Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Πιο «φτωχό» το θέατρο

«Εφυγε» στα 76 του από την επάρατη νόσο ο σημαντικός σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος

Eνας σπουδαίος θεατράνθρωπος και σημαντικός σκηνοθέτης, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Ενα χρόνο πριν είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το τιμόνι του Θεάτρου Τέχνης, μια θέση την οποία υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια για δέκα ολόκληρα χρόνια.

3eq34tergfv 2Η βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει, οπότε άφησε τη θεατρική σκηνή που ίδρυσε ο Κάρολος Κουν στα έμπειρα χέρια της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Σκηνοθέτης και παραγωγός, ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν.

Μάλιστα με την ιδιότητα του ηθοποιού είχε εμφανιστεί σε πολλές παραστάσεις τόσο στο Θέατρο Τέχνης όσο και σε άλλους θιάσους, ενώ είχε εμφανιστεί και σε ελληνικές ταινίες. Το 1965 έφυγε για το Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με το Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας.

Γύρισε στην Ελλάδα και από το 1966 μέχρι και το 1971 εργάστηκε ως υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων σε μία από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Τηλεόραση

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών ταινιών για λογαριασμό της Ελληνικής Τηλεόρασης. Ιδιαίτερα πολυπράγμων, ο Διαγόρας Χρονόπουλος εκτός από τη σκηνοθεσία καταπιάστηκε με τη συγγραφή, ακόμη και με τη σκηνογραφία. Το 1975 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεσσαλικού Θεάτρου, του οποίου μάλιστα σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις, όπως έργα αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο και πολλά σύγχρονα έργα.

Διευθυντής 

Είχε διατελέσει αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά τη διάρκεια της θητείας του Νίκου Κούρκουλου αλλά και διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998-2001).

Ακόμη, είχε υπάρξει διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Στο τιμόνι του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν, όπου έμεινε για δέκα χρόνια, κατάφερε να αφήσει σημαντικό έργο.

Ανέλαβε την εν λόγω θέση το 2004, ύστερα από πρόσκληση του Γιώργου Λαζάνη, και παρέμεινε εκεί ως την περσινή χρονιά καταφέρνοντας να ξοφλήσει όλο το χρέος του οργανισμού, ύψους 630.000 ευρώ.

Μάλιστα μέχρι και χθες παρέμενε διευθυντής της σχολής. Είχε υπάρξει παντρεμένος με την Ελένη Μαβίλη-Φωτοπούλου, αλλά και την ηθοποιό και πρώην πολιτικό Ελένη Κούρκουλα.

Η κηδεία του Διαγόρα Χρονόπουλου θα γίνει το Σάββατο στις 12.00 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...