Τα βλέπουν όλα «γκρίζα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί με ηρεμία τις θέσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ελληνική κυβέρνηση τα «παιχνίδια» που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αλλά αντιθέτως τα παρακολουθεί με ήρεμο και διπλωματικό τρόπο. Πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έθεσε -εμμέσως- θέμα κυριαρχίας σε σειρά νησιών (περίπου είκοσι πέντε), όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλιμνος, η Ψέριμος  και άλλα, αβαντάροντας στην ουσία εθνικιστές βουλευτές που κατέθεσαν σχετική ερώτηση χρησιμοποιώντας ακραία και υβριστική γλώσσα κατά της Ελλάδας.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε στη Βουλή ότι «υπάρχουν θέματα ερμηνείας των συνθηκών που σχετίζονται με τα νησιά (εννοώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων) επειδή δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα με την Ελλάδα»  και ότι «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει  διάλογος με την Ελλάδα». Πρακτικά η Αγκυρα λέει ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να προσδιορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αιγαίου»!   Ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοια, συνολική αμφισβήτηση των συνθηκών που διέπουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και πως σίγουρα είναι προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν, με τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι «ξεχνούν» ότι  τo άρθρo 12 της Συvθήκης της Λωζάννης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ αvατoλικoύ Αιγαίoυ, εκτός των Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία παραιτείται από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάvω vησιά και, κατά συvέπεια, δεv επιτρέπεται καμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο». Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει ξανά και σε άλλη, πανομοιότυπη αμφισβήτηση από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας  νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ