Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ – Στις 21:15 η κλήρωση...

Λίγες ώρες απομένουν για τη μεγάλη κλήρωση του Eurojackpot, καθώς...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μελάνια πουλάει… κολιέ για χάρη του Τραμπ

Τον δημιουργικό οίστρο της επιστράτευσε η Μελάνια Τραμπ για...

Ποινή-χάδι στον πρώην «τσάρο» της οικονομίας

Στα μαλακά ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο που του επέβαλε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή

Σε φυλάκιση μόλις ενός έτους και μάλιστα με τριετή αναστολή καταδίκασε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Η ποινή-χάδι που επιφύλαξαν οι δικαστές στον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς ενώ κρίθηκε ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από την επίμαχη λίστα, θα παραμείνει εκτός φυλακής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετώπιζε δύο βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες και απειλούνταν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, ωστόσο η κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου (δεν επιδέχεται έφεσης) ήταν άκρως επιεικής.

Αρχικά ένοχος

Με πλειοψηφία οκτώ έναντι πέντε ο πρώην υπουργός κρίθηκε αρχικά ένοχος, όμως στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, με πλειοψηφία δέκα έναντι τριών αποφασίστηκε η αρχική κακουργηματική κατηγορία της νόθευσης εγγράφου που αντιμετώπιζε να μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Καθοριστικές ήταν οι ψήφοι των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, χάρη στις οποίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά έπεσε στα μαλακά. Αντιθέτως, ομόφωνα τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου τον αθώωσαν για τη δεύτερη κακουργηματική κατηγορία που του είχε απαγγελθεί, για το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.

Το Ειδικό Δικαστήριο δέχτηκε, σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων από τη Λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο έκρινε πως με την πράξη του αυτή «είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα».

Δέχθηκε επίσης πως «δεν αποδείχθηκε ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ (για τον χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος), ούτε καν αν υφίσταται τέτοια εις βάρος του Δημοσίου».

Σανίδα σωτήριας για τον πρώην υπουργό αποτέλεσε το γεγονός πως μέχρι σήμερα (από το 2012) οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν καταφέρει να οριστικοποιήσουν τα πορίσματα του ελέγχου τους και να καταλήξουν σχετικά με το ύψος της φοροδιαφυγής (αν αυτή υπήρχε) που έχουν διαπράξει οι συγγενείς του πρώην υπουργού. Οι αρμόδιοι μάρτυρες που κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως ο επικεφαλής του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), παρότι ανέφεραν ότι τους κοινοποιήθηκαν οι καταλογισμοί των φόρων (περίπου 8.000.000 ευρώ!), άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα ποσά να μπορέσουν να δικαιολογηθούν!

Η παραδοχή αυτή άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας σε πλημμέλημα και την απαλλαγή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την κατηγορία για απόπειρα απιστίας, καθώς, όπως έκρινε η πλειοψηφία του Ειδικού Δικαστηρίου, το ύψος του περιουσιακού οφέλους των συγγενών του και ο υπολογισμός της ακριβής ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από τις ενέργειές του δεν προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία!

Ομόφωνα το Ειδικό Δικαστήριο αναγνώρισε στον πρώην υπουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, η οποία τόνισε πως «αυτή η δίκη ταλάνισε τον ελληνικό λαό, τον ευτέλισε και του κόστισε πολλά εκατομμύρια. Δεν δικαιούται ο πρώην υπουργός τον πρότερο έντιμο βίο». Η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αλλά το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή ενός έτους με αναστολή. Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, οι Βασίλης Δημακόπουλος και Τάκης Βασιλακόπουλος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ετυμηγορία.

«Μηκέτι αμαρτάνετε» είπε στο τέλος στον πρώην υπουργό ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος

Με την παρότρυνση «μηκέτι αμαρτάνετε», τη γνωστή βιβλική φράση του Χριστού, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος έκλεισε την ακροαματική διαδικασία απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκειά του, κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας, αν και, όπως έχω αντιληφθεί, έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Κατά το διάστημα των τριών ετών θα πρέπει να είστε προσεκτικός, γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα» τόνισε.

Νωρίτερα ο κ. Πάσσος είχε ζητήσει από τον πρώην υπουργό να σηκωθεί όρθιος για να ακούσει την ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποδέχθηκε με μια ανάσα ανακούφισης την καταδίκη του για πλημμέλημα, που του επιτρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής, ενώ πρώτη φορά ύστερα από ένα μήνα ακροαματικής διαδικασίας χαμογέλασε. Με την ίδια ανακούφιση υποδέχθηκαν την απόφαση η σύζυγός του, η μητέρα του και ο γιος του, που ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...