Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Το βινίλιο επιστρέφει και χτυπά με 45άρια (και όχι μόνο)

Απίστευτη ανταπόκριση στο τριήμερο bazaar στην Τεχνόπολη

Από τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μοσχολιού και την Αντζελα έως τους Led Zeppelin, τη Madonna και τον B.B. King, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε για τρεις ημέρες (Παρασκευή έως Κυριακή) μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας δισκογραφίας.

re324rtfwer 2Στο φετινό bazaar-αφιέρωμα για το βινίλιο, Vinyl is Back, εκατοντάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας έσπευσαν να βρουν τους αγαπημένους δίσκους τους, αλλά και να ανακαλύψουν κρυμμένα… διαμάντια ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικούς τίτλους!

Ιστορικά record stores της Αθήνας, ιδιώτες με σπάνιες συλλογές και δισκογραφικές εταιρίες που παράγουν ακόμα LP έστησαν τα περίπτερά τους για τους εραστές του βινιλίου. «Ηδη από τις αρχές του 2010 ο κόσμος γυρνά σταδιακά σε αυτή την κλασική αξία. Το βινίλιο έχει επιστρέψει!» είπε στην «Espresso» ένας παθιασμένος συλλέκτης.

Στο Μηχανουργείο

Στο κατάμεστο κτίριο του Μηχανουργείου πλήθος κόσμου τριγύριζε στους διαδρόμους και ψαχούλευε στα περίπτερα αναζητώντας τα πιο περίεργα box sets και τις special editions στις κατηγορίες ποπ, ροκ, τζαζ και μπλουζ!

re324rtfwer 5Με τιμές από 3 ευρώ για τα μεταχειρισμένα βινίλια αλλά και με το… κασέ να εκτοξεύεται ακόμα και στα 1.500 ευρώ (!) ανάλογα με την παλαιότητα ή τη σπανιότητα, η γκάμα απευθυνόταν σε όλα τα πορτοφόλια!

Ευφάνταστα εξώφυλλα και ιλουστρασιόν περιτυλίγματα έκλεβαν τα ενθουσιώδη βλέμματα των επισκεπτών, ενώ second hand δίσκοι ή ολοκαίνουργιοι που παρέμεναν ερμητικά κλειστοί στο σελοφάν προκαλούσαν κάθε πιθανό αγοραστή.

Μέσα στις ταξινομημένες παρτίδες των πωλητών μπορούσε κανείς να βρει «ψαγμένα» βινίλια, cult κυκλοφορίες, σπάνιες επανεκδόσεις αλλά και κάθε λογής μηχάνημα αναπαραγωγής LP.

Διαχρονική αξία

Ως απάντηση στην εποχή του iPod και του mp3, οι δίσκοι των 45, 33 και 78 στροφών καταφέρνουν να κερδίζουν έδαφος στην αγορά, συμφωνούσαν οι συλλέκτες. «Είτε πρόκειται για μόδα που επανέρχεται είτε για διαχρονική αξία που εκτιμάται ολοένα και περισσότερο, η μαγεία που περικλείεται στο βινίλιο είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλλον ο κόσμος γίνεται πιο ρομαντικός!» σημείωσε ένας ιδιοκτήτης δισκοπωλείου.

re324rtfwer 1Στέλιος Τσούρλος

«Αρχισα να φτιάχνω τη συλλογή μου το 1977»

Στο σπίτι του έχει περισσότερους από 3.000 δίσκους! «Αρχισα να φτιάχνω τη συλλογή μου πολύ νέος. Το 1977 μπήκα στον χώρο της μουσικής και έκτοτε δεν έχω ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Είναι η μεγάλη μου αγάπη» λέει ο Στέλιος Τσούρλος που εργάζεται εδώ και χρόνια σε γνωστό δισκοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Απασχολείται επίσης ως dj σε νυχτερινά μαγαζιά: «Κάποτε παίζαμε μουσική μόνο με βινίλια. Δυστυχώς, δεν βρίσκεις πουθενά πια κονσόλα». Οσο για την τάση στην αγορά, συμπληρώνει: «Ο κόσμος πλέον ζητάει μανιωδώς Madonna και Lady Gaga! Προσωπικά αυτόν τον καιρό έχω “κολλήσει” με τον tribute δίσκο του Eric Clapton στον J.J. Cale».

re324rtfwer 8Δημήτρης Κάτσαρος

«Εχω μακροχρόνια σχέση με τους δίσκους»

Μπορεί το βινίλιο να μην ανήκει στην ψηφιακή εποχή, ο… τεχνολογικός εκσυγχρονισμός ωστόσο είναι μέσα στα σχέδια, όπως φαίνεται στην περίπτωση του Δημήτρη Κάτσαρου: «Συλλέγω δίσκους από τα δεκατέσσερά μου και έχω σαρανταρίσει! Είναι μακροχρόνια σχέση! Πλέον έχω δημιουργήσει ένα e-shop, γιατί βλέπω ότι ο κόσμος τα τελευταία δύο χρόνια έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται πολύ για το βινίλιο κι έτσι είπα να μοιραστώ τη μεγάλη μου αγάπη». Ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης του online δισκοπωλείου vinylio.gr και όσον αφορά τις προτιμήσεις του κοινού, επιμένει: «Ελληνικό ροκ εννοείται και φυσικά μεγάλοι Ελληνες συνθέτες»

re324rtfwer 9Δημήτρης Μοσχοβάκος

«Αναζητώ μετά μανίας τις ιαπωνικές εγγραφές»

Οι Japanese pressing δίσκοι (δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί στην Ιαπωνία) είναι κορυφαίας ποιότητας, όπως αποκαλύπτει ο Δημήτρης Μοσχοβάκος, συλλέκτης ιαπωνικών εκδόσεων βινιλίου: «Δύο με τρεις φορές τον χρόνο ταξιδεύω στην Ιαπωνία και διαλέγω τους δίσκους έναν προς έναν! Είναι οι καλύτερες εγγραφές στον κόσμο. Εχουν αυτό που λέμε “ήχο κρύσταλλο”». Πέρα όμως από το καθαρό άκουσμα και την απουσία παρεμβολών, ο κ. Μοσχοβάκος αναφέρει ότι υπάρχει και κάτι ακόμη σε αυτούς τους δίσκους που εξιτάρει τον κόσμο ακόμα περισσότερο: «Τα Japanese obi, δηλαδή οι ιαπωνικές ετικέτες που μπορεί να βρεις πάνω σε ένα συλλεκτικό κομμάτι των Beatles, έχουν φανατικό κοινό»!

re324rtfwer 10Πάρις Παπαναστασόπουλος

«Κόλλησα το μικρόβιο από τον πατέρα μου»

Ο 25χρονος Πάρις Παπαναστασόπουλος είναι συλλέκτης από… μωρό: «Ο πατέρας μου μου το κόλλησε το μικρόβιο. Αρχισε να συλλέγει από την ηλικία μου, οπότε κι εγώ είναι σαν να γεννήθηκα μέσα σε αυτό». Ο νεαρός λατρεύει τα βινίλια και δεν τα συγκρίνει με οτιδήποτε ψηφιακό, γιατί «είναι άλλη η σχέση που αναπτύσσεται. Είναι πιο “υλικό” πράγμα, διαφορετική αίσθηση έχεις όταν κρατάς ένα βινίλιο». Ο ίδιος συμμετέχει σε όλα τα bazaar που σχετίζονται με δίσκους και αναφέρει: «Μπορεί ο δικός μου αγαπημένος να είναι του Michael Jackson, αλλά το πιο σπάνιο αντίτυπό μας είναι το “Συμπόσιο” του Γιάννη Σπανού. Η τιμή του μπορεί να ξεκινήσει από τα 400 και να φτάσει τα 1.000 ευρώ».

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μασιάς 

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...