«Επιχείρηση μάνικα» στο Μετσόβιο!

Ο καθαρισμός του κτιρίου από το μαύρο γκράφιτι άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί σε 10 μέρες

Με μάνικες και σκούπες άρχισαν χθες τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων την απομάκρυνση του γκράφιτι που καλύπτει το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την… έμπνευση των άγνωστων «καλλιτεχνών», οι εργαζόμενοι του δήμου άρχισαν το… ξήλωμα.

d3qw4twe4t 1Η επιχείρηση άρχισε το πρωί μετ’ εμποδίων, καθώς στο σημείο συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του «έργου», έβαψαν το πρόσωπό τους στα χρώματα του γκράφιτι και κρατούσαν μια κόλλα χαρτί που έγραφε «η τέχνη είναι κοινό όφελος, όχι φθορά». Ο καθαρισμός του κτιρίου θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει 10 ημέρες.

Αρχικά τα συνεργεία αφαίρεσαν τις αφίσες και έπειτα σήκωσαν τις μάνικες, ώστε με το πιεστικό να αφαιρέσουν το τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι. Με εντολή του υπουργείου Πολιτισμού στο πιεστικό που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του γκράφιτι δεν έχει μπει χημικό υγρό και για την αφαίρεσή του χρησιμοποιείται ζεστό νερό (στους 50 βαθμούς θερμοκρασία). Πριν αρχίσουν, οι εργάτες έκοψαν τα δέντρα για να κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη.

Στην πρώτη φάση θα αφαιρεθεί το γκράφιτι και στη συνέχεια τα μάρμαρα θα καθαριστούν και από τα συνθήματα που έχουν γραφτεί παλιότερα με σπρέι. Μετά θα περαστεί και ένα υλικό αντι-γκράφιτι, ώστε αν ξαναγίνει κάτι ανάλογο, να μπορεί να καθαριστεί ο τοίχος μόνο με ένα σφουγγάρι με νερό.

Να σημειωθεί ότι το γκράφιτι που έχει καλύψει τους τοίχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τόσο στην οδό Στουρνάρη όσο και στην Πατησίων είχε εκπλήξει δυσάρεστα τις αρμόδιες Αρχές και τους περισσότερους πολίτες. Κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να καταλάβει πώς οι άγνωστοι «καλλιτέχνες» πέρασαν απαρατήρητοι και για για ώρες ολόκληρες δούλευαν χωρίς κανείς να τους πάρει είδηση. Γι’ αυτό και ο βανδαλισμός του κτιρίου του Πολυτεχνείου προκάλεσε την επέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η εισαγγελική έρευνα θα αναζητήσει τους υπαιτίους για τη διάπραξη του -πλημμεληματικού βαθμού- αδικήματος της διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ