Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Οι Γερμανοί κάνουν ρεζίλι τη… Μέρκελ

Η σατιρική εκπομπή «Die Anstalt» από το ZDF για τρόικα και αποζημιώσεις

Κεντρικό θέμα της σατιρικής εκπομπής «Die Anstalt» (θα προβληθεί σήμερα από το γερμανικό κανάλι ZDF) αποτέλεσε η Ελλάδα τόσο για τη σημερινή κατάσταση όσο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Η χώρα μας στην εν λόγω σατιρική εκπομπή παρουσιάζεται σαν…ταβέρνα της οποίας τα οικονομικά έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη η τρόικα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια ελληνική ταβέρνα. Η ταμπέλα έξω από το μαγαζί προειδοποιεί πως η τροϊκανοί «δυστυχώς πρέπει να μείνουν έξω»… Ομως η τρόικα μπαίνει στο μαγαζί, στρογγυλοκάθεται σε ένα τραπέζι και όταν ο ταβερνιάρης αρχίζει να τους προτείνει… ελληνικές συνταγές, εκείνοι τις «κόβουν» δίνοντάς του έναν συντεταγμένο και κοστολογημένο από τους ίδιους κατάλογο.

Οταν ο ταβερνιάρης λέει στην τρόικα ότι αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα και πως η ταβέρνα του ονομάζεται Διόνυσος, εκ του θεού του γλεντιού και της χαράς, εκείνοι τού ανακοινώνουν πως ακόμα και η ονομασία έχει αλλάξει. Ο ταβερνιάρης βλέπει έκπληκτος τη νέα ταμπέλα στο μαγαζί του αλλά και τη νέα ονομασία, που είναι «Ο Λιτός», αντλώντας έμπνευση από τη γνωστή στους Ελληνες λιτότητα…

Απηυδισμένος ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, που προβλέπει πως κανένας δεν θα έρχεται σε μία ταβέρνα – χώρα όπου οι συνθήκες θα είναι τόσο δύσκολες, δέχεται την απειλή των τριών θεσμικών ότι θα αποχωρήσουν και θα σταματήσουν να τον βοηθούν, για να λάβουν την απάντηση ότι η μέχρι στιγμής βοήθειά τους έκανε την κατάσταση χειρότερη.

Ο ταβερνιάρης

Η συζήτηση, που παραπέμπει με χιούμορ στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, συνεχίζεται με τον ταβερνιάρη να αναρωτιέται πώς θα βγει από το τέλμα και να προτείνει μέτρα ανάπτυξης και τους τεχνοκράτες να του ανταπαντούν προτείνοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αποπληρωμή χρεών, απολύσεις. Στο τέλος τού παρουσιάζουν των πίνακα του «μενού» τους, στον οποίο αναγράφονται τα «πιάτα» που σερβίρουν: 1. Οι κανόνες είναι κανόνες. 2. Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. 3. Οχι κόλπα.

«Οι κανόνες είναι κανόνες»

Στο δεύτερο σκετς το θέμα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις και «πρωταγωνιστής» είναι το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει να δώσει οδηγίες σε έναν «χρεωμένο πελάτη» που δηλώνει άγνοια για το αίτημα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων. «Ε, από το 1939 ληστεύαμε χώρες, μπορεί και να ξεχάσαμε καμία» αναφέρει κυνικά ο «εκπρόσωπος» του γερμανικού ΥΠΕΞ. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου προβάλλονται εικόνες από τη σφαγή στο Δίστομο, με τον «εκπρόσωπο» του ΥΠΕΞ να χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης για το θέμα. Ξαφνικά στο πλάνο εμφανίζεται ένας ασπρομάλλης κύριος, ο οποίος συστήνεται ως Αργύρης Σφοντούρης, ένα από τα αγόρια που προβάλλονται στις φωτογραφίες από το Δίστομο.

Ο κ. Σφοντούρης τούς τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποδέχτηκε τα ψέματα των ναζί και ότι ο μοναδικός που ζήτησε συγγνώμη ήταν ο πρόεδρος Γκάουκ το 2014, όχι όμως εξ ονόματος του ομοσπονδιακού κράτους.

Ελενα Σολωμού 

Στιγμιότυπα από την εκπομπή «Die Anstalt» από το ZDF:

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...