χλμ. σε πέντε μήνες με ενέργεια από τα 17.000 πάνελ που έχει στα φτερά του

Ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ ξεκινάει σήμερα την προσπάθειά του να τιθασεύσει τον ήλιο, φιλοδοξώντας να δικαιώσει τη μακρά εξερευνητική παράδοση της οικογένειάς του και να ανατρέψει τον μύθο του Ικαρου. Με τον συνέταιρό του Αντρέ Μπορσμπέργκ σκοπεύει να κάνει τον γύρο του κόσμου με το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse και μόνο καύσιμο για τους τέσσερις κινητήρες του την ηλιακή ενέργεια που θα συγκεντρώνουν οι 17.000 ηλιακές κυψέλες οι οποίες υπάρχουν πάνω στα φτερά του.

4re3qw4twq3tert 2Το αεροσκάφος τους, που θα απογειωθεί από το Αμπού Ντάμπι, θα περάσει την Αραβική Θάλασσα, την Ινδία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, τον Ειρηνικό Ωκεανό, τις ΗΠΑ, τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Με λίγα λόγια, είναι προγραμματισμένο να διανύσει 35.000 χλμ σε πέντε μήνες.

«Από επιχειρησιακής πλευράς, αυτό το μέρος του κόσμου και η Μέση Ανατολή είναι η καλύτερη περιοχή για εμάς να ξεκινήσουμε, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να πετάξουμε πάνω από την Ινδία και την Κίνα πολύ νωρίς. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε το καλοκαίρι με σχετικά καλό καιρό» εξηγεί ο Μπορσμπέργκ για την πτήση, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στο Αμπού Ντάμπι -αν όλα πάνε καλά- τον Ιούλιο. Οι πιλότοι σχεδιάζουν να κάνουν συνολικά 15 προσγειώσεις κάθε πέντε μέρες συνεχούς πτήσης. Η ταχύτητά τους εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 50 έως 100 χλμ. την ώρα. Αν και το τζετ ζυγίζει λίγο περισσότερο από ένα αυτοκίνητο για διαδρομές εκτός δρόμου, δηλαδή περίπου 2.300 κιλά, το άνοιγμα των φτερών του είναι 72 μέτρα, δηλαδή το ίδιο με αυτό ενός τζάμπο, όπως το Airbus A380.

Πριν από 13 χρόνια, όταν δρομολογήθηκε το πρότζεκτ του Solar Impulse, κανένας από τους ειδικούς της4re3qw4twq3tert 3 αεροναυπηγικής βιομηχανίας δεν το πήρε στα σοβαρά. Οι εμπνευστές του μάλιστα δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν μηχανικούς αεροσκαφών που θα πείθονταν να βοηθήσουν στην υλοποίησή του.

«Νομίζω ότι έχουμε στην ομάδα περισσότερους ανθρώπους που κινούνται έξω από τον χώρο της αεροναυπηγικής παρά από αυτόν» δηλώνει ο Μπορσμπέργκ, εξηγώντας ότι χρειάστηκε να ξεφύγουν από την πεπατημένη για να βρουν λύσεις. Ετσι και αλλιώς ο Πικάρ δεν έχει τα γονίδια ανθρώπων που το βάζουν εύκολα κάτω. Το 1931 ο παππούς του Ογκίστ ήταν ο πρώτος που κατάφερε να φτάσει με το αερόστατό του στη στρατόσφαιρα. Τριάντα χρόνια αργότερα ο πατέρας του Μπερτράν, ο Ζακ, ωκεανογράφος και μηχανικός, έκανε το πρώτο ταξίδι στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού.

Η σημερινή πτήση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό. Ο Μπορσμπέργκ και ο Πικάρ θα εναλλάσσονται στο πιλοτήριο, καθώς το αεροσκάφος έχει θέση μόνο για έναν. Την ίδια ώρα ομάδα από 65 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και μετεωρολόγους θα παρέχουν υποστηρικτικό έργο από το Μονακό.

Κατερίνα Νικολοπούλου 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...