Ο «μαέστρος» των καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα!

Ο βραβευμένος διπλωμάτης Ρόμπερτ Πεκ αποτελεί την κινητήρια δύναμη καινούργιων παραγωγικών συνεργασιών (και όχι μόνο) μεταξύ των δύο χωρών

Το πρωί της περασμένης Κυριακής τέσσερις άνδρες πέρασαν την είσοδο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Δεν ήταν μια οποιαδήποτε ομάδα. Επρόκειτο για τη διοίκηση της εταιρίας που έχει επενδύσει στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Ο Πολ Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold, ο Εντουάρντο Μούρα και ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, συνάντησαν τους δύο υπουργούς προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον θέμα της επένδυσης στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Εποικοδομητικές 

Οι συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι: «Οι δύο πλευρές, η καθεμιά από τη δική της οπτική, είχαν μια πρώτη ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, η οποία θα συνεχιστεί, σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής». Η διάθεση να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο φάνηκε, επίσης, και από τη δήλωση των δύο υπουργών ότι προτίθενται να επισκεφτούν σύντομα την περιοχή, ώστε να έχουν άμεση εικόνα της κατάστασης και να συζητήσουν σε βάθος με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Ο τέταρτος άνδρας της ομάδας ήταν ο Καναδός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ, ένα από τα πλέον δραστήρια και επιτυχημένα μέλη του Διπλωματικού Σώματος στην Αθήνα.

Ο πρεσβευτής του Καναδά χαίρει της μεγάλης εκτίμησης των συναδέλφων του και του σεβασμού της διεθνούς διπλωματικής κοινότητας. Είναι πολύ φιλικός και προσιτός, προκαλεί αμέσως συμπάθεια στους συνομιλητές του, γνωρίζει πολύ καλά τα «πότε» και τα «πώς» στην επικοινωνία και είναι εξαιρετικός στις (καλώς εννοούμενες) δημόσιες σχέσεις. Ολα αυτά είναι προσόντα ιδιαιτέρως χρήσιμα για έναν άνθρωπο που υπερασπίζεται συμφέροντα δισεκατομμυρίων, αν σκεφτεί κανείς ποιες είναι οι καναδικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Η πρεσβεία, που τελεί υπό μετακόμιση από το κτίριο στη συμβολή των Ι. Γενναδίου και Βασ. Σοφίας στην Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, σφύζει από επαφές και δράση. Λίγοι, βλέπετε, γνωρίζουν πως ο Καναδάς έχει τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Πέραν της Eldorado Gold, η οποία ενδιαφέρεται να επενδύσει και στην περιοχή του Εβρου, καναδική είναι και η Fairfax Financial Holdings που μετέχει στην Eurobank Properties και συνέβαλε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με περισσότερα από 600.000.000 ευρώ.

Μετοχές

Αγόρασε το Praktiker, έχει δε μετοχές και σε άλλες εισηγμένες βιομηχανίες και εταιρίες (όμιλος Μυτιληναίου, Σαράντης, Jumbo) καθώς και σε ακίνητα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο επικεφαλής της, ο Prem Watsa, ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συναντηθούν άμεσα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Η Petra Petroleum, μια άλλη καναδική εταιρία, σε κοινοπραξία με την Energean Oil & Gas (με συμμετοχή και της Third Point), είναι οι ανάδοχοι για τις έρευνες πετρελαίου και υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Κατάκολο, εξετάζουν δε και άλλες επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης. Καναδοί (η PSP Investments) έχουν επίσης μερίδιο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενδιαφέρονται και για το υπόλοιπο. Ακόμη, καναδικές εταιρίες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και σε ελληνικά λιμάνια (πλην του Πειραιά) εδώ και έναν χρόνο. Εκ Καναδά ορμώμενες είναι και η Mc Cain Hellas S.A., η Coffee Time Hellas και η ΙΒΙ, που έχουν επενδύσει στη χώρα μας.

Καναδική είναι και η Air Sea Lines, η βασική εταιρία που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση 50 υδροπλάνων στην Ελλάδα, καθώς και η Bombardier, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υδροπλάνων διεθνώς.

Τα υδροπλάνα

Το ενδιαφέρον για στόλο υδροπλάνων και δημιουργία βάσεων συντήρησης και υποστήριξής τους σε διάφορα ελληνικά νησιά είχε ξεκινήσει από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά οι ελληνικοί νόμοι δημιουργούσαν κωλύματα και έτσι η επένδυση πάγωσε.

Ωστόσο, η κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των Καναδών, κάτι που ο πρεσβευτής Ρόμπερτ Πεκ έχει επικοινωνήσει στην ελληνική Πολιτεία.

Αμέτοχος δεν έχει μείνει και ο καναδικός χρηματοοικονομικός τομέας και κυρίως το Χρηματιστήριο του Τορόντο που ενδιαφέρεται να προσελκύσει ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. Εχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιεί το fund Portland Group, τόσο στον κλάδο της ναυτιλίας όσο και σε αυτόν της κτηματαγοράς. Ολη αυτή η κινητικότητα, που έχει ευαισθητοποιήσει και την ελληνική κοινότητα του Καναδά, η οποία αριθμεί περισσότερους από 300.000 Ελληνες, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις σωστές και στοχευμένες ενέργειες του Καναδού πρεσβευτή. 

Είναι σαφές ότι ο Ρόμπερτ Πεκ είναι γεμάτος ιδέες και φαντασία, βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση και είναι η κινητήριος δύναμη καινούργιων παραγωγικών συνεργιών μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως άλλωστε είχε πει σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τον Μάρτιο του 2014, «ο Καναδάς επιθυμεί να είναι μέρος της δυναμικής ελληνικής οικονομίας που θα αναδυθεί μέσα από τον τωρινό εφιάλτη της».

Who is who

Ποιος είναι όμως αυτός ο εξέχων διπλωμάτης, τον οποίο η Ελληνική Δημοκρατία έχει τιμήσει με τον Σταυρό του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος; Αποφοίτησε το 1981 από το πανεπιστήμιο Concordia, με ΒΑ στην Ιστορία και τη δημοσιογραφία, αλλά αμέσως τον κέρδισε η διπλωματία και ξεκίνησε την καριέρα του το 1982. Κατείχε και στο παρελθόν (1995-1998) διπλωματικό πόστο στην Ελλάδα και μιλά άψογα τα ελληνικά.

Εχει επίσης υπηρετήσει στις πρεσβείες της Νιγηρίας και της Ελβετίας, σε διπλωματικές θέσεις στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και διετέλεσε πρεσβευτής στην Αλγερία. Είναι παντρεμένος με την Ελληνοκαναδή Μαρία Πανταζή, με καταγωγή από την Πάτρα, απόφοιτη του πανεπιστημίου της Οτάβα.

Ο άνθρωπος που γνωρίζει να ξεπερνά σκοπέλους και ο σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ»

Ο Ρόμπερτ Πεκ έχει αναπτύξει ενεργό δράση και στον πολιτιστικό τομέα, με πολλές συνεργασίες και συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Είχε οργανώσει την εξαιρετική παρουσία Καναδών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης – Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997, αλλά και την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού στον Καναδά το 1998, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της έδρας Ελληνοκαναδικών Σπουδών στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο McGill. Το 2002 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Καναδικών Σπουδών.

Ακόμη και στα θέματα πολιτισμού ο Καναδός πρεσβευτής, με ευγλωττία και αποφασιστικότητα βρίσκει σωστές και γρήγορες λύσεις και καταφέρνει να ξεπερνά τους σκοπέλους: έπεισε έτσι τους χορευτές του Royal Winnipeg Ballet να χορέψουν με τα… εσώρουχά τους, μια και τα κοστούμια της παράστασής τους βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο ελληνικό τελωνείο. Και σε μια άλλη περίσταση, σε κονσέρτο της Καναδής μουσικού κλασικής κιθάρας Liona Boyd χειρίστηκε ο ίδιος επιτυχώς τα φώτα και την αυλαία της παράστασης! Η συμβολή του Ρόμπερτ Πεκ επεκτείνεται και σε ανθρωπιστικά θέματα. Ηταν αυτός που συνέβαλε στην επαφή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων ΕΛΠΙΔΑ και του καναδικού νοσοκομείου Sickids, με την οργάνωση εκδήλωσης που έγινε στο Τορόντο, παρουσία και της Νάνας Μούσχουρη, για τη συνεργασία των δύο φορέων. Η υποστήριξη και ενίσχυση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας από την ελληνοκαναδική κοινότητα βοηθά τα πάσχοντα παιδιά και στις δύο χώρες.

Μάλιστα η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο πρεσβευτής του Καναδά έθεσαν προ ολίγων ημερών στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών Οργάνων για Παιδιά, το κόστος κατασκευής του οποίου θα αναλάβει ο σύλλογος «Οραμα Ελπίδας».

Η κυρία Βαρδινογιάννη αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχουν από το 2013 η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» και το νοσοκομείο Sickkids στο Τορόντο του Καναδά, με σκοπό τη χάραξη πολυετούς προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες για την αποτελεσματική θεραπεία του παιδικού καρκίνου και τη φροντίδα ασθενών. Από την πλευρά του, ο κ. Πεκ επισήμανε την τεράστια σημασία της συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ των δύο νοσοκομείων. Το νοσοκομείο Sickkids, πρόσθεσε, θα είναι σημαντικός εταίρος σε κάθε προσπάθεια, η οποία μακροπρόθεσμα θα επιφέρει σημαντικά και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Βόλος: Ηλικιωμένη μητέρα «έδωσε» ξανά ζωή στον γιό της

Μια ηλικιωμένη μητέρα στον Βόλο, ετών 68, χάρισε ξανά ζωή στον...

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Δύο είναι οι τραυματίες (video)

Δύο ήταν οι τραυματίες από επεισόδιο με πυροβολισμούς που συνέβη στο...

Το «κόλπο» του Μένιου Φουρθιώτη στον Ιερώνυμο! Το ουρανοκατέβατο «ευλόγησον» στην Αρχιεπισκοπή

Την πολιτική του υποψηφιότητα λέγεται πως προσπαθεί να χτίσει ο τηλεαστέρας...

Ανοίγουν στόματα για το σκοτεινό πηγάδι της Καβάλας μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά το ρεπορτάζ της «Espresso» αναφορικά με...

Κτήνος βίασε 15χρονη με νοητική υστέρηση στο σπίτι του στον Βόλο

Φρικιαστικές λεπτομέρειες που κόβουν την ανάσα αναφέρονται στη δικογραφία για τον...

10χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για ξυλοδαρμό – Εκείνη ισχυρίζεται το αντίθετο

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζώδια: Προβλέψεις Σαββάτου 23 Ιανουαρίου

ΚΡΙΟΣ: Εάν έχετε στο πρόγραμμά σας κάποιο ταξίδι θα αποδειχθεί κερδοφόρο. Ησυχο κλίμα θα επικρατεί στις συζητήσεις που θα κάνετε με τα άτομα της...

Σεράινα Καζαμία: Ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα!

Η Σεράινα Καζαμία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή κα τη νίκη της στον πρώτο κύκλο του «GNTM». Το μοντέλο ζει...

Η ατάκα της Φαίης Σκορδά για τον Γιώργο Λιάγκα: «Πρέπει να λέω και το όνομα του;» (video)

Ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά θα συναντηθούν ξανά στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Πρωινό» για να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία της. Με...

Μαίρη Μηλιαρέση: «Μου φάγανε το Ρουκ Ζουκ μέσα από τα χέρια» (video)

Η Μαίρη Μηλιαρέση αποκάλυψε στην κάμερα της εκπομπής «Πάμε Δανάη» πως έχασε το «Ρουκ Ζουκ» μέσα από τα χέρια της και πως στη συνέχεια...

Αντονέλλα: «Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση από άνθρωπο της οικογένειάς μου» (video)

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» μίλησε η Αντονέλλα Κουεγιάρ. Η τραγουδίστρια με αφορμή την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, δεν δίστασε να εξομολογηθεί την δική της...