Νέας γενιάς φάρμακα για γερή καρδιά!

Χτυπούν κακή χοληστερόλη και τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Νέας γενιάς πειραματικά φάρμακα κατά της χοληστερίνης φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τις ευρέως συνταγογραφούμενες στατίνες, ακόμη και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή και εγκεφαλικού. Οι δραστικές ουσίες evolocumab και alirocumab, που παρασκευάζονται από δύο διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρίες, είναι ήδη γνωστό ότι μειώνουν εντυπωσιακά τη λεγόμενη κακή χοληστερίνη, κάποιες φορές σε επίπεδα πιο χαμηλά από αυτά που έχει να επιδείξει η αγωγή με στατίνες. Ωστόσο δεν ήταν γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά κατάφερναν να προστατεύουν τους ασθενείς από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα ή επεισόδια.

Από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει τέτοια ωφέλεια και μάλιστα μεγάλη. Για την ακρίβεια, σε μικρές έρευνες που έχουν χρηματοδοτηθεί από τις εταιρίες που παράγουν τα νέα φάρμακα αμφότερα τα σκευάσματα, που ανήκουν στην κατηγορία των «αναστολέων PCSK9», μείωσαν σχεδόν κατά 50% τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στον σωστό δρόμο

«Το να βλέπεις ήδη μείωση των καρδιαγγειακών από αυτό κιόλας το στάδιο είναι μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» δηλώνει η δρ Τζένιφερ Τζ. Ρόμπινσον, επικεφαλής της μιας εκ των δύο ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine». Τα δύο φάρμακα, που είναι μονοκλωνικά αντισώματα, εμποδίζουν τη δράση στο ήπαρ της πρωτεΐνης PSCK9, η οποία φρενάρει την αποβολή της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Οι στατίνες, από την πλευρά τους, δρουν μπλοκάροντας εξαρχής την παραγωγή της χοληστερόλης στο ήπαρ. Οι ουσίες evolocumab και alirocumab κατάφεραν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη περίπου κατά 60% και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η μεγάλη αυτή μείωση επιτεύχθηκε ακόμη και σε ασθενείς που έπαιρναν ήδη στατίνες. Πάντως οι ερευνητές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι είναι αναγκαίες νέες μεγαλύτερες έρευνες προκειμένου να διευκρινιστεί η αποτελεσματικότητά τους κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων αλλά και η σοβαρότητα παρενεργειών τους, όπως η σύγχυση. Αν όλα πάνε καλά, τα δύο φάρμακα μπορεί να εγκριθούν μέσα στο καλοκαίρι στις ΗΠΑ και να κυκλοφορήσουν σύντομα στην αγορά.

Κατερίνα Νικολοπούλου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ