Οι ασθενείς προκαλούν την κρίση πανικού

Ερμηνεύουν τα συμπτώματα ως προμήνυμα καταστροφής!

Νέα θεωρία για τις κρίσεις πανικού διαμόρφωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Λος Αντζελες. Πιστεύουν ότι προκαλείται στον ασθενή από τον φόβο μήπως φοβηθεί, ο οποίος δημιουργείται μέσα του μπροστά σε ένα γεγονός που εκείνος νομίζει ότι θα λάβει διαστάσεις μέγιστης καταστροφής. Οπως εξηγούν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Depression and Anxiety», ο ασθενής ερμηνεύει σαν προμήνυμα καταστροφής κάποια συμπτώματα, τα οποία κανονικά δεν προκαλούν ιδιαίτερο άγχος στους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς θεωρούνται φυσιολογικά.

Οταν αισθάνεται ζαλάδα ή αύξηση των παλμών του ή όταν έχει στιγμιαία έλλειψη μνήμης ή βλέπει για λίγο κηλίδες στο οπτικό πεδίο του, πιστεύει ότι πρόκειται να συμβεί κάτι πολύ κακό. Αυτό αυξάνει το άγχος, που με τη σειρά του κάνει ακόμη πιο έντονα τα αρχικά συμπτώματα και συνεπώς μεγαλώνει την αίσθηση επικείμενης καταστροφής. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί στην κρίση πανικού. Οπότε, σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τη θεωρία των ερευνητών, την κρίση πανικού τη δημιουργεί ο ίδιος ο ασθενής, χωρίς να το θέλει.

Το τεστ

Τη θεωρία των επιστημόνων του πανεπιστημίου του Λος Αντζελες ενισχύουν προγενέστερες έρευνες. Τα τεστ ερωτήσεων, όπως το «Body sensation questionnaire», που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντοπίσουν τον φόβο που προέρχεται απ’ όσα νιώθει κάποιος στο εσωτερικό του σώματος, ήταν ενδεικτικά. Τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού κατέγραψαν πολύ μεγαλύτερο σκορ τόσο από εκείνα με πρόβλημα άγχους όσο και από τα υγιή άτομα. Οι μετρήσεις έδειξαν δηλαδή ότι αντιδρούν υπερβολικά σε κάποιο ερέθισμα από το σώμα τους και του δίνουν αρνητική ερμηνεία.

Επιπλέον, άλλες έρευνες έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που παθαίνουν κρίσεις πανικού εμφανίζουν ταυτόχρονα και συμπτώματα υποχονδρίας. Φοβούνται δηλαδή υπερβολικά μήπως έχουν κάποια αρρώστια. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Ψυχιατρικής, ο υποχόνδριος δεν αγχώνεται για την υγεία του μόνο γενικά, αλλά και από συμπτώματα που νιώθει στο σώμα του και τα ερμηνεύει ως καταστροφικά για την υγεία του.

Βασίλης Χονδρογιάννης 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ