Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Φόβοι για μπλακ άουτ λόγω της ηλιακής έκλειψης

Στις 20 Μαρτίου ειδικά τηλεσκόπια στην είσοδο του Πλανηταρίου

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το πρωί της Παρασκευής, καθώς η Σελήνη θα ρίχνει τη σκιά της πάνω στον υπέρλαμπρο ηλιακό δίσκο, μόλις λίγες ώρες πριν από την εαρινή ισημερία. Ο λόγος για την ολική έκλειψη Ηλίου της 20ής Μαρτίου, που θα είναι μερικώς ορατή και από τη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα ελάχιστοι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ολική φάση της έκλειψης, αφού αυτή θα είναι ορατή σε μια στενή λωρίδα στον Βόρειο Ατλαντικό. Αντίθετα, τη μερική φάση θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν -καιρού επιτρέποντος- πολλοί κάτοικοι της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Πάντως η έκλειψη ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ευρώπης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, σε περίπτωση που εκείνη την ημέρα επικρατεί ηλιοφάνεια και άρα τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια στη μέγιστη ισχύ τους, ενδέχεται να αποσυνδεθούν από το δίκτυο 30.000 Μεγαβάτ!

Σύμφωνα με τον αστρονόμο και επίτιμο διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στη χώρα μας θα καλυφθεί μέχρι και το 40% του ηλιακού δίσκου, για παράδειγμα το 31,4% στην Αθήνα και το 40,7% στη Φλώρινα.

Θα διαρκέσει δύο ώρες

Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει στις 10.40, θα κορυφωθεί στις 11.44 και θα ολοκληρωθεί στις 12.50. Για όσους κατοίκους της Αθήνας θέλουν να παρακολουθήσουν την έκλειψη του Ηλίου ένας καλός και ασφαλής τρόπος είναι μέσα από τα ειδικά τηλεσκόπια που θα βρίσκονται εγκατεστημένα από τις 10.30 έως και τις 13.00 στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο).

4f234t23t2 2Υπενθυμίζεται ότι η παρατήρηση χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών ή φίλτρων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες οφθαλμικές βλάβες, μέχρι και την ολική τύφλωση.

Γυαλιά ηλίου, καπνισμένο γυαλί και μη εξειδικευμένα φίλτρα δεν προσφέρουν προστασία, ενώ εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η παρακολούθηση με κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Από το Σάββατο η άνοιξη

Η ολική έκλειψη του Ηλίου την Παρασκευή έρχεται λίγες ώρες πριν από ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, την εαρινή ισημερία, που φέτος θα λάβει χώρα το ξημέρωμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου, στις 00.45. Η εαρινή ισημερία σηματοδοτεί αστρονομικά την έλευση της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.

Οπως ακριβώς συμβαίνει και με τη φθινοπωρινή Ισημερία (λαμβάνει χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου), οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι τότε η νύχτα και η ημέρα έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...