Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα

Τα πρώτα προγνωστικά για όλες τις μέρες

Με σχεδόν χειμωνιάτικο καιρό θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό θα κάνει την εμφάνισή του την Κυριακή των Βαΐων φέρνοντας βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα ο καιρός θα γίνει άστατος και πιθανόν ανήμερα το Πάσχα το ψήσιμο του οβελία να γίνει μετ’ εμποδίων, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Μπορεί η κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας να είναι συνυφασμένη με την άνοιξη, όμως όλα δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον χειμώνα. «Η Κυριακή των Βαΐων θα ξεκινήσει με γενικά καλό καιρό, αλλά από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα έρθει μια ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία τη Μεγάλη Δευτέρα θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα» εξηγεί ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές. f3fg34g 2Η ψυχρή εισβολή θα συνοδευτεί από βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, από χιόνια στα βόρεια και κεντρικά ορεινά και από μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα βρεθεί 8-10 βαθμούς χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα (σ.σ.: ήταν τα υψηλότερα της εβδομάδας φτάνοντας τους 22 με 23 βαθμούς) και δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. «Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχές στα πεδινά και τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και πιθανόν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη βόρεια Ελλάδα» λέει ο κ. Καντερές. Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και ο καιρός θα είναι άστατος χωρίς να απουσιάζουν τα καιρικά φαινόμενα, ενώ θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, αν δεν απομακρυνθεί το σύστημα στα ανατολικά, πιθανόν να δημιουργηθούν τοπικά προβλήματα στο ψήσιμο του οβελία, κυρίως στα βόρεια.

Με αρκετά καλό καιρό θα κυλήσουν πάντως οι ημέρες έως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Εξαίρεση, μια πρόσκαιρη διαταραχή του καιρού, που θα επηρεάσει σήμερα με τοπικές βροχές τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Ο «παγωμένος» Απρίλιος του 2003

Η ψυχρές εισβολές το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είναι σπάνιες, όχι όμως πρωτόγνωρες.

«Στις 7 Απριλίου του 2003 είχε χιονίσει στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ χιόνια είχαν πέσει και στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία είχε κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στις 8 Απριλίου η ελάχιστη θερμοκρασία είχε κατρακυλήσει στους -14 βαθμούς Κελσίου στην Καστοριά και στους -11 στη Φλώρινα» λέει ο κ. Καντερές.

Το παράδοξο είναι ότι ο Απρίλιος του 2003 χαρακτηρίστηκε και από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς στις 30 του μήνα το θερμόμετρο είχε δείξει 27 βαθμούς στην Αθήνα και 30 στα Τρίκαλα!

Ο καιρός της τελευταία δεκαπενταετία

Μπορεί το φετινό Πάσχα να πέφτει σχετικά νωρίς, στις 12 Απριλίου, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο καιρός είναι συνήθως καλός, με τις βροχοπτώσεις να σπανίζουν και με ήπιες θερμοκρασίες. Αυτό προκύπτει από τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας δεκαπενταετίας (2000-2014), τα οποία συνέλεξε ο κ. Καντερές και παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα. Για παράδειγμα, στην Αθήνα τη συγκεκριμένη ημερομηνία έβρεξε μόλις μία χρονιά (2002), ενώ στη Θεσσαλονίκη τρεις (2001, 2002 και 2006). «Σε γενικές γραμμές, ο καιρός είναι μάλλον ικανοποιητικός, χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς» παρατηρεί ο κ. Καντερές.
d24rf2f5gfrgrege

234t2635yt25

f234f423t544

Το ωράριο για τα καταστήματα

Ανοιχτά για τους καταναλωτές που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο θα είναι τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή των Βαΐων, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Οπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, εν όψει των εορτών του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 11.00 έως τις 18.00 για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και από τις 11.00 έως τις 16.00 για τον Πειραιά. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 13.00 έως τις 19.00 και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9.00 έως τις 17.00 για την Αθήνα, από τις 9.00 έως τις 15.00 για τον Πειραιά και από τις 10.00 έως τις 16.00 για τη Θεσσαλονίκη. Η Δευτέρα του Πάσχα είναι υποχρεωτική αργία και όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...