Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Bρήκαμε το κατοικίδιο της Στέλλας Μπεζαντάκου που έχει γίνει viral στο TikTok...

Στέλλα, μας ακούς; Πολύ μεγάλος σταρ ο Κυριάκος! Μην...

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Μάτια ψηλά (με προσοχή) για το… υπερθέαμα του Ηλιου

Η έκλειψη ξεκινά αύριο στις 10.40. Ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος (σύμφωνα με τους ειδικούς) για την παρακολούθησή της

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες θα διαρκέσει η αυριανή ολική ηλιακή έκλειψη που θα είναι μερικώς ορατή και από τη χώρα μας. Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί η Σελήνη, ο Ηλιος και η Γη θα ευθυγραμμιστούν και θα προσφέρουν ένα όμορφο αστρονομικό θέαμα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βοηθήσει και ο καιρός. Η ολική ηλιακή έκλειψη θα γίνει πλήρως ορατή από μια στενή λωρίδα στην επιφάνεια της Γης, που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Στη χώρα μας και στις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής η έκλειψη θα είναι μερική και θα φτάσει έως το 40% του ηλιακού δίσκου.

Διαβάστε επίσης: Το σημάδι του ήλιου – Ανατροπές και απρόοπτα φέρνει η αυριανή έκλειψη
Πόσο επηρεάζει (και πώς) το κάθε ζώδιο – Η γνωστή αστρολόγος Δ. Παπανικολοπούλου προβλέπει τί θα φέρει η ηλιακή έκλειψη!

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει περίπου στις 10.40 το πρωί, θα κορυφωθεί μία ώρα αργότερα και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις 13.00. Ανάλογα με τις γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε περιοχής της χώρας, η έκλειψη θα γίνει ορατή με διαφορά λίγων λεπτών. Για παράδειγμα, στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 10.40, θα κορυφωθεί στις 11.44 και θα τελειώσει στις 12.50. Στην Πάτρα οι αντίστοιχες ώρες είναι 10.36, 11.41 και 12.48, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης 10.43, 11.43 και 12.45. Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να παρακολουθήσει κανείς την έκλειψη χωρίς να διακινδυνεύσει την υγεία των ματιών του είναι να το κάνει με τη βοήθεια των ειδικών. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, το Ιδρυμα Ευγενίδου οργανώνει σχετική εκδήλωση στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο) από τις 10.30 έως και τις 13.00, όπου θα βρίσκονται εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ενωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

Αστρονόμοι

Επίσης εκεί θα βρίσκονται οι αστρονόμοι Νίκος Ματσόπουλος και Αλέξης Δεληβοριάς που θα μοιράζονται με το κοινό τις εντυπωσιακές εικόνες των τηλεσκοπίων αλλά και τις γνώσεις τους σχετικά με την ηλιακή έκλειψη.

Ενας άλλος, εξίσου ασφαλής τρόπος παρατήρησης του φαινομένου είναι ο έμμεσος, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα (http://eclipse.astro.noa.gr/main/), στην οποία κάθε επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά το φαινόμενο όπως φαίνεται στην Ελλάδα, δηλαδή ως μερική έκλειψη. Τέλος, ξένα διαδικτυακά μέσα θα μεταδώσουν ζωντανά το φαινόμενο από περιοχές όπου η έκλειψη θα είναι ολική. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα Sloosh (http://main.slooh.com) θα μεταδώσει την ολική έκλειψη από τα νησιά Φερόε.

Επικίνδυνες για την όραση οι selfies φωτογραφίες

Η ηλιακή έκλειψη και η λήψη φωτογραφιών αποτελούν θανάσιμο συνδυασμό για την όρασή μας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση, προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί. Συγκεκριμένα, το Κολέγιο των Οπτομετρών υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος δημιουργείται όταν οι άνθρωποι κοιτούν απευθείας τον Ηλιο προκειμένου να πάρουν θέση για να τραβήξουν selfies ή άλλου τύπου φωτογραφίες! «Βγάζοντας μια selfie ενδέχεται να κινδυνεύσετε, καθώς μπορεί κατά λάθος να κοιτάξετε απευθείας τον Ηλιο καθώς ευθυγραμμίζετε τον εαυτό σας και το τηλέφωνό σας» δηλώνει ο οπτομέτρης Ντάνιελ Χάρντιμαν Μακάρτνεϊ. Οπως εξηγεί, η εικόνα του Ηλιου μέσα από την οθόνη του smartphone δεν είναι επικίνδυνη, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι χρήστες να κοιτάξουν προς τον Ηλιο την ώρα που προσπαθούν να «καδράρουν» τη φωτογραφία. «Το κοινό πρέπει να θυμάται ότι δεν πρέπει να κοιτάζει απευθείας τον Ηλιο ούτε με γυμνά μάτια ούτε με σκοτεινά φίλτρα όπως γυαλιά ηλίου ή αρνητικό από φιλμ ούτε μέσα από οπτικό εξοπλισμό όπως κάμερες, κιάλια ή τηλεσκόπια» τονίζει ο ίδιος.

Η πιο σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα μάτια είναι η ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας. Λέγεται μάλιστα ότι ο Γαλιλαίος υπέστη μερική τύφλωση εξαιτίας αυτής της πάθησης, καθώς παρατηρούσε με τηλεσκόπιο την ηλιακή έκλειψη.

«Ακόμη πιο κοντά στην Ημέρα της Κρίσεως»

Την αρχή του τέλους της ανθρωπότητας θα σηματοδοτήσει η αυριανή έκλειψη, λόγω της σύμπτωσής της με δύο ακόμη εντυπωσιακά και σπάνια φαινόμενα, όπως επισημαίνουν λάτρεις των θεωριών για το επερχόμενο τέλος του κόσμου. Μεταξύ αυτών είναι Αμερικανοί πάστορες που λένε πως η αυριανή μέρα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που «δένουν» με γνωστές εσχατολογικές θεωρίες. Το Super Moon και η εαρινή ισημερία καθιστούν την έκλειψη προμήνυμα ενός μεγαλύτερου γεγονότος που είναι φορτισμένο αρνητικά, σύμφωνα με τους «προφήτες» του ίντερνετ, οι οποίοι επισημαίνουν όλο νόημα ότι ήδη υπάρχουν όλα τα σημάδια. Ως τέτοια αναφέρουν γεωπολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που έχουν το στοιχείο της βίας και της καταστροφής – βλέπε έλλειψη ρευστότητας στις χρηματαγορές, αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή κι επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες.

Αναλυτές της Βίβλου

Το αμερικανικό σάιτ WorldNetDaily, το οποίο, όπως επισημαίνει ο βρετανικός «Independent», συνδέεται με την αμερικανική Δεξιά, αναφέρει ότι ειδικοί αναλυτές της Βίβλου πιστεύουν ότι το μήνυμα της ιδιαίτερης αυτής έκλειψης είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στην Ημέρα της Κρίσεως. Ο συνιδρυτής δε του χριστιανικού σάιτ Root Source, Μπομπ Ο’ Ντόνελ, επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η έκλειψη θα είναι ολοκληρωτική πάνω από τον Βόρειο Πόλο. «Ο Βόρειος Πόλος δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος ή λαό. Αυτό λοιπόν είναι πιθανότατα ένα μήνυμα του Θεού σε ολόκληρο τον κόσμο». Δεδομένου ωστόσο ότι η έκλειψη θα επηρεάσει περισσότερο τη Βόρεια Ευρώπη, το μήνυμα θα πρέπει να απασχολήσει περισσότερο τους κατοίκους της, προσθέτει ο Ο’ Ντόνελ.

Ανατριχιαστικά πιο επεξηγηματικός είναι ο πάστορας Μαρκ Μπλιτζ που επισημαίνει ότι το σπάνιο φαινόμενο «που συμβαίνει μία φορά στα 100.000 χρόνια» μπορεί να δείχνει ότι επίκεινται σοβαρά προβλήματα για τη γηραιά ήπειρο. Η μερική ηλιακή έκλειψη είναι από μόνη της αρκετά σπάνια, καθώς η τελευταία ηλιακή έκλειψη στην Ευρώπη ήταν το 1999. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 4 Απριλίου, που είναι η πρώτη μέρα του θρησκευτικού ημερολογίου των Εβραίων, θα συντελεστεί η τρίτη από τις συνολικά τέσσερις εκλείψεις του Ματωμένου Φεγγαριού.

«Ενα γεγονός αυτού του μεγέθους στην αρχή της εβραϊκής νέας χρονιάς απαιτεί προσοχή» τονίζει ο Μπλιτζ μιλώντας στο WorldNetDaily. «Οπως μας λέει η Βίβλος, θα υπάρχουν σημάδια στους ουρανούς τις άγιες ημέρες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι σε μια κρίσιμη μέρα.

»Είναι η ίδια μέρα που έγιναν τα εγκαίνια του ναού του Μωυσή, με φωτιά από τον ουρανό να καίει τη θυσία. Ιστορικά, αυτή είναι η Ημέρα της Κρίσεως» λέει χαρακτηριστικά ο Μπλιτζ. Η τετράδα των εκλείψεων των Ματωμένων Φεγγαριών θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου του 2015 και σύμφωνα με τη λεγόμενη προφητεία του Ματωμένου Φεγγαριού, θα ολοκληρώσει το σημάδι ότι έρχεται η Αποκάλυψη.

ΤΡΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΚΑ

Η ηλιακή έκλειψη: Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ηλιο και στη Γη. Το μέγεθός της κατά τη διάρκεια του μεγίστου της θα είναι 50% στη βόρεια και 35% στη νότια Ελλάδα. Στη χώρα μας το φαινόμενο θα ξεκινήσει μετά τις 10.30 το πρωί.

Super Moon: Οταν το φεγγάρι κατά την ελλειπτική τροχιά του πραγματοποιεί την πιο κοντινή προσέγγισή του στη Γη, τότε έχουμε αυτό το φαινόμενο. Συνήθως κάθε χρονιά έχουμε από τρία έως έξι Σούπερ Φεγγάρια. Φέτος έχουμε έξι και ένα από αυτά συμπίπτει με την αυριανή έκλειψη.

Εαρινή Ισημερία: Το φαινόμενο που σηματοδοτεί το μεγάλωμα της ημέρας στο βόρειο ημισφαίριο και θεωρείται ως εκ τούτου από πολλούς πολιτισμούς ως φάση αναγέννησης και νέων ξεκινημάτων δεν θα έχει κάποια ορατή επίδραση στην ηλιακή έκλειψη. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ισημερία ξεκινάει το Σάββατο στις 00.45 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, σε ώρα Γκρίνουιτς είναι 22.45 της Παρασκευής, άρα συμπίπτει με τα άλλα δυο φαινόμενα.

Φωτογραφίες (Λουκάς Χάψης): 

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...